Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Valt een dagje weg onder de reisverzekering?

Auteur: Koen | 07-01-2021

Veel Nederlandse huishoudens besluiten dit jaar de zomervakantie (gedeeltelijk) in eigen land door te brengen. Wellicht wordt er besloten meer thuis te blijven en dagjes uit te gaan. Of bijvoorbeeld weekenden weg naar Nederlandse bestemmingen. In hoeverre is je reisverzekering dan nodig en geldig? En waar moet je bij het afsluiten van een reisverzekering voor een dagje of weekendje weg op letten?

Dagje weg in Nederland

Besluit je een dagje uit te gaan in Nederland, bijvoorbeeld een stad of museum bezoeken, een pretpark of een mooie fietstocht in een natuurgebied? In dat geval is je doorlopende reisverzekering doorgaans niet geldig. Je dient bij veel reisverzekeraars namelijk te kunnen laten zien dat je een overnachting hebt geboekt. Dit dien je aan te kunnen tonen, bijvoorbeeld door een boekingsbewijs te overleggen.

Om niet onverzekerd een dagje weg te gaan, is het een optie een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Op deze manier is bijvoorbeeld schade aan de waardevolle spullen die je bij je hebt, persoonlijke hulpverlening en ongevallen goed verzekerd. Indien je in Nederland blijft, ben je voor medische zorg via je zorgverzekering verzekerd.

Weekendje weg in Nederland

Bij een weekend weg in Nederland is de situatie anders. Indien je een doorlopende reisverzekering hebt, is deze gewoon geldig. Je kan bij een weekend weg immers de overnachting bij een hotel, appartement of camping aantonen. Misschien heb je geen doorlopende reisverzekering omdat je gedurende het jaar niet vaak op vakantie gaat? Ook dan biedt een kortlopende reisverzekering uitkomst. Bekijk ook goed, afhankelijk van de activiteiten die je tijdens je weekend weg gaat ondernemen, of je bepaalde aanvullende dekkingen wilt afsluiten.

Waarom een reisverzekering in Nederland?

Er zijn verschillende redenen om niet zonder passende reisverzekering een dagje of weekendje weg te gaan. Zo biedt een reisverzekering onder meer dekking voor:

  • Schade, diefstal of verlies van je bagage: denk hierbij aan je waardevolle spullen zoals je mobiele telefoon, kleding, sieraden maar bijvoorbeeld ook je fiets.
  • Schade aan je vakantieverblijf: indien je een huisje of stacaravan huurt, ben je via de reisverzekering verzekerd voor schade die je per ongeluk toebrengt aan de accommodatie. Ook als je sleutels kwijtraakt is dit vaak verzekerd.
  • Extra verblijfs- en vervoerskosten zijn meeverzekerd: indien tijdens een bezoek aan een andere stad je auto kapotgaat, moet je misschien als gevolg van de reparatie een dag langer blijven. Deze extra, onverwachte kosten worden vergoed.
  • Indien je ook een annuleringsverzekering afsluit, ben je afdoende verzekerd in het geval je een dagje uit of weekendje weg moet annuleren of vroegtijdig afbreken. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, waaronder ook corona valt. Misschien word je zelf of een naaste vlak voor of tijdens de reis ziek waardoor je moet annuleren. In dat geval biedt een annuleringsverzekering uitkomst.