Clicky

Reisverzekeringen vergelijken

Het verzekeringsrisico van een auto-ongeval op wintersport met zomerbanden

Geplaatst op 21-03-2014 in Algemeen

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar dat ligt anders als u op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Duitsland, de Scandinavische landen of de Alpenlanden. In deze landen zijn in de meeste gevallen winterbanden verplicht. Wat nu als u een auto-ongeval krijgt tijdens uw wintersportvakantie in een land waar winterbanden verplicht zijn, maar u op zomerbanden rijdt? Is uw verzekeraar dan verplicht om de schade te vergoeden? In principe wel, maar lang niet onder alle omstandigheden.

Verplichting om met winterbanden en/of sneeuwkettingen te rijden

In Duitsland bent u verplicht om bij winterse omstandigheden met vorst, ijzel of sneeuw op winterbanden te rijden. In andere landen wordt het gebruik van winterbanden onder de auto verplicht gedurende een bepaalde periode of wordt er een minimaal profiel van de autobanden gevraagd. In de Scandinavische landen en Alpenlanden is meestal ook het gebruik van sneeuwkettingen verplicht gesteld. Deze verplichting geldt zowel voor de autochtone bevolking als voor de buitenlandse gasten. Ook voor u dus. Op het moment dat u de grens passeert, gelden de verkeersregels van het betreffende land.

Risico van een boete bij rijden met zomerbanden in de winter

Waar u in Nederland (nog) ongestraft met zomerbanden in winterse omstandigheden kunt rijden, riskeert u in het buitenland een boete omdat u volgens de wet in het betreffende land op gevaarlijke en ondeugdelijke banden rijdt. Gesteld wordt dat u met het gebruik tijdens vorst, sneeuw of ijzel het verkeer in gevaar brengt, omdat u met zomerbanden veel minder grip op het wegdek heeft en een veel langere remweg heeft als de wegsituatie om plotseling stoppen vraagt.

Zomerbanden werken negatief in op de aansprakelijkheidsbeoordeling

Als u betrokken bent bij een auto-ongeval tijdens uw wintersportvakantie en u heeft geen winterbanden onder uw wagen, dan kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsbeoordeling. Het rijden met zomerbanden werkt in dit geval negatief in op de beoordeling van de aansprakelijkheid van het auto-ongeval. U kunt door de verzekeraar sneller of voor een groter deel aansprakelijk worden gesteld voor de schade als gevolg van het ongeluk. Criteria die hierbij in de beoordeling worden meegewogen zijn de verkeersgesteldheid, de rijsnelheid en uw verkeersgedrag. Er dient een duidelijk verband te zijn tussen het ontbreken van winterbanden en de oorzaak van het ongeval en de schade die hieruit voortvloeit. Heeft u met zomerbanden een ongeval veroorzaakt in winters weer? Afhankelijk van de omstandigheden en de feiten, loopt u het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden.

Bij te hard of roekeloos rijden wordt schade en letsel niet vergoed

De verzekeraars in Nederland hebben het rijden op zomerbanden op plaatsen waar winterbanden al verplicht zijn, nog niet uitgesloten in hun polisvoorwaarden. Als er geen bijzondere omstandigheden zijn, wordt in de meeste gevallen de schade helemaal vergoed als u in Zweden, Noorwegen, Duitsland of Oostenrijk zonder de noodzakelijke winterbanden bij een auto-ongeluk betrokken bent. Maar als wordt geconstateerd dat u met zomerbanden te hard of roekeloos heeft gereden op een gladde en besneeuwde weg, dan wordt de schade niet door de verzekeraar uitgekeerd. Zeker als u alleen WA-verzekerd bent en volgens de buitenlandse wetgeving geheel of gedeeltelijk aansprakelijk bent voor het auto-ongeval, dient u een deel van de schade en de eventuele ziektekosten zelf te betalen. Dat is het risico niet waard. Schaf daarom winterbanden met het "M+S"-keurmerk aan en voorkom onprettige verrassingen.

Meer nieuws


Reisverzekering afsluiten

Doorlopende reisverzekering vanaf

€ 1.54 p/m

Waarom Reisverzekeringen.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Vergelijk en bespaar
  • Gratis, eenvoudig & snel
  • Lees ervaringen van andere consumenten