Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Kan ik mijn reis naar Indonesië annuleren door de aardbevingen daar?

Auteur: thijs | 09-08-2018

Heb je al een tijd terug een reis naar Indonesië geboekt, maar durf je nu niet meer te gaan door de aardbevingen in dat gebied? Dan ben je vast op zoek naar je rechten als consument. Je wilt dan weten of je de reis kosteloos kan annuleren of de reis kan omboeken.

Reisadvies van Buitenlandse Zaken

Check in de eerste plaats wat Buitenlandse Zaken zegt over het gebied waar je heen wilt. Dit kun je bekijken op hun site nederlandwereldwijd.nl. Wanneer je een reis- en annuleringsverzekering hebt en Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies, dan kan je bijna altijd je reis probleemloos annuleren. Momenteel geeft men alleen een negatief reisadvies voor het noorden van Lombok en de Gili eilanden. Dit advies kan echter elke dag anders zijn, dus controleer dit regelmatig als je binnenkort afreist naar één van deze gebieden.

Veiligheidsrisico’s

Ga je naar een ander gebied van Indonesië dan Lombok of Gili, dan geeft Buitenlandse Zaken momenteel geen negatief reisadvies. De code die voor de overige gebieden van Indonesië geldt, is dat er veiligheidsrisico’s zijn. In de meeste gevallen kun je dan niet zomaar je reis annuleren, al verschillen de regels per reis- en annuleringsverzekering. Heb je door deze veiligheidsrisico’s geen behoefte meer aan je vakantie, neem dan contact op met de organisatie waarbij je jouw vakantie hebt geboekt of je reisverzekering.

Reisorganisatie en verzekering

Reisorganisaties willen dat jij een zo fijn mogelijke vakantie hebt en geniet van je reis. Om deze reden doen organisaties uit coulance je soms een alternatief aanbieden, wanneer je hen laat weten door het natuurgeweld in Indonesië geen zin meer te hebben in je vakantie. Hier heb je geen recht op wanneer er geen negatief reisadvies is, maar uit service doen sommige reisorganisaties dit toch. Wat betreft je reisverzekering, ook hier worden soms uit coulance uitzonderingen gemaakt. Het is dus altijd raadzaam om met deze partijen contact op te nemen, wanneer jij je zorgen maakt over je vakantie.

Mijn reis kan niet geannuleerd of omgeboekt worden

Heb je contact opgenomen met je reisorganisatie of -verzekering, maar kan je vakantie niet worden geannuleerd of worden omgeboekt? Vraag dan altijd naar de reden hiervan. Wanneer je naar de andere kant van Indonesië gaat dan waar de bevingen zijn, dan is er misschien geen reden om je zorgen te maken. Indonesië is immers 50 keer groter dan Nederland. Zorg er daarnaast voor dat je tot het moment van vertrek de ontwikkelingen in het land in de gaten houdt. Zie je het echt niet meer zitten om naar Indonesië op vakantie te gaan en krijg je geen geld terug? Dan is dat natuurlijk een (financiële) domper, maar besef dat je veiligheid en gezondheid altijd belangrijker zijn.