Veilig op reis naar Tsjernobyl?

De kans is groot dat je het de laatste tijd ook hebt opgemerkt, de HBO serie “Chernobyl” is een groot succes. Het feit dat de serie een hit is zorgt er niet alleen voor dat meer mensen een HBO abonnement afsluiten. Ook het aantal toeristen dat de stad in het noorden van Oekraïne bezoeken neemt sterk toe de laatste maanden. Maar, is het wel veilig om de beruchte stad Tsjernobyl te bezoeken en hier op vakantie te gaan? Lees hier onze tips voor een veilig bezoek aan Tsjernobyl.
Is het mogelijk om Tsjernobyl te bezoeken?
Sinds de nucleaire explosie in de kerncentrale in Oekraïne zijn er altijd mensen geweest die de plek wilde bezoeken. Noem de naam Tsjernobyl en vrijwel iedereen, wereldwijd, weet wat er gebeurd is op deze plek. Na de ramp zijn zo’n 50.000 bewoners uit de omgeving geëvacueerd en nooit meer teruggekeerd. Voor toeristen is het nu mogelijk om de stad te bezoeken.
Een bezoek aan Tsjernobyl begint vrijwel altijd in de hoofdstad van Oekraïne, Kiev. Vanaf hier organiseren touroperators dagtours naar de stad waar de ramp plaatsvond. De afstand tussen Tsjernobyl en Kiev, zo’n 100 kilometer, wordt in twee uur overbrugd. Een bezoek aan Tsjernobyl is groter dan alleen de beruchte kernreactor. Zo zijn er, afhankelijk van de touroperator, verschillende stops bij dorpjes in de buurt en andere bezienswaardigheden die bezocht worden.
Waarom bezoeken toeristen Tsjernobyl?
De redenen voor een bezoek aan Tsjernobyl verschillen uiteraard per toerist. De ene persoon geeft aan dat een verlaten stad een enorme aantrekkingskracht heeft. Dit kom je immers niet snel tegen. Een andere reden om Tsjernobyl te bezoeken kan het inzicht in een andere tijd zijn. Doordat de gehele stad 30 jaar verlaten is geeft het straatbeeld je een idee van hoe het was om in een Sovjet-stad te leven. Een vraag die opspeelt tijdens een wandeling door de stad is: is het eigenlijk wel veilig om Tsjernobyl te bezoeken?
Is het veilig om naar Tsjernobyl op vakantie te gaan?
Bij veel mensen zal dit een van de eerste vragen zijn die opkomt bij de gedachte aan een trip naar Tsjernobyl. De straling die vrij is gekomen bij de explosie blijft volgens schattingen nog zeker 20,000 jaar meetbaar. Hierdoor is de directe zone om de kernreactor heen voorlopig nog niet bewoonbaar. Een kort bezoek aan Tsjernobyl is echter niet schadelijk voor je gezondheid. De straling die je hier oploopt is vergelijkbaar met de straling die gebruikt wordt bij het maken van een röntgenscan. Het is dus redelijk veilig om Tsjernobyl te bezoeken als toerist.
Wordt een bezoek aan Tsjernobyl verzekerd?
Omdat Tsjernobyl (nog)geen bestemming is voor massatoerisme hebben veel verzekeraars nog geen protocol opgesteld voor deze stad. Omdat Tsjernobyl binnen Oekraïne valt en dus verzekeringstechnisch onderdeel is van Europa, valt een reis naar de stad onder de reisverzekering. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een been breekt en zelf niet verder kunt, de verzekeringsmaatschappij zorgt dat je opgehaald wordt. Repartieringskosten en zorgkosten in het buitenland worden dus vergoed, zoals ze ook in andere delen van Europa vergoed worden.
Een ander geval is het wanneer je gezondheidsproblemen krijgt door de straling zelf. Vaak keren verzekeraars in dit geval geen vergoeding uit, omdat je van te voren wist dat de straling aanwezig was. De precieze dekking van je verzekering in Tsjernobyl verschilt per verzekeraar. Het is belangrijk om dit van te voren na te vragen bij je eigen zorg- en reisverzekeraar.