Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Gevolgen Brexit bij reizen naar Engeland en de UK

Auteur: thijs | 18-10-2019

Ga je binnenkort een weekendje naar Londen of een weekje naar Schotland, dan wil je vast weten wat de gevolgen zijn van de Brexit voor jouw reis. Nog niet alles is uitgekristalliseerd, maar gelukkig is er wel al veel bekend. Wij zetten op een rijtje wat de gevolgen zijn van de Brexit voor jou als vakantieganger.

Hoe zit het met mijn paspoort en ID-kaart?

Het Verenigd Koninkrijk is nooit aangesloten geweest bij het Schengen Verdrag. Voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk had je altijd al een paspoort of ID-kaart nodig, op dit punt zal er door de Brexit dus geen verandering zijn. Heb je kleine kinderen, dan hebben zij ook een eigen ID-kaart of paspoort nodig. Voor iedereen die meereist geldt dat de identiteitskaart of het paspoort in elk geval geldig moeten zijn tot en met de dag van de terugreis.

Heb ik een visum nodig?

In de policy paper “The future relationship between the UK and the EU” is vastgelegd dat vakantiegangers geen visum nodig hebben als ze na de Brexit naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Vertrek je voor meer dan drie maanden naar de UK dan kan het wel zijn dat je een visum nodig hebt. Je kunt in dit geval het beste navraag doen bij de ambassade.

Is mijn rijbewijs geldig?

Je Nederlandse rijbewijs blijft gewoon geldig na de Brexit. Wel is het verstandig om je groene kaart mee te nemen als je met de auto reist of van plan bent een auto of camper te gaan huren. De groene kaart is het internationaal geaccepteerde WA-verzekeringsbewijs. Deze kaart is in de Europese Unie niet verplicht, maar na de Brexit kan hier eventueel wel naar gevraagd worden. Heb je een gehandicaptenparkeerkaart? Naar alle waarschijnlijkheid zal deze na de Brexit niet meer geldig zijn in de UK.

Hoe zit het met mijn reisverzekering?

Ga je na de Brexit op vakantie naar de UK, let dan even goed op je reisverzekering of deze ook medische kosten in het buitenland dekt. Door de Brexit zal je Europese zorgverzekeringspas (EHIC) waarschijnlijk niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het raadzaam is om een reisverzekering met dekking van medische kosten af te sluiten.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Je zult waarschijnlijk geen problemen hebben om na de Brexit de UK binnen te komen, wel kan het langer duren bij de controles. Ook kan de Brexit effect hebben op wat je het land in- en uit mag voeren. Wat er op dit gebied precies verandert, is nog onduidelijk, maar pas op met sterke drank en sigaretten in- en uitvoeren. Neem je een huisdier mee, dan kan dit ook lastiger worden na de Brexit. Laat je hierover goed informeren door de ambassade. Let tot slot op met je mobiele telefoon. Door de Brexit krijg je waarschijnlijk weer extra hoge kosten bij roaming, waardoor bellen en internetten in de UK een kostbare aangelegenheid kunnen worden!