Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

10 Tips om werk los te laten tijdens vakantie

Auteur: niels | 19-07-2019

De vakantie is bedoeld om even te ontstressen, om niet aan werk te denken en tijd met familie of vrienden door te brengen. Echter, veel mensen zijn geneigd om tijdens vakantie toch de werkmail te checken. Of beantwoorden snel wat zakelijke WhatsAppjes. Dit zorgt ervoor dat mensen niet echt op vakantie zijn. In dit artikel lees je 10 tips om écht op vakantie te gaan, en het werk los te laten.

Waarom werken we door?

Uit onderzoek blijkt dat de mensen die tijdens vakantie toch in contact zijn met kantoor of nog even snel wat werk verrichten, dit niet per se willen doen. Ook zij zien vakantie als een moment om écht even offline te gaan en niet aan werk te denken. Waarom werken we dan massaal wél door tijdens de vakantieperiode? Veel mensen geven aan dat ze bang zijn om ontslagen te worden. Zeker in tijden waarin het economisch wat minder gaat en er veel reorganisaties zijn, willen mensen niet onderdoen voor hun collega’s. Door te werken op vakantie denken ze een gunstigere positie te verkrijgen ten opzichte van directe collega’s.

Een andere verklaring die veel genoemd wordt, is dat mensen ook tijdens vakantie hun collega’s wel willen helpen. Als er vragen binnenstromen in de online brievenbus willen ze deze toch even beantwoorden, om zo de werkdruk voor collega’s te verkleinen.

Waar men voorheen een internetcafé op moest zoeken om de mail te checken, stromen de mailtjes nu binnen zodra je vliegtuig geland is. Vrijwel overal hebben we WiFi verbinding, probeer maar eens een vakantiebestemming zonder WiFi te vinden. Dit zorgt ervoor dat we constant meldingen ontvangen met WhatsAppjes of mailtjes van collega’s. Tip nummer 5 helpt je om hier tijdens vakantie mee om te gaan.

1. Laat je werk netjes achter

Neem voor je op vakantie gaat de tijd om alle werkzaamheden zo veel mogelijk af te ronden. Een project half afgemaakt achterlaten gaat geheid werk tijdens vakantie opleveren. Als je veel met grote projecten werkt, kun je voor de vakantie al geen nieuwe projecten meer aannemen. Lukt dit niet, draag dan het project goed over aan een collega.

2. Regel een stand-in

Zeker als het niet mogelijk is om alle werkgerelateerde activiteiten af te ronden voor je weggaat is het handig om een stand-in te regelen. Sluit een afspraak met een collega dat hij of zij jouw werkzaamheden tijdens de vakantie over kan nemen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je werk toch afkomt als jij weg bent, andere collega’s en klanten zullen een aanspreekpunt hebben. Zo hoeven ze jou tijdens je vakantie niet te storen.

3. Begin de vakantie thuis

De dagen voor een vakantie worden door veel mensen als stressvol ervaren. Het is niet voor niets dat vakantiestress een woord is dat de laatste jaren steeds vaker gebruikt wordt. Om deze stress te verminderen is het verstandig om een of twee dagen voordat je op vakantie gaat al vrij te vragen. Voor mensen met een zeer beperkt aantal vakantiedagen kan deze tip wat moeilijk in te zetten zijn. Echter, deze vrije tijd zorgt ervoor dat voorbereidingen rustig getroffen kunnen worden. Op deze manier kun je ontspannen je vakantie beginnen, zodat je 1-0 voorstaat voordat de vakantie überhaupt begonnen is.

4. Vergeet laptop en tablet

We zijn steeds meer en steeds langer online. Voor veel mensen is hun telefoon het eerste en het laatste wat zij iedere dag zien. Gebruik de vakantiedagen om af te kicken van digitale apparaten door niet de laptop of tablet mee te nemen. Zo is de verleiding om wél even die werkmail te checken of orders na te lopen een stuk kleiner.

5. Out of office

Het lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar in de praktijk wordt er nog niet genoeg gebruik van gemaakt: out of office mailberichten. Door een automatisch mailbericht in te stellen laat je zakelijke contacten weten dat je op vakantie bent, en dus later mail zal beantwoorden dan normaal. Het instellen van een out of office mail is zo gedaan, en scheelt veel werk tijdens vakantie!

De mail zal wel opstapelen tijdens je vakantie, daar ontkom je niet aan. Om jezelf de tijd te geven om zorgvuldig deze mail te beantwoorden na terugkomt is het slim om je out of office mail twee dagen langer door laten gaan dan de duur van je vakantie. Zo reageer je in rust op de zakelijke mail die zich op heeft gehoopt in je mailbox.

6. Verlaat zakelijke WhatsApp groepen

Door uit zakelijke WhatsApp groepen te stappen ben je ook uit de digitale werkomgeving. Geef van te voren wel even aan waarom je de groep uitstapt, om misverstanden te voorkomen. Na de vakantie ben je zo weer toegevoegd aan de groepschat.

7. Voicemail zakelijke telefoon

Voicemail, de out of office van telefonie. Als je minder op de zakelijke telefoon kijkt tijdens vakantie of je deze helemaal uitzet kan het handig zijn om de voicemail aan te passen. Zo weten mensen die je proberen te bereiken dat je even niet antwoord, en geef je gelijk een indicatie wanneer je weer terug bent.

8. Inspiratie tijdens de vakantie

Een andere omgeving zorgt voor andere inzichten. De kans is groot dat je tijdens je vakantie in één keer de oplossing ziet voor een probleem waar je al weken mee stoeit. Probeer dit idee dan met pen en papier uit te werken, in plaats van gelijk de laptop, tablet of telefoon tevoorschijn te halen. Zo vergeet je het idee niet, maar kom je ook niet in de verleiding om toch je werkmail na te lopen.

9. Zet meldingen uit

Het voordeel van apps als WhatsApp en mail programma’s is dat de meldingen die je ontvangt uitgezet kunnen worden. Zo ben je wel gewoon online tijdens je vakantie, maar word je niet overspoelt met werkgerelateerde berichten.

10. Bepaal vaste werktijden

Wil of moet je wel aan het werk tijdens de vakantie? Probeer dan om vaste tijden af te spreken. Als je dit niet doet bestaat de kans dat je de hele tijd nog even iets op wil pakken. Als je vaste werktijden afspreekt, weten niet alleen je opdrachtgevers, collega’s en baas wanneer je bereikbaar bent, ook je reisgezelschap weet wanneer ze jou even kwijt zijn.

Zonder zorgen op vakantie

Een paar weken er tussenuit zonder werk én zonder zorgen. Klinkt dit voor jou als muziek in je oren? Denk dan eens na over een goede doorlopende reisverzekering. Zo dek je jezelf in tegen de financiële risico’s van ongelukken die tijdens je vakantie kunnen gebeuren.