Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Nederland akkoord over vliegtaks particulieren

Auteur: linda | 14-12-2018

Een weekendje zon, zee en shoppen in Barcelona, goulash eten in Boedapest of Guiness drinken in Ierland, vanaf 2021 wordt dit een stukje duurder. Het kabinet heeft besloten om voor zowel vluchten binnen Europa als intercontinentale vluchten een belasting van €7,- per ticket te heffen. De eerder gemaakte plannen om twee tarieven te hanteren,  één voor Europese vluchten en één voor intercontinentale vluchten, gaan niet door. Daarnaast komt er ook een heffing voor vliegtoestellen die veel geluidsoverlast veroorzaken of vervuilender zijn dan de gemiddelde toestellen.

Eén en dezelfde taks voor alle particuliere vluchten

Het kabinet heeft besloten om het de belastingdienst niet te ingewikkeld te maken en slechts één tarief te hanteren. Het precieze bedrag van dit tarief moet nog vast worden gesteld maar zal rond de €7,- liggen. De belasting zal zo veel mogelijk in lijn liggen met de regelgeving in andere Europese landen. Het plan is dan ook om op de lange termijn afspraken te maken over een Europese vliegtaks. Als dit gebeurt, wordt de Nederlandse vliegtaks alsnog afgeschaft of niet doorgevoerd.

Nederland heeft bij het vormen van de vliegtaks de hulp ingeschakeld van onder andere Zweden, Noorwegen, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Vertegenwoordigers uit deze landen zijn naar Nederland afgereisd om een Europese samenwerking te bespreken. Al deze eerder genoemde landen kennen momenteel al een vliegtaks.

De belasting moet in 2021 rond zijn. Staatssecretaris Menno Snel noemt de vliegtaks logisch. Volgens hem is het eerder raar dat deze momenteel nog niet bestaat. Wie nu de auto, bus of trein pakt wordt wel belast, maar de meest vervuilende vorm van reizen, vliegen, wordt nu niet extra belast.

Ook heffing voor vrachtvluchten

Niet alleen particulieren worden extra belast vanaf 2012, ook het vrachtverkeer zal extra belasting moeten gaan betalen. Het kabinet onderzoekt nog hoe deze vliegtaks eruit zal gaan zien. Wel is al duidelijk dat deze vooral gericht zal zijn op vliegtuigen die veel lawaai veroorzaken en meer vervuiling uitstoten. In de praktijk zijn dit vooral oudere vliegtuigen.

Waarom 2021?

Staatssecretaris Snel heeft 2021 als cruciaal jaartal genoemd. De grootste reden hiervoor lijkt niet om bij te dragen aan een schoner milieu of om geluidshinder in te perken, maar om een gat in de begroting te dichten. Berekend is dat de vliegtaks jaarlijks zo’n 200 miljoen euro moet gaan opbrengen.

Het kabinet verwacht niet dat de invoering van de vliegtaks voor een vermindering in de vraag naar vliegreizen gaat leiden. Verwacht wordt wel dat de vliegtickets binnenkort toch al duurder worden, vooral veroorzaakt door de schaarse capaciteit op Schiphol.