Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

12% bevolking sluit geen reisverzekering af

Auteur: Koen | 11-07-2016

Bij de gedachte aan je welverdiende vakantie en de voorbereiding daarvan is een reisverzekering waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Is zo’n reisverzekering eigenlijk wel nodig? Uit onderzoek van het CVO (Continu Vakantie Onderzoek), onder leiding van het NBTC-NIPO, blijkt dat van de ruim 17 miljoen mensen in Nederland ongeveer 12% zonder reisverzekering op reis gaat. Een reisverzekering hoeft absoluut niet veel te kosten maar kan je behoeden voor onaangename verrassingen. Wat kunnen eigenlijk de financiële consequenties zijn van het reizen zonder reisverzekering?

Kan ik zonder reisverzekering?

Een reisverzekering is geen verplichte verzekering, desalniettemin kunnen de gevolgen op financieel gebied behoorlijk ingrijpend zijn. Met een reisverzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd voor diefstal, verlies of beschadiging van je bagage. Ook ben je via een reisverzekering verzekerd van hulp van een alarmcentrale die 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar staat. Indien je bijvoorbeeld je reisdocument verliest en tegen taalbarrières aanloopt, of een repatriëring of opsporings- of reddingsactie in gang moet zetten, staat de alarmcentrale je bij. Een repatriëring naar Nederland of een opsporings- of reddingsactie kan behoorlijk hoog in de kosten oplopen. De grootste valkuil zijn echter de aanvullende medische kosten.

Aanvullende medische kosten buitenland

Ivo van Dijk, directeur bij S.O.S. International wil reizigers vooral waarschuwen voor de financiële gevolgen van aanvullende medische kosten en repatriëring. Ook indien reizigers met een voertuig op pad gaan wijst de directeur op de voordelen van pechhulp dekking om de reis zonder veel problemen snel weer voort te kunnen zetten.

Wat krijg je vergoed?
Wat betreft de aanvullende medische dekking krijg je vanuit de Nederlandse zorgverzekering tot maximaal het in Nederland geldende tarief vergoed. De kosten voor een medische behandeling liggen in veel landen hoger. Zo krijg je in Frankrijk slechts 80% van de kosten vergoed. De overige 20% dien je uit eigen zak te betalen zonder reisverzekering met dekking voor medische kosten.

Alarmcentrales waarschuwen bovendien voor landen waar de tarieven fors verschillen met die in Nederland: bijvoorbeeld Thailand of Turkije waar de kosten tot zo’n 5 keer hoger kunnen liggen! De directeur noemt in het interview gevallen waarin verzekerden voor de medische behandeling en repatriëring in totaal 1 miljoen euro dienden te betalen. Een reisverzekering is in deze gevallen, hoewel je het natuurlijk helemaal zelf bepaalt, eigenlijk onmisbaar.