Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Bosbranden Australië en je reisverzekering en annuleringsverzekering  

Auteur: linda | 16-01-2020

Je hebt al maanden je trip naar Australië gepland, visum op zak en backpack geregeld! Alleen… het gedeelte waar je heen zou gaan, heeft last van de bosbranden in Australië. Wat doe je nu? Kun je de reis zomaar annuleren en krijg je het geld dan terug van je reisverzekering? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Naar welk gebied ga je?

In de eerste plaats is het goed om te kijken of het gebied waar je heen zou gaan getroffen is door de bosbranden. Australië is namelijk een zeer groot land en zelfs een continent, dus de afstanden zijn enorm. Ga je naar Perth of Alice Springs dan heb je nergens last van en kan je reis gewoon doorgaan. Ga je naar Sydney of Canberra, dan ga je wel rechtstreeks op het getroffen gebied af. In dit geval kan het verstandig zijn om je reis te wijzigen of te annuleren. Kijk voor de actuele informatie over veilige en getroffen gebieden in Australië op deze site van de overheid.

Hoe lang geleden heb je de reis geboekt?

Voor de vraag of je gebruik kan maken van je reis- of annuleringsverzekering is de datum waarop je de reis boekte van belang. Heb je de reis al tijden terug geboekt toen het nog veilig was in het gebied waar je heen wilt reizen, dan zul je waarschijnlijk aanspraak kunnen maken op je reis en annuleringsverzekering. Heb je pas recent geboekt, terwijl de branden al in volle gang waren, dan komt de reis voor je eigen rekening en risico. De meeste verzekeringen houden als leidraad aan of buitenlandse zaken een positief of negatief reisadvies afgeeft, dit kun je zien op de volgende site van de overheid. Ben je al een tijdje in Australië en word je door deze natuurramp overvallen, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid gebruik kunnen maken van je reisverzekering als je hierdoor niet meer verder kunt reizen.

Mijn reis valt gedeeltelijk in het water door de bosbranden

Heb je een rondreis geboekt en was je van plan om naar getroffen gebied te gaan? Dan worden de kosten hiervan naar alle waarschijnlijkheid niet gedekt door je reisverzekering. Heb je een camper geboekt, dan zal er gezegd worden dat je een andere en veilige route kunt rijden. Heb je binnenlandse vluchten geboekt, neem dan contact op met de maatschappij waarmee je zou vliegen, soms zijn zij bereid om je vlucht om te boeken. Ben je nu in Australië dan is er wel grote kans dat je reis- of omboekingen vergoed worden, neem in dat geval contact op met je reisverzekeraar om te kijken wat er geregeld kan worden.

Ik heb geen zin meer in mijn reis naar Australië

Ben je nog in Nederland en ga je naar een veilig gebied in Australië, maar heb je gewoon geen zin meer in je reis door al het gedoe vanwege de bosbranden? Dan kun je geen aanspraak maken op je reis- en annuleringsverzekering. Deze is namelijk alleen voor calamiteiten en ‘geen zin meer hebben’ valt hier niet onder. Soms is de reisorganisatie waarbij je geboekt hebt wel bereid om je reis om te boeken naar een ander gebied of land. Neem in dit geval dus contact met hen op.

Waar kan ik nu aanspraak op maken?

Zoals je ziet hangt het heel erg van de omstandigheden af of je aanspraak kunt maken op je reis- of annuleringsverzekering. Ga je binnenkort naar Australië neem dan contact op met je verzekeraar om te kijken wat zij adviseren voor je reis en wat er eventueel vergoed wordt.

Moet je nog een verzekering afsluiten? Vergelijk hier de top 5 reisverzekeringen en sluit er gelijk een af!