Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reizen binnen Europa met gezondheidspas?

Auteur: thijs | 19-03-2021

Sinds de corona crisis is vakantie vieren er niet eenvoudiger op geworden. Als je al op vakantie kunt, gelden er allerlei restricties. Daarnaast moet je soms bij aankomst eerst een aantal dagen in quarantaine. Naast het feit dat dit extra kosten oplevert, maakt het de vakantie ook niet leuker. Dit moet anders en daarom is de Europese Unie met een voorstel gekomen.

Reizen zonder restricties

Iedereen kijkt weer uit naar een gewone zomervakantie en een leven zonder restricties. Helaas lijkt dat deze zomer nog niet realistisch, ook niet wanneer je op vakantie gaat in eigen land of binnen Europa. We zullen nog even geduld moeten hebben, voordat het moment daar is dat er helemaal geen maatregelen meer zijn. Toch lijkt reizen binnen Europa binnenkort makkelijker te worden, dankzij een zogenaamd ‘reisbewijs’.

Reizen binnen Europa

Het plan van de Europese Unie houdt het volgende in: iemand die op vakantie wil, dient een reisbewijs te hebben waardoor het duidelijk is dat deze persoon geen corona heeft. Dit reisbewijs kun je op drie verschillende manieren krijgen:

  • Doordat je gevaccineerd bent met een door de EMA goedgekeurd vaccin
  • Door een negatieve coronatest te overleggen
  • Wanneer je kunt laten zien dat je in het verleden al corona hebt gehad en bent hersteld.

De eerste manier is het eenvoudigst. Over de negatieve coronatest wordt nog gepraat, momenteel is het nog onduidelijk hoe oud deze test mag zijn om te kunnen rondreizen.

CoronaCheck app

Hoe het reisbewijs eruit gaat zien, wordt nog over gepraat. Een papieren versie is fraude gevoeliger, dan een digitaal bewijs. Om deze reden wordt er nu een CoronaCheck app ontwikkeld. Door middel van een persoonlijke QR-code in de app, die bij de grens gescand wordt, kunnen inwoners van Europa dan reizen.

De enige haken en ogen die er nu nog zijn, is de vraag hoe de privacy gewaarborgd gaat worden. Welke persoonsgegevens gaan er bijvoorbeeld aan de app gekoppeld worden? Het huidige plan wordt nu in een wetsvoorstel gegoten, wanneer alle 27 lidstaten akkoord gaan, kan het plan voor de zomer worden doorgevoerd waardoor wij weer eenvoudiger kunnen reizen.

Reizen buiten Europa

Reizen naar landen buiten Europa zal voorlopig nog lastig zijn. Elk continent hanteert andere regels. Zo heb je alleen toegang tot China wanneer je gevaccineerd bent met een door hen goedgekeurd vaccin. De vaccins die nu in Nederland worden gebruikt, vallen hier niet onder. Hierdoor kun je alleen naar China toe als je bereid bent om eerst in een staatshotel in verplichte quarantaine te gaan. Hetzelfde geldt voor Australië en Nieuw Zeeland. Wil je naar Amerika? Dan is dit iets eenvoudiger, hier kun je heen als je een negatieve PCR-test kunt overleggen die niet ouder is dan drie dagen. In Afrika wisselen de regels per land.