Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Compensatie bij vertraging

Auteur: thijs | 08-03-2018

Ben je op vakantie of ga je op vakantie en is je vlucht vertraagd? Dan heb je in veel gevallen recht op compensatie. Zo kan je een flink geldbedrag terugkrijgen of kan je recht hebben op eten, drinken of een accommodatie. Het is dus zeker de moeite waard om te controleren waar jij recht op hebt als je vlucht vertraagd is. Ook als je door vertraging je overstap op een andere vlucht mist, is een vergoeding mogelijk.

Compensatie

Hoe hoog de compensatie is, hangt af van hoever je vliegt en hoe lang de vertraging duurt. Is er meer dan vijf uur vertraging dan heb je soms ook het recht om je vlucht te annuleren.
Waar je precies recht op hebt, hangt of van de reden van de vertraging en ook of je binnen of buiten de Europese Unie vliegt. De bedragen hieronder zijn realistische richtlijnen, gebaseerd op Verordening 261/2004 bij vertragingen vanaf twee uur of meer:

  • Is je bestemming minder dan 1500 km weg? Dan kan je zomaar recht hebben op een compensatie van E250,-.
  • Vlieg je tussen de 1500 en 3500 km en is je vlucht flink vertraagd, dan heb je misschien wel recht op een vergoeding van E400,-.
  • Heb je een vlucht geboekt die langer dan 3500 km vliegen is en heb je last van een vertraging, dan kan je zomaar E600,- compensatie krijgen.

Goed om te weten

Je kan alleen aanspraak maken op Verordening 261/2004 wanneer je vanaf een Europese luchthaven vertrekt of naar een land binnen de Europese Unie vliegt en wanneer je vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij. Daarnaast mag er om aanspraak te maken op een vergoeding geen sprake zijn van overmacht. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij sneeuwval of een terroristische dreiging.

Exacte vergoeding

Zoals je leest, kan het bij een vergoeding bij vertraging om best flinke bedragen gaan. Heb je een paar uur vertraging op je vlucht en wil je weten waar je precies recht op hebt? Neem dan contact op met je vliegtuigmaatschappij of reisverzekering om te horen waar de vergoeding precies op uitkomt.