Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Corona en je reisverzekering

Alles wat je moet weten

Ben ik verzekerd als ik op vakantie ga naar een land waar het coronavirus heerst?

Dit ligt eraan waar je naartoe gaat. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft alle landen ter wereld kleurcodes, het hangt van de kleurcode van je vakantiebestemming af of je verzekerd bent. Ga je naar een land met kleurcode geel of groen, dan ben je gewoon verzekerd. Heeft je vakantiebestemming kleurcode oranje of rood, dan wordt het afgeraden om naar deze landen op vakantie te gaan en geldt je reisverzekering niet, met uitzondering van reisverzekeraar Allianz. Zij vergoeden ook je medische kosten wanneer je in een oranje gebied op vakantie bent en getroffen wordt door het coronavirus.

Ben je op vakantie en switcht de kleurcode opeens van geel naar oranje? Neem dan direct contact op met je verzekeraar wat je nu het beste kunt doen. Sommige verzekeraars hanteren de kleurcode van de datum van vertrek voor de geldigheid van de reisverzekering, andere verzekeraars adviseren om direct huiswaarts te keren.

Maakt het voor mijn reisverzekering uit of ik gevaccineerd ben of niet?

Reisverzekeraars werken met de kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken opstelt, deze kleurcodes bepalen of je reisverzekering geldig is of niet. Het maakt voor de geldigheid van je reisverzekering dus niet uit of je gevaccineerd bent.

Hoe zit met mijn annuleringsverzekering bij corona?

Een annuleringsverzekering is er voor het geval je vakantie vanwege bijzondere omstandigheden niet door kan gaan. In de voorwaarden van je annuleringsverzekering staat wat hieronder valt, meestal is dit bij ziekte, het overlijden van een naaste of onverwacht ontslag of een baanwissel. Corona wordt door vrijwel alle reisverzekeringen uitgesloten. Dit betekent dat je geen beroep kunt doen op je annuleringsverzekering, wanneer je door het coronavirus niet op vakantie kunt.

Sommige reisverzekeraars maken een uitzondering als je niet op vakantie kunt, omdat je in quarantaine zit vanwege het coronavirus. Is dit het geval bij jou? Neem dan contact op met je reisverzekeraar of je aanspraak kunt maken op je annuleringsverzekering.

Heb je via een reisorganisatie je vakantie geboekt? Neem dan contact op met hen. Veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid om je vakantie te verplaatsen of om te boeken als je de eerder geboekte vakantie geen doorgang kan vinden vanwege het coronavirus.

Ik ben naar het buitenland gegaan en wordt daar besmet met corona, werkt mijn verzekering dan nog?

Ben je op vakantie en word je daar besmet met het coronavirus? Dan ligt het eraan waar je naartoe bent afgereisd om te weten of je reisverzekering geldig is. Ben je naar een land met de kleurcode groen of geel afgereisd, dan geldt je reisverzekering gewoon. Ben je naar een land afgereisd met kleurcode oranje of rood, dan geldt je reisverzekering naar alle waarschijnlijkheid niet. Neem dan direct contact op met je verzekeraar om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Word je op vakantie ernstig ziek van het coronavirus en heb je medische hulp nodig? Dan wordt dit alleen vergoed, als je voor een reisverzekering hebt gekozen met een module voor medische kosten. Heb je een dergelijke module niet afgesloten, neem dan contact op met je zorgverzekering, het kan namelijk zo zijn dat de medische kosten dan via je (aanvullende) zorgverzekering worden vergoed.

Wat als tijdens mijn vakantie de regels omtrent corona weer worden aangescherpt?

Ben je in een land op vakantie en verandert de situatie opeens? Dan kan het zijn dat je weer naar huis wilt of moet. Helaas is dit niet verzekerd als dit door het coronavirus komt. Ook de Nederlandse overheid heeft aangegeven Nederlanders in het buitenland niet meer te repatriëren bij veranderingen omtrent het coronavirus. Wil je naar huis, dan zul je dit dus zelf moeten regelen en betalen.