5

Vliegvakantie

Ga je op vakantie met het vliegtuig? En bekruipt jou in de voorbereiding weleens het gevoel dat je wat vergeet? Moet je in jouw ogen zoveel regelen dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Het volgende stappenplan biedt uitkomst! Door deze checklist te door lopen ben je gegarandeerd goed voorbereid op jouw buitenlandse reis, citytrip of intercontinentale vlucht.

1. Check de persoonlijke reisdocumenten

Zorg ervoor dat je ruim voor vertrek checkt of jouw ID-kaart of paspoort nog geldig is. Vraag jouw reisgenoten om hetzelfde te doen. Het opnieuw aanvragen van een reisproduct kan doorgaans (en zeker in de zomermaanden!) soms wel twee tot vier weken duren. Gelukkig bieden de meeste gemeenten ook een spoedaanvraag aan, waarbij jouw ID-kaart of paspoort binnen twee/drie werkdagen klaar kan liggen. Uiteraard zijn hier wel hoge, extra kosten aan verbonden.

2. Check de verzekeringen

Wanneer je op vakantie gaat, is het zaak dat je goed verzekerd bent. Hoewel je er liever niet aan denkt, toch kun je vooral op vakantie in aanraking komen met diefstal, verlies, schade of gezondheidsproblemen. Om veel tijd, geld en geregel in het buitenland te voorkomen, is een reisverzekering noodzakelijk.

Doorlopende reisverzekering

Om deze stap in de toekomst over te kunnen slaan én veel geld te besparen, kun je kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Waarschijnlijk heb je het niet altijd door maar naast die vliegvakantie in de zomer, ga je door het jaar heen vaak nog vaker op reis. Denk bijvoorbeeld aan: een dagje shoppen in Londen, de wintersport of een familieweekend in de Ardennen. Door het afsluiten van een doorlopende reisverzekering, ben je het hele jaar door verzekerd en uiteindelijk voordeliger uit.

Aanvullende reisverzekering

De doorlopende basisverzekering kun je aanvullen door allerlei andere zekerheden. Denk bijvoorbeeld aan een annuleringsverzekering die de kosten van vroegtijdig afbreken van je vakantie minimaal houdt. Hiernaast kun je kiezen voor een aanvullende medische kosten dekking. De basisverzekering, dekt alleen de zorgkosten die overeenkomen met de bedragen in Nederland. Door een aanvullende verzekering, worden de overige kosten in het buitenland ook vaak (gedeeltelijk) gedekt. Hiernaast zijn er nog specifieke verzekeringen die extra dekking bieden voor bijvoorbeeld wintersport- of zakenreizen.

3. Check de (eventuele) medicatie

Neem in geval van ziekte, aandoeningen en medicatie altijd je medisch paspoort mee. Dit maakt behandelingen in het buitenland veel gemakkelijker. Hiernaast komt het voor dat de douane informatie wil hebben over de medicatie die je mee neemt.

Wanneer jouw medicatie onder de Opiumwet valt, is voor de landen die onder het Schengengebied vallen, zelfs een zogenoemde Schengenverklaring nodig. Wanneer het land van jouw bestemming buiten dit gebied valt, is zelfs een medische verklaring nodig. Lees op de website van de Rijksoverheid alles over het meenemen van medicatie op vliegvakantie.

4. Check de benodigde pasjes

Vergeet jouw zorg- en pinpas niet! In het geval dat je spoedeisende of andere medische hulp in het buitenland nodig hebt, dien je altijd je zorgpas te laten zien. Hiernaast kan een creditcard is veel gevallen gemakkelijk zijn.

5. Check de vliegtickets

1. Bekijk of alle namen correct zijn gespeld op de vliegtickets. Deze moeten overeenkomen met de schrijfwijze op de reisdocumenten. Wanneer dit niet in orde is, kan de vliegmaatschappij passagiers voor de vlucht weigeren.

2. Zorg er daarnaast voor dat je de overige informatie wat betreft afmetingen en gewicht van de (hand-)bagage bekijkt en naleeft. Bij het inchecken weegt de vliegtuigmaatschappij de bagage en kunnen zij de bagage met overtollige kilo’s weigeren, of een flink bedrag extra in rekening brengen.

3. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om vooraf, online in te checken. Dit bespaart een hoop tijd en moeite. Natuurlijk kun je ook inchecken aan de balie en zijn er vaak selfservice automaten op het vliegveld te vinden.

4. Wees op tijd aanwezig. Houd er rekening mee dat er een verschil zit tussen de boarding time (de tijd dat de gate sluit en je zitting neemt in het vliegtuig) en de daadwerkelijke vertrektijd.

6. Check de bagage

Naast de omvang van jouw bagage, dien je ook scherp te zijn op de inhoud ervan. Hierin zit een verschil tussen hand- en ruimbagage. Daarnaast gelden er bepaalde regels voor het meenemen van vloeibare producten en gels. Let op! Er zijn verschillen tussen landen binnen en buiten de EU. Check deze richtlijnen op Schiphol.nl.

7. Check de manier waarop je naar het vliegveld gaat

Ga je met de auto naar het vliegveld en wil je deze daar parkeren? Oriënteer je dan naar voordelige manieren om jouw auto tijdens jouw vakantie te stallen. Ga je met het openbaar vervoer? Houd er dan rekening mee dat er vertraging kan ontstaan en je ruim van tevoren van huis weggaat.

8. Check de manier waarop je het huis achterlaat

Zorg ervoor dat alle apparatuur uit staat, bederfelijke goederen en het vuilnis is weggegooid, je huis is beschermd tegen inbraak en eventuele thuisblijvers contactgegevens hebben.

Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen kun je er zeker van zijn dat je uiterst goed voorbereid op vakantie gaat. Het enige wat er nu nog op zit is: ontspannen en genieten van alle mooie dingen die je te wachten staan tijdens jouw vakantie!