Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Hoe en waar kan je veilig op vakantie tijdens de corona crisis?

Auteur: linda | 12-06-2020

Nu in veel landen de meest strenge corona restricties worden opgeheven, zijn mensen voorzichtig aan het kijken naar vakanties. Echter, velen vinden het lastig om in te schatten waar ze precies op moeten letten bij het boeken van een vakantie in tijden van corona. Wij beantwoorden in deze blog de meest gestelde vragen omtrent vakanties en de corona crisis.

Wanneer kan ik op vakantie?

Vanaf 15 juni wordt het reisadvies voor de meeste landen in Europa veranderd van oranje naar geel. Dit betekent dat er weer naar deze landen gereisd kan worden, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. Echter, diezelfde veiligheidsrisico’s zijn er momenteel ook in Nederland vanwege het coronavirus. Momenteel wordt afgeraden om buiten Europa te reizen, wanneer dit wel weer veilig kan is nog onduidelijk.

Onze overheid raadt aan om drukte te vermijden, dit geldt ook tijdens je vakantie. Houd hier dus rekening mee. Om deze reden wordt mensen die niet gebonden zijn aan de schoolvakanties verzocht om buiten deze periode op vakantie te gaan.

Naar welke landen kan ik op vakantie?

Vanaf 15 juni worden de meeste grenscontroles tussen Europese landen opgeheven. Vanaf dit moment kun je dus weer met de auto op vakantie in Europa. Aangeraden wordt om vooralsnog alleen binnen Europa te reizen. Voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk blijft wel een negatief reisadvies gelden, vanwege het grote aantal corona besmettingen.

Momenteel wordt afgeraden om buiten Europa op vakantie te gaan. Wil je dit toch? Check dan goed of dit überhaupt mogelijk is. Niet alleen of je het land inkomt, maar ook of je daarna niet verplicht twee weken in zelfisolatie moet. Het is zonde als je een lange vliegreis maakt en vervolgens alleen binnen kan zitten. Op de website www.nederlandwereldwijd.nl kun je per land zien wat het reisadvies is.

Wat kan ik doen op vakantie tijdens corona?

Voordat je een reis boekt, is het handig om te kijken welke corona regels op je vakantiebestemming gelden. Over de grens zijn de corona maatregelen over het algemeen strikter dan in Nederland. Zorg voordat je op vakantie gaat dat je mondkapjes inslaat, in veel landen zijn deze verplicht in de supermarkt en/of openbare ruimtes.

Check niet alleen de regels die de overheid heeft ingesteld op je vakantiebestemming. Bekijk ook hoe het zit met restaurants en eventuele excursies die je wilt ondernemen. Kun je nog wel de uitstapjes doen die je voor ogen had? Voor de meeste zaken dien je nu van te voren te reserveren. Zoek dit goed uit, ook al haalt dit de spontaniteit uit je vakantie. Het is namelijk zonde als je op je vakantiebestemming aankomt en er daar pas achter komt dat alles is gesloten of qua reserveringen is volgeboekt.

Kan ik veilig vliegen?

Veel mensen willen wel weer op vakantie naar een warm land, maar durven niet te vliegen. In een vliegtuig gelden er namelijk andere regels en wordt er geen afstand van 1,5 m aangehouden. Volgens deskundigen uit de vliegtuigbranche is dit geen probleem vanwege de kwaliteit van de luchtfilters in vliegtuigen. Deze zogenaamde HEPA filters vangen, wanneer ze van de hoogste kwaliteit zijn, 99,99% van alle bacteriën en virussen. Daarnaast wordt de lucht in het vliegtuig om de paar minuten ververst. Bovendien wordt van alle passagiers verlangd dat ze een mondkapje dragen en wordt het contact tussen stewardessen en passagiers geminimaliseerd.

Medici en virologen stellen dat de maatregelen ervoor zorgen dat de kans op besmetting daalt, maar dat er nog te weinig bekend is over de overdracht van het virus om te kunnen stellen dat vliegen 100% veilig is.

Wat als ik ziek word op vakantie?

Ga je gezond op vakantie, maar word je ziek op de bestemming? Dan geldt gewoon je reisverzekering met medische dekking en/of je aanvullende zorgverzekering. Wel is het zo dat door de corona crisis eventuele extra vakantiedagen in het buitenland of een latere terugvlucht voor eigen rekening zijn. Eerder werden soms drie extra dagen vergoed, dit is nu geschrapt. Word je ziek in het buitenland en heb je medische zorg nodig? Neem dan altijd direct contact op met je verzekeraar om te vragen waar je terecht kunt, zodat je zeker bent dat de medische kosten gedekt worden.

Let wel op: bovenstaande geldt alleen wanneer je op vakantie gaat naar een land waar GEEN negatief reisadvies is.

Wat als ik door de corona maatregelen niet meer terug kan reizen?

Ga je met het vliegtuig naar het buitenland en sluit je vakantiebestemming na aankomst de grenzen, dan heeft de overheid aangegeven dat ze niet meer gaan helpen repatriëren. Het is dus zeer verstandig om goed na te denken, voordat je op reis gaat naar een land waarvan de kans aanwezig is dat ze (opnieuw) de grenzen gaan sluiten. Heb je genoeg financiële buffer om langer dan gepland weg te blijven en een nieuw en (duurder) vliegticket terug te kunnen boeken? En heb je genoeg vakantiedagen om dit qua werk te overbruggen? De overheid heeft al aangegeven dat in dergelijke gevallen geen beroep gedaan kan worden op overmacht en de extra dagen in het buitenland dus van je vakantiesaldo afgaan.

Omdat dit risico veel potentiële vakantiegangers weerhoudt om over de grens te gaan, zijn reisorganisaties in dit gat gesprongen. De meeste reisorganisaties die pakketreizen aanbieden, dus bijvoorbeeld een vlucht met hotelovernachtingen, bieden wel repatriëring aan. Wie dit risico afgedekt wil hebben, doet er dus goed aan een pakketreis te boeken. Check wel altijd bij de reisorganisatie hoe dit precies geregeld is.

Wat heb ik aan mijn reisverzekering?

Sinds de start van de corona crisis zijn er negatieve berichten over de reisverzekering in het nieuws gekomen. Zo hebben vrijwel alle reisverzekeraars een clausule opgenomen dat de annuleringsverzekering niet gebruikt kan worden in geval van corona. Mensen vragen zich hierdoor af of een reisverzekering nog wel zin heeft. Wanneer je een vakantie boekt en een annuleringsverzekering afsluit vanwege corona, heeft dit inderdaad geen zin. Echter, voor alle andere redenen waardoor je wellicht je reis wil cancelen, is een annuleringsverzekering nog steeds zinvol. Bijvoorbeeld in het geval van het overlijden van een naaste of bij het wisselen van baan.

Ga je op vakantie dan valt een reisverzekering nog steeds aan te raden. Nog steeds verzeker je hiermee je bagage en andere waardevolle spullen. Wanneer je een aanvullende reisverzekering neemt voor medische kosten, worden deze ook nog steeds gedekt. Wel is het zo dat door corona een eventuele langere vakantie door ziekte of wijziging in de regels van het desbetreffende land niet vergoed worden door reisverzekeringen.

De reden die hier achter zit, is dat een reisverzekering ziet op onvoorziene omstandigheden en eventuele problemen op reis door corona inmiddels als een reële mogelijkheid worden gezien en dus geen onvoorziene omstandigheid meer zijn.

Welke verzekering keert uit bij corona?

Veel reizigers vragen zich af welke verzekering nog uitkeert bij corona problematiek. Het antwoord is simpel; alle annuleringsverzekeringen hebben een clausule opgenomen waarbij corona problematiek wordt uitgesloten. Hiermee wordt bedoeld: heb je een vakantie geboekt naar een land waar na het boeken opeens een (nieuwe) corona uitbraak is, dan is dit geen geldige reden voor annulering. Hetzelfde geldt als opeens de grenzen gesloten worden vanwege een nieuwe uitbraak.

Annuleringsverzekering

Heb je een vakantie geboekt, maar word je zelf getroffen door het coronavirus en kun je daardoor niet meer op vakantie? Dan heb je wel een goede kans dat je annuleringsverzekering gewoon uitkeert. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar. Hetzelfde geldt voor mensen die zelf gezond zijn en op vakantie, maar terug willen omdat een naaste van hen opeens ernstig ziek is geworden door corona. De meeste annuleringsverzekeringen zullen dan wel gewoon helpen, maar neem in dit geval ook contact op met je verzekeraar.

Reisverzekering

Wat betreft de reisverzekering zijn er geen wijzigingen door corona, wel is het goed om te weten dat wanneer je door corona langer in het buitenland moet verblijven deze extra vakantiedagen niet door de reisverzekering worden vergoed.

Mocht je in het ziekenhuis belanden in het buitenland door corona, dan worden deze kosten gewoon vergoed door je reisverzekering met medische dekking of je aanvullende zorgverzekering. Neem wel altijd contact op met je (zorg)verzekeraar voordat je naar een ziekenhuis afreist, zodat je zeker bent van een vergoeding van de zorgkosten. In het buitenland zijn er namelijk veel privéklinieken die torenhoge zorgkosten rekenen.

Check reisadvies

Tot slot is het goed om te weten dat je alleen verzekerd bent als je naar een land afreist waar geen negatief reisadvies voor is. Ga je toch naar een dergelijk land? Neem dan contact op met je reisverzekeraar, maar ga er vanuit dat eventuele (medische) kosten dan niet vergoed worden in geval van calamiteiten.