Moet ik een corona voucher accepteren?

Nu de reiswereld stilligt door het coronavirus lopen veel reizigers tegen dezelfde problemen aan. Mensen die een vakantie in deze periode gepland hadden, krijgen het bericht dat hun reis niet doorgaat. Normaliter zou je dan je geld terugkrijgen, maar tijdens deze crisissituatie gooien veel reisorganisaties, hotels en vliegtuigmaatschappijen het over een andere boeg: ze bieden een zogenaamde ‘corona voucher’ aan. Wat is een corona voucher precies en ben je verplicht om deze te accepteren? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Wat is een corona voucher?
Veel reisorganisaties zijn door corona crisis genoodzaakt reizen te annuleren. Aangezien het massaal annuleren een financiële strop voor deze organisaties betekent, geven ze hun klanten een tegoedbon voor een volgende vakantie in plaats van dat ze het geld terug storten. Deze tegoedbon wordt de ‘corona voucher’ genoemd. De voucher is in beginsel één jaar geldig en valt onder de zogenaamde SGR dekking. Hierdoor hoef je als consument niet bang te zijn dat je reisorganisatie failliet gaat en je daardoor het schip ingaat: de waarde van de voucher wordt in een dergelijk geval vergoed.
Wat moet erop een corona voucher staan?
De corona voucher moet niet alleen de reissom vermelden, maar moet ook de gemaakte reserverings- en administratiekosten noemen. Het is belangrijk dat onderstaande punten op de voucher staan vermeld. Check dit wanneer je de voucher ontvangt.
- Er moet expliciet de term ‘corona voucher’ op staan.
- De naam van de hoofdboeker van de geannuleerde reis.
- De datum van uitgifte.
- De einddatum en deze mag maximaal 1 jaar na uitgifte liggen.
- De waarde (maximaal de betaalde reissom) van de voucher. Dit is de reissom op het moment van annuleren, inclusief eventueel betaalde reserverings- en administratiekosten
- De reisorganisatie moet een eventueel restbedrag binnen een redelijke termijn terugstorten.
- Er moet op staan vermeld dat de garantieregeling van de SGR van toepassing is, volgens het besluit van 16 maart 2020.
Voldoet je voucher niet aan bovenstaande punten? Neem dan contact op met je reisorganisatie en vraag of ze de corona voucher aanpassen.
Waarom krijg ik een corona voucher?
De corona voucher is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat reisorganisaties niet failliet gaan. Wanneer zij namelijk nu alle geboekte reizen en de daarbij behorende reissommen aan klanten moeten uitkeren, vallen alle inkomsten weg. Desalniettemin verkeren veel reisorganisaties door de corona crisis in zwaar weer en kunnen er toch faillissementen gaan vallen. Om deze reden wordt het door de reisbranche gewaardeerd als consumenten de corona voucher accepteren. Echter, veel mensen willen dit niet en vragen zich af of ze de voucher kunnen weigeren.
Hoe kan ik een corona voucher weigeren?
Juridisch gezien hoef je een corona voucher niet te accepteren. Het wettelijke uitgangspunt is namelijk dat je geld terugkrijgt, wanneer een reisorganisatie je reis annuleert. Zoals eerder aangegeven help je de reisbranche enorm door de voucher wel te accepteren. Zit je zelf ook krap bij kas of wil je gewoon je geld terug, neem dan contact op met je reisorganisatie en wijs ze erop dat ze verplicht zijn om je geld terug te storten. Wanneer je hier samen niet uitkomt, kun je jouw rechtsbijstandverzekeraar inschakelen. Wanneer je die niet hebt, kun je in sommige gevallen hulp krijgen van het Europees Consumenten Centrum.
Na verschillende klachten heeft de Europese Commissie zich uitgesproken over de corona vouchers. Zij hebben de consument in het gelijk gesteld en verklaard dat het aanbieden van slechts een voucher in strijd is met het Europees passagiersrecht. Hiermee is onderstreept dat de consument altijd in zijn recht staat wanneer hij zijn geld terugvraagt.
Ik heb de corona voucher geaccepteerd, maar ik heb spijt. Wat nu?
Wanneer je een corona voucher accepteert heeft dit bepaalde voordelen. Zo krijg je, zoals al eerder werd genoemd, je geld terug wanneer de reisorganisatie binnen het jaar dat de voucher geldig is failliet gaat, omdat een dergelijke voucher onder de zogenaamde SGR garantie valt. Ook bieden sommige vliegtuigmaatschappijen nu extra voordeeltjes aan als je de voucher accepteert. Zo geeft KLM de voucher 15% meer waarde, dan wanneer je het geld terugvordert. Wil je toch liever je geld terug, dan is dit geen probleem. Ook na het accepteren van de voucher behoud je het recht om je geld terug te krijgen.
Ik wil een nieuwe reis boeken met de corona voucher
De corona voucher is in principe een jaar geldig. De duur van een jaar betekent echter niet dat je ook binnen het jaar daadwerkelijk op vakantie moet. Je hoeft alleen voor de einddatum van de voucher een nieuwe reis te boeken. De vertrekdatum mag dus later zijn. Wel is het zo dat je een corona voucher alleen bij de reisorganisatie mag inwisselen die hem heeft uitgegeven. Zie je hier geen leuke reis, maar wel bij de concurrent? Dan kan je daar helaas niet je corona voucher gebruiken.
Zie je een leuke reis bij je reisorganisatie, maar is het bedrag van deze reis lager dan het bedrag wat op je voucher staat? Dan dient de reisorganisatie het resterende bedrag naar je over te maken. Wanneer je juist een nieuwe reis ziet die duurder is, dan moet je dit als consument bijbetalen. Dit klinkt logisch, maar er is een grote kans dat reizen in de toekomst veel duurder gaat worden. Wanneer je exact dezelfde reis over een jaar boekt als de reis die nu is geannuleerd, maar je veel meer moet betalen kan dit onrechtvaardig voelen. Helaas is nu besloten dat de consument dit zelf zal moeten bijleggen.