Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Verzekerd op reis naar oranje gebied?

Auteur: linda | 16-09-2021

Reizen is sinds de corona crisis niet meer zo eenvoudig als het voorheen was. Vind je een quarantaine plicht en test bewijzen geen probleem? Dan durven veel mensen alsnog niet weg, vanwege het feit dat ze niet verzekerd zijn in een land met een negatief reisadvies. Dit zorgt voor veel irritaties in de reisbranche, immers steeds meer mensen zijn gevaccineerd en hierdoor zijn de risico’s niet meer zo groot als voorheen. De reisbranche wil daarom dat de wereld weer open gaat en dat mensen weer verzekerd op pad kunnen. Allianz heeft om deze reden als eerste reisverzekeraar de voorwaarden aangepast.

Kleurcodes

Reisverzekeraars hebben in hun algemene voorwaarden doorgaans staan dat je alleen verzekerd bent als je naar een veilig land op vakantie gaat. Wat veilig is, wordt bepaald door Het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), het Europese RIVM. Ons ministerie van Buitenlandse Zaken neemt deze adviezen vrijwel altijd over en zij geven vervolgens aan elk land een kleurcode. Hierbij staat groen voor veilig, geel voor lage veiligheidsrisico´s, oranje voor hoge risico´s en rood voor zeer hoge veiligheidsrisico´s. Het was altijd zo dat je alleen verzekerd was als je naar een land ging met een groene of gele kleurcode. Echter, sinds de corona crisis zijn vrijwel alle landen buiten Europa oranje of rood, waardoor mensen niet meer op vakantie durven.

Allianz wijzigt de regels

Reisverzekeraar Allianz is de eerste reisverzekeraar die nu ook medische kosten dekt wanneer je naar een land met kleurcode oranje afreist en vanwege een corona besmetting in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Hiervoor moet je wel bij je reisverzekering een speciale medische dekking hebben afgesloten.

Moet je vanwege een corona besmetting je vakantie verlengen? Dan is dit bij Allianz nog steeds alleen verzekerd als je naar een land met kleurcode groen of geel bent gegaan. In een oranje land ben je nog steeds niet verzekerd hiervoor. Hetzelfde geldt voor landen met kleurcode rood, hiervoor ben je niet verzekerd.

Vertrouwen

De reisbranche is optimistisch gestemd nu de eerste verzekeraar overstag is gegaan. Zij hopen dat meer verzekeraars gaan volgen en ook ruimere dekkingen gaan aanbieden als het om het coronavirus gaat. Doordat de meerderheid van de Nederlanders gevaccineerd is, zou dit zonder grote risico’s moeten kunnen. De hoop is ook dat het ministerie van Buitenlandse Zaken binnenkort meer landen een gele of groene kleurcode geeft. Echter, hier zijn nog geen uitspraken over gedaan door de betreffende minister. Het is dus afwachten wanneer hier meer duidelijkheid over komt.

Vergelijk hier alle reisverzekeringen en sluit er gelijk één af:

Reisverzekeringen vergelijken