Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Deze zomer op vakantie naar Griekenland? Lees deze tips!

Auteur: thijs | 26-06-2015

Griekenland is de afgelopen tijd veel negatief in het nieuws geweest. Betalingsrekeningen, bankruns, stakingen… er werd zelfs over een faillissement van het lang gesproken. Hebben deze zaken gevolgen voor jouw geplande vakantie naar het zonnige land? Lees hier wat de huidige situatie is en wat een reisverzekering mogelijk voor jou kan betekenen.

Reisadvies ANVR

Het advies dat de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) afgelopen week heeft uitgesproken is dat je deze zomer prima op vakantie naar Griekenland kunt. De organisatie raadt echter wel aan om een creditcard en ook extra cash geld mee te nemen. In het geval van een bankrun en lege pinautomaten of mogelijk zelfs een faillissement heb je dan als toerist iets om op terug te vallen.

Het Griekse Verkeersbureau heeft verontwaardig gereageerd op de uitspraken van de ANVR en heeft aangegeven dat toeristen zich nergens zorgen over hoeven te maken. Het advies van de ANVR wordt echter gesteund door Nederlandse economen die zeggen zich wel degelijk zorgen te maken om de economische situatie van Griekenland en ook adviseren om contact geld mee te brengen op reis.

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat je meegenomen euro’s ineens niets meer waard zullen zijn tijdens je vakantie. In de situatie dat Griekenland uit de eurozone stapt, gaan er minimaal achttien maanden overheen voordat er een nieuwe, geldige munteenheid is.

Diefstal van contact geld verzekeren

Wellicht voel jij je extra kwetsbaar voor diefstal en verlies door het meedragen van veel contact geld tijdens je reis. Op de reisverzekering kun je echter een dekking afsluiten voor cash geld. Niet alle reisverzekeringen dekken hetzelfde bedrag, het is daarom verstandig om dit te controleren in de verzekeringspolis. Gemiddeld schommelt dit bedrag tussen de 250 euro en de 750 euro. Om eventuele diefstal van geld te bewijzen aan de verzekeraar is het verstandig om zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen. Dit houdt in het bewaren van (Nederlandse) pinbonnen van het moment dat je het geld opneemt en het op locatie aangifte doen en het verkrijgen van een officieel aangiftebewijs.

De reisverzekering tijdens oproer in Griekenland

Wanneer er toch iets mis gaat in Griekenland kun je voor onvoorziene kosten die hierdoor ontstaan (zoals een langer verblijf en omboeking van de terugvlucht) wellicht aanspraak maken op je reisverzekering. In het geval van bijvoorbeeld stakingen kan je een beroep doen op je reisverzekering. Mocht Griekenland failliet gaan en je kunt niet eens vertrekken, dan ben je op veel reis- en annuleringsdekkingen niet gedekt. Dit is een zeer specifieke uitzonderingssituatie die de meeste polissen uitsluiten. In dat geval kan de ANVR mogelijk wel een uitkering bieden.

Een goedkope vakantie

De Griekse situatie lijkt vooralsnog niet tot minder toeristen naar het land te leiden. In de voorgaande jaren is het percentage Nederlanders dat naar het land vertrok gestegen met maar liefst dertien procent. Er wordt verwacht dat ook dit jaar velen Griekenland zullen bezoeken, nu niet alleen voor de zon maar ook veel spotprijzen. De eerste toeristen op populaire eilanden als Corfu en Kreta hebben al gemerkt dat veel Griekse horecaondernemingen hun prijzen verlaagd hebben om zo zoveel mogelijk klanten binnen te halen.

Geef een reactie