Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Is een reisverzekering nodig in Nederland?

Auteur: thijs | 15-07-2020

Momenteel kiezen veel mensen ervoor om op vakantie te gaan in eigen land. Veel mensen vergeten, wanneer ze binnen de landsgrenzen blijven, om een reisverzekering af te sluiten. Of ze denken dat dit in eigen land niet nodig is. Klopt dit en wat zijn de voordelen van een reisverzekering wanneer je in Nederland blijft? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Waarom een reisverzekering in Nederland?

Of je nu naar Frankrijk op vakantie gaat of in Nederland blijft, een reisverzekering helpt je wanneer je te maken krijgt met diefstal of schade aan bijvoorbeeld je bagage. Neem je waardevolle spullen mee op je reis? Dan is het dus ook zinvol om een reisverzekering af te sluiten voor je weekje weg in Nederland. Ga je met de caravan op pad of met de camper? Ook dan kan een reisverzekering verstandig zijn. Wanneer je pech krijgt onderweg, komt je reisverzekeraar je helpen en krijg je eventueel een vervangende camper of caravan.

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht. Het is je eigen keuze of je er eentje wil afsluiten of niet. Je kunt er dus voor kiezen om onverzekerd op reis te gaan. In dit geval draai je wel zelf op voor alle kosten, mocht je geconfronteerd worden met schade of diefstal. Blijf je in Nederland, dan worden eventuele medische kosten gedekt door je zorgverzekering. Let wel op wanneer je een gevaarlijke sport gaat doen: mocht je hierdoor in het ziekenhuis belanden of invalide raken, dan kan het zijn dat je de extra kosten die hierdoor veroorzaakt worden zelf moet betalen. In een dergelijk geval kan een reisverzekering met aanvullende dekking voor gevaarlijke sporten raadzaam zijn, ook wanneer je in Nederland blijft.

Waar moet je nu op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Ga je op vakantie in Nederland en wil je een reisverzekering afsluiten? Let dan goed op de (aanvullende) verzekeringen. Zoals eerder gezegd zul je in Nederland geen aanvullende medische reiskosten verzekering nodig hebben. In Nederland geldt immers je zorgverzekering.

Zodra je de grens overgaat is een aanvullende medische reiskosten verzekering wel aan te raden. Ga je bijvoorbeeld naar Zwitserland dan is het goed om te weten dat de zorgkosten daar aanzienlijk hoger zijn dan in Nederland. Met een aanvullende reisverzekering voor medische kosten ben je dan voor de zorgkosten gedekt.

Ga je buiten Europa op vakantie? Check dan goed het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Is er een negatief reisadvies dan is je reisverzekering niet meer geldig en ben je dus onverzekerd op reis.

Welke reisverzekering dekt corona?

Sinds de corona crisis zijn veel mensen sceptisch over het nut van een reisverzekering. Echter, een reisverzekering heeft nog steeds dezelfde werking als voorheen. Wel hebben verzekeraars een clausule ingebouwd bij de annuleringsverzekering; hier kan geen beroep op worden gedaan in verband met corona. Het heeft dus geen nut om een annuleringsverzekering af te sluiten, wanneer je niet wil dat corona gerelateerde problematiek je vakantie in het roet gooit.

Een reisverzekering blijft daarentegen nog net zo zinvol als voorheen. Wel is het goed om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te bestuderen als je naar het buitenland gaat. Is er een negatief reisadvies voor het land dat je wil bezoeken? Dan geldt je reisverzekering niet.

Overige tips

Een vakantie boeken is wat gecompliceerder dan voorheen. Let op de volgende zaken als je toch op vakantie wil:

  • Let op de termijn van annuleren: de meeste organisaties in de reisbranche willen dat mensen weer op vakantie gaan. Om dit te stimuleren kun je bij veel partijen tot vlak voor vertrek kosteloos annuleren. Kijk dus goed naar deze voorwaarden als je een vakantie boekt.
  • Blijf je in Nederland? Probeer een vakantiebestemming te vinden die niet te druk is en mijd plekken waar je met veel anderen binnen bent.
  • Ga je toch over de grens op vakantie? Check van te voren wat de corona regels zijn van je vakantiebestemming. Zo verplichten sommige landen mondkapjes in de openbare ruimte.
  • Heb je al een doorlopende reisverzekering? Veel mensen hebben deze op werelddekking staan. Verwacht je dit jaar niet buiten Nederland of Europa te reizen? Dan kan het lonen om je doorlopende reisverzekering op Europadekking te zetten. Vergeet niet om dit terug te draaien als je op een gegeven moment toch weer de wereld over gaat reizen.