Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reizen met de CoronaCheck app

Auteur: linda | 07-06-2021

Vanaf juli kun je met CoronaCheck app weer eenvoudig op reis binnen de Europese Unie. Alle landen die EU-lid zijn doen mee en hierdoor kun je binnen de Europese grenzen op reis wanneer je de app gedownload hebt in de app of playstore. Eerder werd al gepraat over het zogenaamde corona paspoort. Nu wordt dit dus vormgegeven via de app. Heb je geen smartphone? Dan kun je online inloggen en het bewijs uitprinten.

Drie manieren om vrij te kunnen reizen binnen de EU

Om vrij te kunnen reizen binnen de EU is het niet verplicht om ingeënt te zijn, er zijn ook andere manieren om te kunnen reizen. Houd er wel rekening mee, dat landen eisen kunnen stellen, zoals bijvoorbeeld de quarantaineplicht. Check ook altijd het reisadvies van Buitenlandse Zaken: wanneer dit negatief is, kun je misschien wel reizen, maar geldt je reisverzekering niet meer.

Vaccinatie

De eenvoudigste manier om weer te kunnen reizen, is met een vaccin tegen het coronavirus. Zodra je gevaccineerd bent, krijg je een bewijs hiervan mee. Bewaar dit goed. Eventueel kun je als je erom vraagt, ook een stempel krijgen in het zogenaamde ‘gele vaccinatieboekje’. Je vaccinatie wordt geregistreerd, waardoor dit automatisch in de CoronaCheck app zichtbaar wordt. Echter, hier gaat soms enige tijd overheen. Wanneer je dus er zeker van wil zijn, dat je kunt reizen, is het daarom verstandig ook het bewijs van vaccinatie te bewaren.

Wanneer je het vaccinatiebewijs ontvangt, hangt af van welk vaccin je hebt gekregen. Bij het Janssen vaccin heb je bijvoorbeeld maar één prik nodig, waardoor je direct een vaccinatiebewijs ontvangt. Bij Pfizer heb je twee prikken nodig. Er wordt momenteel onderzoek gedaan of je alweer veilig kunt reizen na één vaccinatie of dat je echt beide prikken moet hebben gehad.

Negatieve testuitslag

Ben je nog niet gevaccineerd of wil je überhaupt geen vaccin halen, dan kun je ook met een negatieve testuitslag reizen. Let op de eisen van het desbetreffende land waar je heengaat. Sommige landen accepteren bijvoorbeeld geen sneltest. En de test mag vanzelfsprekend ook niet te oud zijn. Laat in de teststraat weten dat je op reis gaat, zodat je er zeker van bent dat de uitslag in de CoronaCheck App wordt weergegeven.

Hersteld van Corona

Geen negatieve testuitslag en ook geen vaccinatie? Je kunt dan toch op reis als je al een coronabesmetting hebt doorgemaakt en inmiddels bent hersteld. De besmetting mag niet meer dan 180 dagen/een half jaar terug zijn. Een bewijs hiervan, kun je alleen krijgen als de coronabesmetting destijds door de GGD is vastgesteld, commerciële teststraten mogen een dergelijk bewijs niet aanleveren. Het herstelbewijs wordt ook op zijn vroegst 12 dagen na besmetting vrijgegeven, omdat voor die tijd de kans erg groot is dat je nog besmettelijk bent.