Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Tips voor een prettige (zomer) vakantie in corona tijd

Auteur: thijs | 30-07-2021

Door het coronavirus zijn veel mensen vorig jaar niet op vakantie geweest of ze zijn in eigen land gebleven. Hierdoor snakken veel Nederlanders naar een vakantie over de grens, maar door de huidige corona maatregelen is het soms lastig te overzien waar je nu precies rekening mee moet houden. Je kunt misschien wel weg, maar geldt je reisverzekering wel en kun je een annuleringsverzekering afsluiten voor corona? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Vakantie in eigen land

Blijf je (ook) dit jaar in eigen land, dan vragen veel mensen zich af hoe het zit met de reisverzekering. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan is deze geldig zodra je ergens een nachtje elders overnacht. Dus wordt tijdens je vakantie in Nederland je bagage gestolen of krijg je pech onderweg? Dan kun je dus de hulp inroepen van je reisverzekeraar. Als je in eigen land op vakantie gaat is er geen noodzaak voor een reisverzekering met een dekking voor medische kosten, dit wordt namelijk in eigen land altijd vergoed door je zorgverzekeraar.

Verzekeringen aan de hand van land van bestemming

Ga je op vakantie naar het buitenland, check dan altijd vlak voor vertrek wat de kleurcode is die de Nederlandse overheid aan het land heeft gegeven. Dit kan op de site www.nederlandwereldwijd.nl, hier zie je hoe veilig het is om naar een land af te reizen. Heeft een land de kleurcode groen, dan is het veilig. Bij de kleur geel zijn er veiligheidsrisico’s, maar geldt je reisverzekering nog wel. Bij de kleurcode oranje of rood wordt afgeraden om naar het buitenland af te reizen en geldt je reisverzekering in principe niet. Echter, nu de corona crisis steeds langer voortduurt, hebben veel reisverzekeraars minder restricties. Een meerderheid verzekert bij kleurcode oranje of rood extra kosten veroorzaakt door corona niet, maar andere kosten wel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pech onderweg of gestolen bagage.

Wil je naar een land met code oranje of rood afreizen? Check dan altijd bij je verzekeraar wat er vergoed wordt. Circa een kwart van de verzekeraars vergoedt nog altijd niets in dergelijke gevallen en hierdoor kan een dergelijk tripje flink in de papieren lopen wanneer er toch iets mis gaat op vakantie. Zorg dus dat je weet waar je aan toe bent voor je vertrekt. Heb je een (doorlopende) reisverzekering dan geldt deze nog steeds niet als je vakantie niet door kan gaan door gewijzigde corona regels. In andere gevallen, bijvoorbeeld wanneer een naaste vlak overlijdt voor vakantie, kun je wel een beroep doen op je annuleringsverzekering.

Op doorreis

Ga je met de auto op vakantie, dan reis je waarschijnlijk door verschillende landen voordat je op je vakantiebestemming uitkomt. Moet je nu met alle regels van de desbetreffende landen rekening houden? Ja, dit moet helaas wel, maar vaak gelden er voor degene die op doorreis zijn andere regels en die zijn vaak meestal minder streng dan voor de mensen die het land als eindbestemming van hun vakantie hebben. Check dus de regels die op je van toepassing zijn om ervoor te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Land van vertrek

Je moet niet alleen rekening houden met het land waar je naartoe gaat. De meeste landen werken met dezelfde kleurcodes als ons eigen land en hebben dus ook Nederland een classificatie gegeven. Dit heeft geen effect op je reisverzekering, maar kan wel effect hebben of je een land makkelijk of moeilijk binnenkomt. Helaas heeft Nederland het regelmatig slecht gedaan wat betreft corona regels, waardoor sommige (buur)landen extra strenge regels hebben voor Nederlanders. Hierdoor moet je in sommige landen bij aankomst in quarantaine of volledig gevaccineerd zijn. Check dergelijke regels voor je op reis gaat om teleurstellingen te voorkomen

Op reis met kinderen

In sommige landen zijn er afwijkende regels voor kinderen. Dit kan voor verwarring zorgen. In de meeste landen hoeven kinderen jonger dan 12 jaar niet gevaccineerd te zijn en ook geen negatieve testuitslag te overleggen. Maar Duitsland bijvoorbeeld heeft deze regels gewijzigd, hier moeten kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar wel een negatieve testuitslag laten zien of een vaccinatiebewijs of antigeentest overleggen. Ga je met kinderen op vakantie? Kijk dan goed of er voor hen aanvullende of afwijkende regels zijn, ook als je op doorreis bent.

Overige tips

Heb je alles goed voorbereid, dan kun je alsnog voor verrassingen komen te staan op reis. Kleurcodes kunnen soms opeens worden aangepast of je krijgt opeens te maken met nieuwe maatregelen, zoals dat restaurants weer sluiten of een avondklok die weer wordt ingevoerd. Wees op dergelijke gevallen voorbereid en neem bij het wijzigen van kleurcodes eventueel contact op met je reisverzekeraar. De Nederlandse overheid heeft aangegeven Nederlandse toeristen niet meer te repatriëren, dit zal je dus zelf moeten regelen en ook zelf moeten betalen als dit een gevolg is van aangescherpte corona regels.

Samengevat:

  • Controleer de kleurcode van het land van bestemming en de huidige maatregelen
  • Check of je reisverzekering geldig is
  • Controleer indien van toepassing wat de maatregelen zijn in de landen waar je doorheen reist
  • Ben je (volledig) gevaccineerd? Download dan de CoronaCheck app zodat je dit kunt bewijzen of neem je gele vaccinatieboekje mee.
  • Ben je (nog) niet gevaccineerd, zorg dan dat je de uitslag van een negatieve PCR-test kunt laten zien of een bewijs dat je hersteld bent van corona door een zogenaamde antigeentest.
  • Neem voldoende mondkapjes en handsanitizer mee
  • Zorg voor voldoende financiële buffer, zodat je eventuele extra reiskosten die niet door de reisverzekeraar vergoed worden zelf kunt betalen bij calamiteiten
  • Ben je weer terug in Nederland? Dan hoef je in de meeste gevallen niet in quarantaine, de overheid adviseert wel een sneltest.