Indien je (online) van plan bent een vakantie te gaan boeken, is het belangrijk er zeker van te kunnen zijn dat de vakantie zowel veilig geboekt als betaald kan worden. Stel je voor: de reisorganisatie gaat na het boeken van je reis failliet. Of je ontvangt geen boekingsbevestiging na boeking en betaling online. In dit artikel lees je hoe je kan voorkomen dat je reis in duigen valt en waar je op dient te letten voor het veilig boeken en betalen van je reis.
Stichting Garantiefonds Reisgelden
Reisorganisaties zijn wettelijk verplicht garantie te stellen indien faillissement dreigt. Dat betekent dat je in een dergelijk geval bijvoorbeeld via een andere reisorganisator toch op reis kan of (gedeeltelijk) je geld terug krijgt. Wie bewaakt en regelt deze garantiestellingen samen met reisorganisaties in Nederland? Dat is de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Op het moment dat de reisorganisatie waarbij je een reis hebt geboekt bij de SGR is aangesloten, staat deze stichting garant voor het geld wat je in je vakantie hebt gestoken.
Waar kan ik op letten bij het veilig boeken?
In de meeste gevallen is het, indien je wilt weten of de reisorganisatie waar je de reis wilt boeken bij de SGR aangesloten is, gemakkelijk dit te controleren. Op de website van de reisorganisatie wordt doorgaans een logo van de SGR geplaatst. Kan je geen logo vinden op de website? Bel of mail de reisorganisatie dan even met de vraag of zij bij het SGR zijn aangesloten of neem direct contact op met de SGR zelf.
Veilig boeken en betalen
Op het moment dat tot boeken wordt overgaan, dient doorgaans ook de betaling of een aanbetaling plaats te vinden. Hoe kan je er zeker van zijn dat deze boeking en betaling online in een veilige omgeving plaatsvinden?
Let op de URL
De URL, oftewel het adres van de website, dient overeen te komen met de organisatie of boekingswebsite waar je de reis en/of accommodatie boekt. Ook dienen de boeking- en betalingsgegevens in een veilige omgeving plaats te vinden. Deze veilige omgeving kan je herkennen aan dat de URL met ‘https://’ begint.
Let op de boekingsbevestiging
Heb je eenmaal geboekt? Bij een succesvolle boeking ontvang je een boekingsbevestiging waarin je nogmaals de data en de geboekte reis in krijgt bevestigd. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij vliegreizen en bepaalde accommodaties, is deze bevestiging ook nodig bij het ‘inchecken’.
Wat zijn veilige betaalmethoden op internet?
Er zijn diverse betaalmethoden die een veilige betaalomgeving faciliteren.
iDeal
Zo bieden de meeste Nederlandse banken de mogelijkheid om op veilige wijze via iDeal een betaling voor je vakantie te doen. Op deze wijze kan je via de veilige en vertrouwde omgeving van internetbankieren je betalingen voltooien.
Paypal
Een andere manier is Paypal, welke gekoppeld kan worden aan je bankrekening. Op je Paypal rekening kan je via je bank geld storten of bedragen direct laten afschrijven om betalingen te voldoen. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden de mogelijkheid om je reis te boeken via Paypal.
Creditcard: veilig?
Tot slot kan je ook met een creditcard betalen. Van groot belang is dat de betaling en het invoeren van de creditcardgegevens in een veilige omgeving plaatsvind. Deze omgeving is te herkennen in de SSL versleuteling (een klein hangslot die bij de URL, het webadres, bovenin en rechtsonderin de menubalk van je browser verschijnt). Bepaalde creditcard maatschappijen, zoals Mastercard of Visa, bieden automatisch een verzekering voor alle gedane aankopen: dat geldt dus ook voor je geboekte reis. Het is zelfs mogelijk de betaling terug te draaien op het moment dat de reis wordt gecanceld door je reisorganisator.
Tot slot: vergeet je reisverzekering niet!
Na het boeken van je reis, wellicht een complete reis via een reisorganisatie, schiet het er weleens bij in om ook te denken aan een reisverzekering. Deze verzekering is belangrijk om goed verzekerd voor je bagage, eventuele medische kosten en ongevallen op reis te gaan. Vergelijk onze top 5 reisverzekeringen om een idee te krijgen welke reisverzekering bij jou past.