Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Landen sluiten weer hun grenzen

Auteur: linda | 02-12-2021

Net nu de meeste landen aan het versoepelen waren en een beetje van het slot zijn, duikt er weer een nieuwe corona variant op: omikron. Ondanks het feit dat het onduidelijk is hoe gevaarlijk de variant nu precies is, nemen veel landen preventieve maatregelen. Sommige landen pakken het direct rigoureus aan en sluiten de grenzen. Welke landen zijn dit en waar kun je beter niet naar toe reizen op dit moment?

Zuid-Afrika

Wetenschappers gaan er nu vanuit dat de nieuwe corona variant is ontstaan in Botswana, hier dook de mutant namelijk voor het eerst op. Vervolgens werd omikron vastgesteld in de provincie Gauteng, in Zuid-Afrika. Hierna ging het hard, inmiddels is 90% van alle besmettingen in Gauteng, waar ook Johannesburg ligt, de omikron variant. Daarnaast is het virus, doordat het zoveel besmettelijker is, inmiddels al in 25 andere landen geconstateerd. Toch is er ook goed nieuws: de meeste mensen die met het virus besmet zijn geraakt, hebben zeer milde klachten of zelfs geen. Het is dus afwachten of omikron een groot probleem gaat vormen of dat het er juist voor zorgt dat de zorg minder belast gaat worden.

Naar welke landen kun je niet meer toe?

Ondanks het feit dat de meeste mensen milde klachten vertonen na de besmetting met het omikron virus, baart het veel landen zorgen. De mutatie is namelijk besmettelijker en het lijkt erop dat de vaccins minder goed werken tegen deze variant. Om deze reden hebben Japan en Suriname direct de grenzen gesloten voor toeristen. In Engeland moet je nu tien dagen in quarantaine als je het land binnenkomt. Wereldwijd hebben 53 andere landen ook reismaatregelen genomen, in de hoop omikron buiten de deur te houden. De meeste landen in Europa zijn nog aan het nadenken of er weer strengere maatregelen komen. Zoals het er nu naar uitziet is het binnen twee weken bekend hoe Europa gaat reageren op de nieuwe variant wat betreft beleid.

Waar moet je opletten als je nu gaat reizen?

De WHO heeft geadviseerd om voorlopig niet te reizen als je ouder bent dan 60 jaar of een aandoening hebt. Val je niet in deze categorieën, dan dien je er rekening mee te houden dat de corona regels elk moment kunnen wijzigen. Sommige landen willen weer een avondklok invoeren, andere landen een quarantaine plicht. Ook is het mogelijk dat het lastiger wordt om weer terug te reizen en dat je misschien in Nederland in quarantaine moet. De Nederlandse overheid heeft al eerder aangegeven dat ze geen mensen meer gaan repatriëren. Ondanks vaccinatie en een QR-code op zak, kan reizen dus toch weer lastiger worden. Bekijk hier wat het actuele reisadvies is en wat de huidige corona maatregelen zijn per land.

Reisverzekeringen vergelijken