Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Is een last minute vakantie nu echt goedkoper?

Auteur: thijs | 12-07-2019

De last minute vakantie is al jaren erg populair. Veel mensen vinden het aantrekkelijk om vlak voor vertrek hun vakantie te regelen. Een reden waarom het aantrekkelijk is? De meerderheid denkt dat dit ook de voordeligste manier is om te reizen, maar is dit daadwerkelijk zo? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer is iets last minute?

Wat is een last minute vakantie nu precies? Er is geen officiële definitie voor een last minute vakantie. Er zijn dus geen regels om de term last minute te mogen hanteren. De ene reisorganisatie plaatst een vakantie pas een paar dagen voor vertrek in deze categorie, de andere al een paar weken daarvoor. De meeste organisaties houden de termijn van zes weken aan voordat ze een vakantie als last minute aanprijzen. Daarnaast zijn er ook geen regels verbonden aan de invulling van de last minute reis. Het maakt dus niet uit of je last minute een vliegticket boekt of last minute een treinreis naar Parijs. Voor elk type vakantie zijn er wel last minutes te vinden.

Waarom zou last minute goedkoper zijn?

Hotelkamers die niet geboekt worden of lege vliegtuigstoelen? Voor reisorganisaties is dit erg onprettig, het kost ze namelijk bakken met geld. Om te zorgen dat de kamers of stoelen toch worden bezet, is het concept ‘last minute’ in het leven geroepen. Vlak voor de datum worden de vakanties met flinke kortingen in de markt gezet. Op deze manier hopen de reisorganisaties toch nog de lege plekken en kamers op te kunnen vullen. Meestal verdienen de reisorganisaties dan niet zoveel of niks aan de vakantie, maar dat is altijd beter dan verlies lijden.

Zijn last minute reizen echt goedkoper?

Vakanties die om de hierboven genoemde reden als last minute worden aangemerkt, zijn een stuk goedkoper en voordeliger dan vergelijkbare reizen die ruim van te voren worden geboekt. Echter, omdat er geen officiële regels zijn om een vakantie last minute te mogen noemen worden veel reizen inmiddels zo genoemd terwijl ze dit eigenlijk niet zijn. Marketeers zijn met de last minute vakanties aan de haal gegaan en noemen vakanties zo, terwijl ze helemaal niet de bijbehorende korting krijgen. Hierdoor is het al reiziger heel lastig te zien of je met een ‘echte’ last minute van doen hebt of niet.

Tips voor een last minute vakantie

Hoe weet je nu of je een flinke korting te pakken hebt of dat je aanbieding een wassen neus is? Voor wie echt last minute boekt, is dit vaak lastig te ontdekken. Ben je al tijden aan het azen op een bepaalde reis, dan kun je natuurlijk goed in de gaten houden of de prijs last minute zakt. Doe je dit niet dan is de beste methode om te kijken of je een echte aanbieding te pakken hebt, door dezelfde reis een paar weken later aan te klikken. Natuurlijk moet je dan wel rekening houden met schoolvakanties. In deze periodes zijn vakanties sowieso een stuk duurder, maar door te vergelijken krijg je vaak wel een goede indruk of je met een echte aanbieding te maken hebt of niet. Daarnaast zijn er meer aanwijzingen of je met een echte last minute van doen hebt:

– Pakketreizen: dit type reis wordt het vaak als last minute aangeboden. Losse vliegtickets of andere losse modules worden een stuk minder vaak met flinke kortingen aangeboden.

– Niet in het hoogseizoen: zogenaamd een last minute in het hoogseizoen? Dit klinkt te goed om waar te zijn! Vaak is dit ook het geval. Last minutes met flinke kortingen zijn vrijwel altijd alleen buiten het hoogseizoen te vinden.

Twijfel je of last minute vakanties iets voor jou zijn? Je kunt natuurlijk altijd naar de tegenhanger kijken: de vakanties met vroegboekkorting zijn vaak ook een stuk voordeliger!