Clicky

Reisverzekeringen vergelijken

Kortlopende reisverzekering

Kortlopende reisverzekering

Het is mogelijk om voor elke reis of vakantie een aparte reisverzekering af te sluiten, voor de duur van de reis. Dit wordt een kortlopende reisverzekering genoemd.

De naam zegt het al, een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering voor een korte duur. De verzekering is geldig van datum van vertrek tot de datum van terugkomst. U kunt een kortlopende reisverzekering bijvoorbeeld afsluiten voor een strand- of wintersportvakantie, maar ook voor een weekendje weg. Een kortlopende reisverzekering kan nog tot een paar minuten voor vertrek worden afgesloten.

Op deze pagina leest u wanneer u een kortlopende reisverzekering kunt afsluiten, welke dekking de verzekering biedt, van welke factoren de hoogte van de premie afhankelijk is en welke voorwaarden er aan een kortlopende reisverzekering zijn verbonden. Tot slot vindt u een aantal tips voor een kortlopende reisverzekering.

Wanneer een kortlopende reisverzekering afsluiten?

Gaat u maar één keer per jaar op vakantie voor twee à drie weken, dan is een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk voordeliger dan een doorlopende reisverzekering. Gaat u vaker per jaar weg of maakt u een lange reis, wordt een doorlopende reisverzekering al snel gunstiger. Wat voordeliger is, hangt ook af van gezinssamenstelling en de aanbieder van de reisverzekering. Eén voordeel dat een kortlopende reisverzekering altijd heeft ten opzichte van een doorlopende reisverzekering is dat u er geen langlopende verplichting mee aangaat. Doorlopende reisverzekeringen zijn doorgaans alleen per jaar opzegbaar. Kiest u voor een kortlopende reisverzekering, dan kunt u per vakantie op zoek gaan naar het meest gunstige aanbod. Maar let op, wie meer dan eens per jaar op vakantie gaat, is met een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger uit.

Vergelijk en bespaar

Vergelijk direct de reisverzekeringen en vind uw ideale reisverzekering!

Dekking

Een kortlopend reisverzekering vergoedt zowel materiële schade als persoonlijke schade die u tijdens uw reis kunt oplopen. Met een kortlopende reisverzekering bent u verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal van bagage, noodhulp in het buitenland en de kosten van noodzakelijk langer verblijf of gedwongen eerdere terugkeer.

Het is mogelijk om extra modules bij te verzekeren, zoals hulp aan voertuig, wintersport, annulering en medische kosten (in aanvulling op uw zorgverzekering). Een uitgebreide beschrijving van alle modules vindt u onder het kopje 'Dekking' op de pagina Doorlopende reisverzekering. Bij sommige kortlopende reisverzekeringen zijn bepaalde modules al standaard meeverzekerd. Let hier goed op als u de verzekeringen vergelijkt en afsluit. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Er is niet direct verschil in dekking tussen een kort- en een langlopende reisverzekering. Wel zijn sommige modules ‐ zoals wintersport ‐ soms standaard verzekerd in een doorlopende reisverzekering, terwijl u er bij een kortlopende reisverzekering voor moet bijbetalen. Net als bij een doorlopende reisverzekering heeft u bij een kortlopende reisverzekering vaak de keuze tussen verschillende dekkingsgebieden, meestal Europa- of Werelddekking. De ANWB bijvoorbeeld heeft ook nog een aparte Beneluxdekking. U kiest de dekking op basis van uw reisbestemming. Voor Werelddekking betaalt u meer dan voor Europadekking.

Er zijn aanbieders, zoals Univé, die in plaats van losse modules de keuze bieden tussen een basis- en een uitgebreidere dekking. Bij Univé ' budgetpakket' of 'comfortpakket' genoemd.

Premie

De premie van een kortlopende reisverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard de duur van uw reis of vakantie: hoe langer u weggaat, hoe duurder de verzekering. Daarnaast speelt uw bestemming een rol. Voor een verre bestemming ‐ buiten Europa ‐ betaalt u een hogere premie dan voor een bestemming dichtbij. De premie is verder afhankelijk van het aantal te verzekeren personen; reist u alleen of met partner en kinderen? Voor het meeverzekeren van extra modules, zoals wintersport, medische kosten en annulering, betaalt u extra premie. Let op: sommige modules zijn bij sommige aanbieders standaard meeverzekerd. Zelfs als de basispremie dan duurder is, kunt u goedkoper uit zijn omdat u niet voor extra modules hoeft te betalen. Over de premie kan assurantiebelasting worden geheven. Daarnaast kan de premie worden verhoogd met poliskosten.

Voorwaarden

Kinderen (meestal tot vijf jaar) zijn gratis meeverzekerd in een kortlopende reisverzekering.

De maximale duur van een kortlopende reisverzekering verschilt per aanbieder, maar ligt meestal tussen de 60 en 90 dagen.

U sluit een kortlopende reisverzekering altijd eenmalig af, voor de duur van één reis of vakantie en betaalt dus ook eenmalig premie.

Tips

U kunt een kortlopende reisverzekering vaak direct bij het boeken van uw reis afsluiten. Het voordeel is dat het is geregeld en u het niet meer kunt vergeten. Het nadeel is dat u uzelf niet de kans gunt om verschillende aanbieders te vergelijken op premie en dekking. U heeft in principe tijd genoeg om te vergelijken: een reisverzekering hoeft u niet direct bij een reis af te sluiten, het kan nog tot een paar minuten voor vertrek.

Probeer voordat u een kortlopende reisverzekering afsluit, te bedenken hoe vaak u in het komende jaar nog vaker zult reizen. Staan er nog een, twee of misschien wel meer reizen op het programma, dan bent u met een doorlopende reisverzekering waarschijnlijker goedkoper uit.

Reisverzekering afsluiten

Doorlopende reisverzekering vanaf

€ 1.54 p/m