Met mooi weer de motor pakken en op vakantie naar het buitenland! De vrijheid die je hebt wanneer je overal naar toe kunt wanneer je maar wilt, is wat een motorvakantie zo leuk maakt. Maar hoe zit het met de verzekering wanneer je met de motor naar het buitenland gaat? Om het vakantiegevoel niet te laten verpesten door onvoorziene kosten, is het van belang dit eens goed uit te zoeken. Daarom hebben wij deze checklist opgesteld!
1. Check in welke landen je motorverzekering geldig is
In Nederland is het verplicht een motorverzekering te hebben als je in het bezit bent van een motor. Deze verzekering is opgesteld op basis van de Nederlandse wegen en verkeerssituaties, maar is ook in de rest van Europa geldig. Echter, wanneer je buiten Europa met de motor reist, is deze verzekering niet geldig. Vaak is de kwaliteit van de wegen minder goed en kunnen zich gevaarlijkere situaties voordoen dan waar men in Europa op berekend is. Check de groene kaart die je bij het afsluiten van de motorverzekering hebt gekregen om precies na te gaan in welke landen je wel en niet verzekerd bent.
2. Langer op reis? Controleer hoe lang je in het buitenland mag verblijven
Met een motor kan het een enorm avontuur zijn je spullen achterop te binden en er eens langer op uit te gaan. Omdat je volgens de Nederlandse regels verzekerd bent, is het voordat de reis van start gaat verstandig bij je verzekeraar na te gaan voor welke aaneengesloten periode je in het buitenland gedekt bent. Dit varieert vaak van drie tot zes maanden. Kijk ook eens naar de mogelijkheid voor een globetrotter reisverzekering wanneer je langer op pad gaat.
3. Sluit een reisverzekering af
Ongeacht de lengte van de reis, is het aan te bevelen een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering dekt de medische kosten in het buitenland die je basiszorgverzekering niet dekt. Zo dekt je zorgverzekering alleen de kosten volgens het Nederlands tarief. Je reisverzekering daarentegen dekt de (medische spoedeisende) kosten volgens het werkelijk tarief in het land waar jij je op dat moment bevindt. Ga je vaak op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering meestal het voordeligst. Ga je kort of weinig op vakantie? Check dan de mogelijkheden voor een kortlopende reisverzekering.
4. Controleer de verkeersregels
De verkeersregels zijn in ieder land anders. Controleer de verkeersregels daarom goed voor vertrek om een boete te voorkomen. Zo is het in Duitsland bij files niet toegestaan de auto’s te passeren, is het in Frankrijk verplicht reflecterende kleding te dragen bij slecht weer en mogen in Spanje en Oostenrijk kinderen onder de 12 jaar niet achterop de motor. Ook de maximumsnelheid is per land verschillend. Dit kan op de snelwegen in Europa variëren van 90 tot 130 kilometer per uur.
5. Inpakken!
Als je met de motor op vakantie gaat, zal je slim moeten inpakken. Er zijn koffers, zadeltassen, tanktassen en nog veel meer opties om de bagage in te vervoeren. Kijk bij een motorspecialist eens wat voor jou handig is en goed aanvoelt. Zorg er bij het verdelen van het gewicht altijd voor dat het zwaarste punt tussen de wielen ligt. Daarnaast is het aan te raden je motor voor vertrek te laten checken bij de garage om te kijken of er geen verborgen mankementen zijn. Zo kun je met een gerust hart de weg op!
6. Verzekerd bij pech op de weg?
Je hebt jezelf en de motor goed verzekerd, je spullen gepakt, de motor nog eens gecontroleerd en bent klaar om te gaan. Maar dan krijg je pech… Het kan zijn dat je standaard gedekt bent voor pech en ongevallen, maar wanneer dit niet het geval is, kunnen de kosten hoog oplopen.
Het is mogelijk te kiezen tussen een losse pechhulpdekking of een aanvullende pechhulpdekking voor motoren naast je motorverzekering. Bij de ANWB vallen je auto en motor onder dezelfde pechhulpdekking, maar dit is bij de meeste verzekeraars niet het geval. Let er daarom goed op dat je een speciale verzekering voor pechhulp met dekking voor de motor afsluit. Deze verzekeringen verzorgen doorgaans de volgende punten:
- Een hulpverlener die naar je toe komt bij pech;
- Vervoer van de motor naar de garage wanneer reparatie ter plekke niet mogelijk is;
- Rechtsbijstand bij schade door een ander vervoermiddel;
- Vernietigingskosten van de motor wanneer reparatie niet meer mogelijk is.