Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Gouden reistips reisbloggers

Culturen ontdekken, prachtige plekken bezoeken, nieuwe vrienden maken… Reizen is spannend en enorm leuk! Maar hoe bereid je je nou goed voor en hoe haal je het meeste uit je reis? Die informatie kun je natuurlijk het beste ontvangen van echte reisexperts. Wij stelden daarom aan de tien leukste reisbloggers van Nederland de volgende vraag: Wat is jouw gouden tip voor iedereen die een langere reis wil maken? Lees hier de beste reistips voor jouw eerste of volgende verre reis!

1. Manouk, van de blog Bunch of Backpackers

Plan zo min mogelijk in tijdens je reis. Boek zo mogelijk alleen je vlucht (en evt. eerste accommodatie). Op deze manier behoud je optimale vrijheid tijdens het reizen, wat nu juist zo heerlijk is!

2. Raoul, van de blog Tokyo.nl

Locals raadplegen is the way-to-go! Deze weten namelijk de leukste hotspots te vinden en willen er meestal maar al te graag over vertellen. Zo ontdek je de ‘off the beaten track’ plekjes om je even echt helemaal van de wereld te voelen. Vooral in grote steden zoals Tokyo waar elke dag nieuwe restaurants openen, is het lastig voor reisgidsen om de beste spots bij te houden. De locals doen dit geheel gratis voor je!

3. Chantal, van de blog Reisdoc

Bereid je goed voor wat betreft de verwachte kosten die je gaat maken. Reken uit hoeveel je ongeveer per dag kwijt zou zijn en zorg voor een kleine buffer als je door onvoorziene momenten toch meer kwijt blijkt te zijn. Het zou toch zonde zijn als je ineens eerder terug naar huis moet omdat je geld eerder op is dan verwacht!

4. Wendy, van de blog Reismeisje

Als je langere tijd op reis gaat, is het belangrijk dat je een redelijke inschatting kunt maken van de lengte van je reis. Op basis daarvan zul je namelijk al dan niet een alternatieve reisverzekering af moeten sluiten, om te zorgen dat je wereldwijd gedekt bent. Een standaard doorlopende reisverzekering met wereldwijde dekking volstaat dan namelijk niet meer, omdat je een langere aaneengesloten periode niet meer in Nederland bent. Als je langer dan 8 maanden wilt gaan reizen, zul je je wellicht zelfs uit moeten schrijven uit de basisadministratie. Zoek dit echter heel goed van tevoren uit, want elke situatie is weer anders. Op de website van JoHo vind je veel praktische informatie.

5. Sabine, van de blog Your Ambassadrice

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je in, maak lijstjes wat je moet regelen (reisverzekering, visa, paspoort geldig, vaccinaties), wat je moet inpakken en wat je wilt bezoeken. Maak een globale planning, maar plan je dagen niet propvol. Reizen is juist leuk als er ruimte is voor spontaniteit, ontmoetingen en improvisatie.

6. Chantal, van de blog Your Future Postcard

Als blogger over mooie accommodaties, zou je verwachten dat ik mijn hotels ruim van tevoren boek als ik op reis ga. Deels is dat ook zo. Maar als ik een lange reis maak, wil ik me laten leiden door het moment. Ik boek dan van tevoren alleen het hotel voor de eerste 2 nachten, zodat ik onbezorgd kan acclimatiseren. Want het laatste wat je wil, is ‚s avonds in Bangkok aankomen en dan in alle hectiek een hotel moeten zoeken. Als ik zeker weet dat ik daarna naar een bepaalde plek ga en daar heel graag in dat ene hotel wil overnachten, dan reserveer ik dat plekje ook, maar daarna laat ik mijn planning blanco. Ik gebruik dan internet om te zoeken naar leuke hotels en bed & breakfasts zodra ik weet waar ik verder naartoe wil. Soms heb je pech en is dat leuke plekje net volgeboekt, maar vaak (vooral in het laag- en middenseizoen) is overal nog wel een kamer beschikbaar. En vaak betaal je dan nog een fijne prijs ook. Mijn tip is dus: leg je reis niet te veel vast. Reizen is ontdekken en dat lukt het best als je jezelf daarvoor de ruimte geeft.

7. Sheelagh Mairi, van de blog Sheelagh Mairi

Leg niet te veel van tevoren vast en durf ook van de gebaande paden af te gaan. Niks zo fijn als op reis de vrijheid te hebben om te doen wat je leuk vindt. Heb je het ergens naar je zin, dan blijf je gewoon wat langer. Toen ik ruim drie maanden door Zuid-Amerika reisde gaf me dat zo’n vrij gevoel! Hoor je onderweg over een tof plekje dat nog niet in je planning zat? Gaan! Maar vooral: geniet. Sta open voor nieuwe ervaringen en geniet van het lokale eten, van de cultuur, de mensen, de prachtige natuur: alles. Neem alles in je op, en je zult zien dat je de fijne herinneringen nog jaren bij je zult dragen.

8. Kirsten & Nick, van de blog Reizen met de trein

Wat wij erg belangrijk vinden voor als wij zelf op reis gaan is dat je goed bent voorbereid op je reis, vooral als je lang op reis gaat. Tuurlijk, er zal altijd een deel avontuur in moeten zitten, niet alles hoeft gepland te worden. Maar weet wel wat bijvoorbeeld de gewoonten zijn van het land, cultuur verschillen, taal, geloof, enz. Daarnaast is ook belangrijk of je een visum nodig hebt, welke munteenheid ze hebben en waar je het beste niet of wel kan komen. Dit alles valt eigenlijk onder het kopje voorbereiding en daar hoort uiteraard ook een verzekering bij. Wij zijn zelf allebei goed verzekerd als we op reis gaan, je weet nooit wat er (kan) gebeuren. Dus kort samengevat, wees goed voorbereid op wat komen gaat of kan komen.

9. Bart & Manon, van de blog Reiswijsneuzen

Breng vooraf je benodigde budget in kaart. Wat kost backpacken eigenlijk? Hoe lang wil je reizen en naar welke landen? Wij kunnen je daarbij helpen. We hebben onze uitgaven per persoon per land duidelijk in kaart gebracht onderverdeeld naar transport, accommodatie, eten & drinken en overige zaken. Zo kun je inschatten hoeveel je kwijt bent in een bepaald land. Zet maandelijks wat geld opzij op een aparte rekening, zodat je weet dat je voldoende geld hebt om lekker lang te reizen!

Conclusie

Het is duidelijk dat volgens de reisbloggers het belangrijkste is om niet alles vooraf te willen plannen. Laat je voor bezienswaardigheden, hotels, restaurants etc. vooral leiden door het moment en de mensen die je ontmoet. Het is echter wel verstandig om te bedenken hoe lang je in het buitenland wilt blijven, op basis daarvan kun je de juiste reisverzekering afsluiten en je budget plannen. Genoeg geld meenemen om onbezorgd te kunnen genieten en spontane acties te ondernemen wordt meerdere malen als tip gegeven. Zorg er daarnaast voor dat je alle belangrijke zaken zoals vaccinatie en visa vooraf geregeld hebt.