Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Nummer 1 geclaimde reisschade: de smartphone

Auteur: Koen | 13-10-2015

Met de zomervakantie achter de rug zijn we inmiddels alweer in de herfst aanbeland. Een mooi moment voor reisverzekeraars om de balans op te maken van de meest geclaimde bagageschade van afgelopen zomer. Wat blijkt? Het is tegenwoordig niet meer de fotocamera, maar de smartphone die de lijst aanvoert.

Top 3 geclaimde bagageschade Percentage claims
1 Smartphone of ander mobieltje 19%
2 E-readers en tablets 16%
3 Brillen en zonnebrillen 14%

Meest geclaimde bagageschade

De top 3 is jarenlang aangevoerd door de fotocamera, de camera is echter naar de vierde plaats verstoten. Een andere bijzondere ontwikkeling is de sterke toename in schadeclaims aan koptelefoons: de gebruikelijke oordopjes worden steeds vaker ingewisseld voor een wat robuustere headphone. Geheel in lijn met de technologische ontwikkelingen zien we steeds meer schadeclaims voor e-readers (geen stapels boeken meer mee op reis), tablets en natuurlijk smartphones.

Tegenwoordig zijn de camera’s op smartphones van zodanige kwaliteit dat de camera in veel gevallen al niet eens meer wordt ingepakt. Bovendien is op steeds meer plekken gratis wifi te ontvangen, waardoor het gebruik van smartphones alleen nog maar extra toeneemt. Hieronder een overzicht van andere veelvoorkomende geclaimde bagageschade.

Overige geclaimde bagageschade Percentage claims
Camera’s 12%
Kleding 5%
Koffer 3%
Koptelefoons 4%
Laptops 7%
Sieraden 4%
Surfuitrusting 1%

Bagagedekking reisverzekering

Hoe zit het eigenlijk precies met de bagagedekking bij je reisverzekering? Indien je een (doorlopende) reisverzekering hebt afgesloten, krijg je tot op bepaalde hoogte diefstal, verlies of beschadiging van je bagage vergoed. Er worden door verzekeraars maximumbedragen per categorie gehanteerd: zo krijg je een maximumbedrag vergoed voor bijvoorbeeld schade aan mobiele telefoons en smartphones, film-, foto-, of videocamera’s of computerapparatuur. Let bij het afsluiten dus goed op het verzekerd bedrag bij elke categorie!

Dekking smartphones

Bij veel reisverzekeraars is de maximumvergoeding voor de categorie mobiele telefoons of smartphones vrij laag, waardoor je alsnog een groot deel van de schade uit eigen zak dient te betalen. Ook komt hierbij de hoogte van het eigen risico om de hoek kijken: dit is een deel van het schadebedrag wat je eenmalig zelf moet betalen. Bij veel reisverzekeraars is dit bedrag ongeveer €100,-. Houd hier dus rekening mee bij het zoeken van een passende reisverzekering!

Ben je op zoek naar een extra uitgebreide dekking voor je bagage omdat je veel waardevolle spullen bij je hebt? Bij een aantal reisverzekeraars is het mogelijk een aanvullende bagageverzekering af te sluiten. Je krijgt bij schade, verlies of diefstal van je bagage in een dergelijk geval de schade tot een hoger maximumbedrag vergoed.