10% van de Nederlanders niet verzekerd op reis

Het afsluiten van een reisverzekering is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij de voorbereiding van je volgende vakantiereisje. Je bent niet de enige; uit onderzoek van het CVO (ContinuVakantieOnderzoek, onder de vleugels van het NBTC-NIPO) komt naar voren dat meer dan 10% van de Nederlanders zonder reisverzekering richting vakantiebestemming gaan.
Bewuste keuze of vergeten?
Of je nu gaat kamperen, een waslijst aan spullen bij elkaar moet zien te sprokkelen en je auto nog even naar de garage moet brengen of een vliegreisje gaat maken naar een zonnige bestemming en je aan de tickets, hotelreservering, koffer en reisdocumenten moet denken: het afsluiten van een reisverzekering schiet er gemakkelijk bij in. Je kan dan altijd op het laatste moment of tijdens je reis nog een reisverzekering afsluiten.
Er zijn ook reizigers die er op vertrouwen dat ze bijvoorbeeld via hun zorgverzekering al afdoende zijn verzekerd voor de vergoeding van ziektekosten over de grens. Zij vinden het niet per se nodig een reisverzekering af te sluiten.
Financiële risico’s
Veel mensen zijn zich echter niet goed bewust van de financiële risico’s die het ontbreken van een reisverzekering met zich mee kunnen brengen. Een reisverzekering is, zeker voor de vergoeding van aanvullende ziektekosten of pechhulp in het buitenland, geen overbodige luxe.
Dekking medisch noodzakelijk zorg
Je krijgt medisch noodzakelijke zorg via je Nederlandse zorgverzekering namelijk slechts vergoed tot aan het Nederlandse tarief. En deze tarieven kunnen behoorlijk verschillen van andere (Europese) tarieven. Hoewel in Noordwest Europa de tarieven voor medische behandelingen redelijk gelijk zijn aan die in Nederland, kunnen deze tarieven in het zuiden en in de rest van de wereld behoorlijk wat hoger liggen.
De alarmcentrales van Nederlandse reisverzekeraars wijzen op de soms grote verschillen in tarieven. In Frankrijk krijg je bijvoorbeeld tot aan 80% van de zorgkosten vergoed. Zonder reisverzekering moet je de overige 20% dus uit eigen zak betalen. Wanneer je bijvoorbeeld naar Spanje op vakantie gaat zijn de behandelkosten voor medisch noodzakelijke zorg soms wel 3 keer zo hoog. Voor Thailand en Turkije is dit in bepaalde gevallen zelfs 5 keer zoveel. Het contrast met de geldende tarieven in de Verenigde Staten is helemaal opmerkelijk: de tarieven kunnen daar wel 10 keer hoger liggen.
Repatriëring
Een andere belangrijke noemenswaardige dekking, die vaak over het hoofd wordt gezien, is de vergoeding van repatriëringskosten. Heb je bijvoorbeeld je been gebroken en dien je naar huis te worden gevlogen? Deze kosten, die enorm hoog op kunnen lopen, worden niet standaard vergoed door je zorgverzekering. Via een reisverzekering komen deze kosten wel volledig voor vergoeding in aanmerking.
Pechhulp
Indien je in het buitenland met autoproblemen langs de weg komt te staan, valt dit ook niet standaard onder de dekking van je autoverzekering. Via een reisverzekering of autoverzekering met (aanvullende) pechhulpdekking in het buitenland voorkom je onaangename verrassingen.