Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Strandvakantie

Wanneer je op strandvakantie gaat is het handig om een checklist te hebben. Vergeet bijvoorbeeld je paspoort, zonnebrand, tandenborstel en medicijnen niet. Wellicht had jij deze allemaal al op je lijstje staan. Echter dien je nog op veel meer dingen te letten voor je je koffer inpakt. Denk bijvoorbeeld aan eventuele inentingen, een reis- en annuleringsverzekering. Gebruik onze checklist om zeker te zijn dat je niets vergeet voor je op reis gaat.

1. Check het strand

Voor je op reis gaat is het handig om te checken naar wat voor soort strand je gaat. Het kan zijn dat je appartement vlakbij een niet-toeristisch strand is gelegen en het geen winkels of strandtentjes in de buurt heeft. In dit geval is het handig om je eigen spullen mee te nemen. Bijvoorbeeld een bedje/stoel, je eigen drinken en eten en een eventuele koelbox. Daarnaast is het handig om te checken wat voor strand het is: een zandstrand of een kiezelstrand? Veel kusten in bijvoorbeeld Turkije hebben kiezelstenen op het strand liggen. In dit geval is het handig om stevige slippers of waterschoentjes mee te nemen. Check ook voor je op vakantie gaat of je een strand gaat bezoeken waar veel kwallen zwemmen. Anders kun je alsnog niet voldoende tot rust komen tijdens je strandvakantie.

2. Voorkomen is beter dan genezen: Kijk uit in de zon!

Natuurlijk is het fijn om uren lang te rusten in de heerlijke zon op het strand. Helaas kan het achteraf flinke gevolgen hebben. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt en je regelmatig insmeert. Daarnaast is drinken ook ontzettend belangrijk. Wanneer je onvoldoende drinkt en te lang aan de zon bent blootgesteld, heb je een grotere kans om een zonnesteek op te lopen. Drink voldoende, zorg voor genoeg afkoeling en bedek eventueel je hoofd met een pet, hoed of parasol.

3. Check je benodigde medicijnen en/of inentingen

Bij sommige reizen heb je medicijnen en inentingen nodig. Ja, zelfs bij strandvakanties! Voor een strandvakantie in bijvoorbeeld Turkije worden de inentingen ‘Hepatitis A’ en ‘DTP’ aangeraden. Voor sommige gebieden in Turkije zelfs Malaria pillen. Op internet kun je gelukkig gemakkelijk vinden welke inentingen en vaccinaties je nodig hebt voor jouw strandvakantie. Een bezoekje aan de huisarts kan natuurlijk ook. Vergeet daarnaast de standaard medische benodigdheden niet. Wat je zeker nodig hebt is:

 • zorgpassen
 • reisapotheek
 • inentingsbewijs
 • Medisch paspoort
 • (persoonlijke) medicijnen
 • anti-insectenmiddel
 • reisziektetabletten
 • ORS
 • Norit
 • pleisters
 • tekentang
 • pincet
 • oordoppen<

4. Check je reisverzekering

Het hebben van een reisverzekering is erg belangrijk tijdens je reis. Vooral in grote steden en op de toeristische stranden zijn er bijvoorbeeld veel zakkenrollers. Zakkenrollers gaan op georganiseerde manier te werk en werken vaak samen. Zonder dat je het door hebt, word je bestolen van je portemonnee, telefoon of zelfs je hele tas. Wie had het gedacht dat er een bende zakkenrollers bij de vrouw hoort, die zogenaamd plotseling flauw valt voor je op het strand? Die zouden we toch allemaal helpen? Tegelijkertijd ben jij je spullen kwijt.

Het is een hoop gedoe om deze spullen opnieuw te bestellen, maar het kost vooral veel geld. Een rijbewijs kost al ongeveer €50 om opnieuw aan te vragen. En dan hebben we het nog niet eens over de paspoorten en identiteitskaarten gehad. Het basispakket van een reisverzekering biedt een vergoeding voor deze gestolen voorwerpen. Vaak kun je tot het gehele bedrag terugkrijgen van de verzekering.

Ongevallen

Ook bieden reisverzekeringen dekkingen over ongevallen en ziektekosten. Het zou zomaar kunnen dat je tijdens je vakantie een infectie oploopt, of je eet iets verkeerds. Hierdoor zal een bezoek aan de huisarts of zelfs ziekenhuis noodzakelijk zijn. De kosten voor het bezoeken van een huisarts of ziekenhuis kunnen soms extreem hoog oplopen, wat niet onder de basisdekking van de zorgverzekering valt (deze vergoedt medisch noodzakelijke kosten tot maximaal het Nederlandse tarief). Je kunt voor deze kosten een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met aanvullende medische kosten afsluiten. Wanneer je meer kosten hebt dan de zorgverzekering dekt, vergoedt de reisverzekering namelijk ook het verschil in tarief.

5. Valt mijn vakantieland onder de Europadekking van mijn reisverzekering?

Wist je dat een vakantie in Egypte onder de Europadekking van je reisverzekering valt? Een aantal landen rondom de Middellandse zee vallen onder de Europadekking. Voor je op reis gaat dien je te checken of jouw vakantiebestemming verzekerd wordt door jou verzekering. Een duidelijk overzicht welke landen onder de Europa en welke onder de werelddekking vallen, vind je op de pagina aanvullende werelddekking.

6. Kies je aanvullende verzekeringen

Veel stranden zijn voorzien van watersporten. Zo kun je het relaxen op het strand combineren met iets actiefs. Denk bijvoorbeeld aan de stranden in Spanje en Turkije met de vele watersportactiviteiten, zoals banaanvaren, wakeboarden, parasailen, bodyboarden, raften, golfsurfen of een boat experience. Ook heb je op veel stranden de mogelijkheid om te duiken en te snorkelen en hiermee prachtige vissen te spotten! Helaas biedt een standaard reisverzekering niet overal dekking voor. In dit geval is het een aanrader om dit mee te verzekeren op je reisverzekering. Wanneer je niet kiest voor de dekking ‘gevaarlijke sporten’ en er overkomt je wat, dan dekt je verzekering deze kosten niet. Lees op de pagina aanvullende dekkingen voor meer aanvullende pakketten.

7. Let er op dat annuleren soms erg lastig kan zijn!

Wanneer je onverwacht je reis niet kunt afmaken, of je helemaal niet meer op vakantie kunt, kan dit veel kosten met zich meebrengen. Gelukkig bestaat er een annuleringsverzekering. Deze vergoeden de kosten voor het noodzakelijk annuleren. Lees de pagina annuleringsverzekering voor de voorwaarden van annuleren.

De combinatie van een reisverzekering inclusief aanvullende annuleringsverzekering is het meest populair. Wanneer je met een gerust hart op vakantie wilt, zijn een reis- en annuleringsverzekering dus noodzakelijk. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat jij verzekerd bent voor je bagage, annuleringen en onverwachte andere kosten. Vaak kun je tot het hele bedrag terugkrijgen van de verzekering. Bekijk onze handige vergelijker voor een selectie van de beste reis- en annuleringsverzekeringen.