Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Aswolk Bali: reisverzekering en natuurrampen

Auteur: Koen | 11-12-2017

Afgelopen week heeft de aswolk in Bali, als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Agung, voor veel onrust en onduidelijkheid gezorgd bij reizigers. Er zijn veel klachten te ontwaren in de nieuwsberichten over reizigers die onvoldoende informatie hebben ontvangen van reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen. Het vliegveld is enkele dagen gesloten geweest en gestrande reizigers geven aan dat deze organisaties slecht bereikbaar waren en onvoldoende inlichtingen verstrekten over de impact van de uitbarsting, vluchtinformatie, de duur van de vertraging, alternatieven en vergoeding van extra verblijfs- en omboekingskosten.

Wat kan je eigenlijk van je reis- en annuleringsverzekering verwachten indien je gedupeerd wordt door een dergelijke natuurramp?

Bij wie kan ik het beste terecht voor vragen en nieuws?

Ten eerste is het belangrijk alle ontwikkelingen via het reisadvies gepubliceerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen, alsmede alle nieuwsberichten in de media. Ook is het van belang instructies van lokale autoriteiten goed op te volgen. Bovendien is de alarmcentrale van je reisverzekeraar is 24/7 bereikbaar voor dringende vragen.

Heb je de reis via een organisatie geboekt? Of bij een bepaalde vliegtuigmaatschappij? Ook met deze instanties, hoewel bij grote drukte wellicht minder goed bereikbaar, kan contact worden opgenomen.

Dekking reisverzekering bij natuurrampen

De reisverzekering dekt onder bepaalde voorwaarden de extra noodzakelijke verblijfskosten die je moet maken als gevolg van de vertraging. Je krijgt eveneens extra noodzakelijke vervoers- en telefoonkosten vergoed. Deze vergoedingen zijn doorgaans verbonden aan maximale bedragen (bij de verblijfskosten is dit een bepaald bedrag per dag, bijvoorbeeld €75,- per persoon, tot maximaal €600,- in totaal). Deze bedragen kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van je kortlopende of doorlopende reisverzekering.

Dekking annuleringsverzekering bij natuurrampen

Via de annuleringsverzekering ben je verzekerd voor de annuleringskosten voor het mogelijk afzien van je reis of het voortijdig afbreken daarvan. Op het moment dat je gereserveerde accommodatie er niet meer is dan wel niet meer bereikbaar is (en je bijvoorbeeld ergens anders voor een hogere prijs terecht kan) krijg je indien annulering kan worden voorkomen deze kosten volledig vergoed. Als je van de geplande reis wilt afzien door een natuurramp kan dat bij de meeste reisverzekeraars alleen als je een speciale aanvullende dekking voor natuurrampen of terrorisme hebt afgesloten.