Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Nieuwe wereldwijde standaardmaat voor handbagage vliegtuigen

Auteur: Koen | 16-06-2015

We hebben het allemaal weleens meegemaakt… verwarring over hoeveel handbagage je bij een bepaalde vliegtuigmaatschappij mee mag nemen of eindeloze discussies bij het inchecken over het toegestane formaat van een koffer. De International Air Transport Association (IATA) wil hier nu een einde aan maken door een nieuwe standaardmaat voor handbagage in te voeren.

Standaard moet verwarring voorkomen

Luchtvaartmaatschappijen zijn vrij in het bepalen van hun maximale afmetingen voor handbagage en hierdoor is er in de afgelopen jaren in de vliegtuigwereld een wildgroei aan verschillende regels ontstaan. De IATA heeft daarom nu een standaardmaat van 56x45x25 centimeter ingesteld. Dit betekent dat er 38,5 liter meegenomen kan worden. Het formaat is gebaseerd op de gemiddelden van Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen en de ruimte die er zowel in toestellen van Boeing als Airbus beschikbaar is.

IATA is de vertegenwoordiger van ruim 250 verschillende luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld. Tot nu toe hebben zo`n veertig maatschappijen positief gereageerd op het initiatief. Meer dan tien maatschappijen hebben het plan al getekend, hiertoe behoort ook Air France KLM. Een woordvoerder van KLM heeft laten weten dat de maatschappij het plan steunt, omdat het van groot belang is om zeker te stellen dat koffers altijd in de bagagerekken passen.

Herkenbare koffers met IATA label

Om het proces van inchecken nog eenvoudiger te maken heeft IATA een speciaal logo en een label geproduceerd dat vanaf nu toegevoegd zal worden aan koffers met de nieuwe standaardmaat. Deze koffers zullen `IATA Cabin OK` zijn en niet meer opgemeten hoeven te worden door het personeel van luchthavens. De koffers zullen in de loop van dit jaar te koop zijn. Over het gewicht van koffers is door de IATA niets bepaald. De Consumentenbond heeft al laten weten een overgangsregeling te willen voor consumenten die net een nieuwe koffer hebben gekocht die binnen de huidige standaardmaten vallen zodat deze koffers niet ineens waardeloos zijn.

Hoeveel bagageruimte moet je inleveren?

De nieuwe standaardmaat van IATA is aanzienlijk kleiner dan wat de meeste vliegtuigmaatschappijen waar wij in Nederland nu mee vliegen momenteel hanteren. Dit betekent dat wanneer de maatschappijen de nieuwe maat gaan invoeren je als reiziger moet inleveren op handbagage. Wanneer de nieuwe maten definitief doorgevoerd gaan worden kan overigens nog even duren.

Bij KLM zou je 9,6 liter minder bagage mee kunnen nemen, bij Transavia en ArkeFly is dit 16,5 liter en bij Ryanair 5,5 liter. Het verschil is het grootste met EasyJet, hier kun je nu 63 liter meenemen wat 24,5 liter meer is dan wat de IATA voorstelt. De bekende maatschappijen RyanAir, EasyJet en ArkeFly zijn overigens niet aangesloten bij IATA en zullen de veranderingen dus ook niet snel doorvoeren.

Ga je deze zomer op reis? De kans is dan groot dat je nog niet met de nieuwe maten te maken krijgt, maar controleer om verwarring en extra kosten te voorkomen voor vertrek even de website van de luchtvaarmaatschappij!