Coronavirus: kan ik mijn vakantie annuleren?

Update 21 maart 2020
Het coronavirus beheerst de berichtgeving in het nieuws. In Nederland zijn in totaal 3.631 mensen besmet met het coronavirus, voor 136 personen heeft het zelfs fatale gevolgen gehad. Het coronavirus verspreidt zich dus steeds verder over de wereld, dit roept de vraag op hoe gevaarlijk dit virus is voor je gezondheid en hoe je besmetting zoveel mogelijk kan voorkomen. Mogelijk overweeg je zelfs je (geplande) vakantie te annuleren via je annuleringsverzekering. Welke voorwaarden gelden er per type reis bij reisverzekeraars voor het annuleren van je vakantie op grond van het risico van mogelijke besmetting met het coronavirus? Op deze en andere vragen vind je in onderstaand artikel het antwoord.
Wat is het coronavirus en hoe gevaarlijk is het virus voor je gezondheid?
Het nieuwe coronavirus heeft de naam SARS-CoV-2 gekregen en kan bij een geïnfecteerd persoon de ziekte COVID-19 tot gevolg hebben. Symptomen komen sterk overeen met griep en verkoudheid, namelijk klachten aan je luchtwegen (kortademigheid en hoestklachten) en koorts.
Volgens het RIVM geeft het coronavirus bij 17% van de besmette patiënten ernstige klachten, bij 2% heeft het virus zelfs de dood tot gevolg. Er is geen reden tot paniek, vooral ouderen en mensen die al ziek zijn en hierdoor een verzwakt immuunsysteem hebben, vallen onder de percentages met ernstige klachten. Veel mensen genezen na verloop van tijd weer van de besmetting met het coronavirus, net als bij een reguliere griep. Er is tot op heden nog geen behandeling of medicijn voor het coronavirus.
Hoe kan je besmetting en verspreiding van het coronavirus voorkomen?
Net als de maatregelen die gelden voor andere virussen die een verkoudheid of griep tot gevolg hebben, dien je om verspreiding en besmetting te voorkomen op de volgende hygiënevoorschriften letten.
– Zorg voor schone handen en schud uit voorzorg geen handen: was je handen met regelmaat en gebruik zeep;
– Moet je hoesten of niezen? Doe dit dan aan de binnenzijde van je elleboog.
– Maak gebruik van papieren wegwerpzakdoeken.
Vermijd daarnaast zoveel mogelijk sociale contacten: mijd bijeenkomsten van boven de 100 mensen, werk zoveel als kan thuis en blijf sowieso thuis bij (milde) klachten, waaronder verkoudheid, keelpijn, hoesten en koorts.
Kan ik mijn vakantie annuleren op grond van (risico op) het coronavirus?
Het coronavirus komt inmiddels op verschillende delen van de wereld voor, met name in China, Iran, Spanje en Italië. Ook in Nederland zet het virus zijn opmars door. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je up-to-date informatie vinden over je reisbestemming en reisadviezen.
Er bestaan verschillende vragen over de reisverzekering en annuleringsverzekering met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus. Deze vragen worden hieronder per situatie behandeld.
Al op vakantie en geconfronteerd met het coronavirus?
Ben je al op plaats van bestemming en is er bij jezelf of in de naaste omgeving een infectie met het coronavirus geconstateerd? Alle instructies gegeven door de lokale autoriteit dienen dan opgevolgd te worden. In dat geval kan het zijn dat je in quarantaine wordt geplaatst en wellicht moet je verplicht langer in je hotel moet blijven. Deze kosten, extra reis- en verblijfskosten en eventueel telefoonkosten, worden mogelijk vergoed door je reisverzekering. Bekijk hiertoe de polisvoorwaarden en de bijbehorende maximale vergoeding van je reisverzekering en neem contact op met je reisverzekeraar.
Wordt repatriëring vergoed?
Repatriëring houdt in dat je onverwacht moet terugkeren naar huis als gevolg van een ernstige ziekte of een ongeval. Bij een corona-besmetting zal je niet worden gerepatrieerd en word je verzorgd en eventueel in quarantaine gehouden door buitenlandse hulpverleners.
Ga je nog op vakantie? Bekijk dan eerst het geldende reisadvies
Check het reisadvies, alle risico’s en het laatste nieuws voor je bestemming. Het Ministerie van Buitenlandse zaken gebruikt kleurcodes om risico’s voor reizen naar een bepaalde bestemming aan te duiden.
– Groen of geel: bij een groen reisadvies zijn er geen bijzonderheden. Bij een geel reisadvies zijn er bepaalde veiligheidsrisico’s. Het risico is echter laag en je kan dus gewoon op reis. Annuleren of omboeken is in deze gevallen niet kosteloos;
– Oranje: bij een relatief hoog aantal besmettingen in een bepaald gebied kan je in principe wel reizen, maar doe dit alleen als dat strikt noodzakelijk is. Kleurcode oranje is een negatief reisadvies;
– Rood: in dit geval wordt een negatief reisadvies uitgegeven en wordt aanbevolen niet te reizen. Reisadviezen zijn echter niet bindend, dat betekent dat je zelf de knoop doorhakt of je wel of niet naar een bepaalde bestemming afreist.
In welke gevallen kan ik mijn georganiseerde (groeps)reis annuleren?
Heb je een reis via een reisorganisatie geboekt en wil je weten of je op grond van het (risico op besmetting van) coronavirus je reis zelf kan annuleren? Dit is afhankelijk van de geldende voorwaarden bij je reisorganisatie. In principe, zolang er geen negatief reisadvies geldt voor je bestemming, gaat een groepsreis of georganiseerde reis gewoon door.
Ik wil mijn georganiseerde (groeps)reis opzeggen
Wettelijk gezien kan je een pakketreis gratis opzeggen op het moment dat de situatie onveilig is op je reisbestemming. Ook een ernstige bedreiging voor je gezondheid is een geldige reden, waarbij het moet gaan om ‘onvermijdbare en buitengewone omstandigheden’ met ingrijpende consequenties voor je reis. Je moet wel kunnen bewijzen dat je reisbestemming niet veilig is om je reissom terug te krijgen. Als je reisorganisatie hiervan niet overtuigd is, ben je gebonden aan de annulerings- of wijzigingsvoorwaarden in het gesloten contract en moet je eventueel annuleringskosten betalen.
De reisorganisatie zegt mijn reis op
In geval van een negatief reisadvies (code oranje of rood) kan de reisorganisatie ook zelf de reis annuleren of wijzigen. Bij een ingrijpende verandering van de reis hoef je dit niet te accepteren. In zo’n geval kan de reisorganisatie besluiten de reis op te zeggen. Je krijgt dan de reissom volledig terug of je kan in overleg kosteloos omboeken. Let op: vaak zullen extra kosten gemaakt voor bijvoorbeeld een visum of inentingen niet worden vergoed door je reisorganisatie. Deze kosten kunnen, afhankelijk van de dekking van je reis- of annuleringsverzekering, vanuit deze verzekeringen voor vergoeding in aanmerking komen. Indien je wenst om te boeken of te annuleren en je reist niet naar een kleurcode oranje of rood gebied, dan zullen de reguliere annuleringsvoorwaarden van de betreffende reisorganisatie van toepassing zijn.
Dekking annuleringsverzekering in Nederland en het buitenland
Ga je een weekend weg in Nederland of staat er een citytrip naar een Europese stad op de planning? En wil je deze reis annuleren gezien het risico op besmetting? Je zal over het algemeen geen beroep kunnen doen op je annuleringsverzekering, alleen omdat je het een onveilig idee vindt en zelfs niet, uitzonderingen daargelaten, op het moment dat er een negatief reisadvies is afgegeven. Alleen onvoorziene gebeurtenissen die jou als verzekerde of je naasten betreffen en in de polisvoorwaarden staan vermeld zijn geldige redenen. Voorbeelden zijn dat je zelf ernstig ziek wordt en niet op reis kan of het overlijden van bijvoorbeeld je opa. Uitbraak van het coronavirus en andere epidemieën vallen daar niet onder.
Annulering als gevolg van het uitbreken van een besmettelijke ziekte
Er zijn een aantal uitzonderingen van doorlopende annuleringsverzekeraars die onder bepaalde voorwaarden wel annuleringskosten vergoeden als het gaat om het uitbreken van een besmettelijke ziekte. Een negatief reisadvies is niet vereist:
– Aegon: als je de allrisk variant hebt afgesloten;
– ANWB/Unigarant: op voorwaarde dat je voor 30 januari van dit jaar de aanvullende dekking terrorisme en natuurrampen aan je annuleringsverzekering hebt toegevoegd;
-De Europeesche: op voorwaarde dat je voor 27 februari van dit jaar hebt gekozen voor de allrisk annuleringsdekking. Je krijgt dan maximaal 75% van de kosten van je reis vergoed. Bovendien moet tijdens de reservering van je reis het corona virus nog niet zijn opgedoken op je bestemming.
– Nationale Nederlanden.
Annulering als gevolg van een negatief reisadvies
Zoals eerder vermeld vergoeden veel reis- en annuleringsverzekeraars niet de annulering van je reis, ondanks een negatief reisadvies (code oranje of rood). Desondanks is er een handvol reisverzekeraars die wel de annulering vergoeden op het moment dat er een negatief reisadvies voor de bestemming is uitgegeven. In aanvulling op de hierboven genoemde verzekeraars zijn dat:
– Avero Achmea: alleen indien je de Vrij op Reis-polis hebt afgesloten;
– Centraal Beheer;
– Interpolis;
– Klaverblad.
Bekijk hier een overzicht van alle reisverzekeraars.
Kan ik een beroep doen op het Calamiteitenfonds?
Nee, dit fonds biedt geen vergoeding van annuleringskosten en ziektes met betrekking tot de garantieregeling. Alleen bij een natuurramp of molestsituaties kan een beroep op dit fonds worden gedaan. De uitbraak en verspreiding van het coronavirus valt daar niet onder.
Kan ik mijn geboekte vliegticket annuleren?
Heb je een vliegticket geboekt en geldt er een negatief reisadvies voor je bestemming? Of vind je het geen fijn idee om te reizen en wil je überhaupt de je reis annuleren? Bij de meeste vliegmaatschappijen krijg je de annuleringskosten niet vergoed, tenzij je een annuleringsdekking hebt afgesloten of een flexibel ticket hebt geboekt. Op deze tickets betaal je een opslag, waardoor je op een later moment kan beslissen of je de vlucht wil wijzigen of annuleren.
Niet iedere vliegmaatschappij heeft hetzelfde beleid. Bij KLM kan je gratis je vlucht omboeken, het verschil in tarief moet je eventueel wel zelf betalen. Ook kan je de reis annuleren en een tegoedbon krijgen. Deze kan je gedurende een jaar inwisselen voor voor een toekomstige vlucht bij KLM, Delta Air Lines en Air France. Inmiddels kan je ook bij andere vliegmaatschappijen gratis omboeken, bijvoorbeeld bij Ryanair, Vueling, Transavia of Easyjet.
Tip: ondanks dat niet alle vliegtuigmaatschappijen flexibel zijn, kan je altijd wel de luchthavenbelasting terugvorderen na annulering. In het bijzonder bij prijzige vliegtickets kan dit de moeite waard zijn.
Geldigheid reisverzekering naar risicogebied
Een reisverzekering is in het leven geroepen om je voor onzekere voorvallen te verzekeren. Je reisverzekering is dus ongeldig op het moment dat je bewust naar een risicogebied met negatief reisadvies bent afgereisd. Ook als je al in het buitenland bent heeft het dus geen zin om last-minute nog een reisverzekering af te sluiten. Was je al verzekerd en wel in het buitenland en is het reisadvies voor je bestemming veranderd? Dan blijft je reisverzekering wel gewoon geldig.
Bronnen: Verbond van verzekeraars, RIVM