Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Grootste ergernissen op de piste

Auteur: Koen | 05-03-2015

Voor een grote groep Nederlanders is de wintersportvakantie de mooiste tijd van het jaar en vakanties naar de sneeuw zijn al jaren ontzettend populair. Het is echter niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. De ANWB heeft samen met Multiscope onderzoek gedaan naar de grootste wintersportergernissen van Nederlanders. Lange rijen, drukke pistes en snelheidsduivels… er valt genoeg op te noemen!

Top 5 wintersportergernissen

Ga je met hoge verwachtingen op wintersportvakantie, maar vallen een aantal zaken uiteindelijk toch wat tegen? Je bent niet de enige met dit gevoel, al mag dit de pret natuurlijk niet drukken. Volgens de uitkomsten van het onderzoek zijn dit de vijf grootste ergernissen op de piste:

1. Te volle pistes en wachtrijen bij liften en horeca (27 procent)
2. Asociale wintersporters zoals snelheidsduivels (20 procent)
3. De hoge kosten van de gehele vakantie (14 procent)
4. Het meeslepen van (natte) uitrusting (7 procent)
5. Onervaren wintersporters op de pistes (7 procent)

Risico’s nemen op de piste

Ondanks dat asociale wintersporters en onervarenheid op de piste voor veel irritatie zorgen, gaan niet alle Nederlanders zelf zo bewust de piste op. Ruim de helft (52 procent) van de wintersporters zegt weleens een gokje te wagen op de piste. Onder jongeren is dit nog meer, ruim driekwart geeft aan weleens onbewust of bewust risico’s te nemen. Onder deze risico’s worden vooral de volgende zaken verstaan:

• Skiën/snowboarden zonder veiligheidsmaatregelen of met verouderde spullen (1 op 5)
• Te moeilijke pistes kiezen (1 op 5)
• Stunten (1 op 7)
• Zonder professional toch off-piste gaan (1 op 6)
• De piste op na alcohol gedronken te hebben (1 op 8)

Een duur grapje

Wintersport is hartstikke populair, zo’n een op de vijf Nederlanders vertrekt jaarlijks naar een van de vele wintersportgebieden. Een aanzienlijk deel van deze groep (14 procent) baalt echter wel van de kosten die hieraan verbonden zijn. Er wordt ook aardig wat uitgegeven aan de accommodatie en reis. Ongeveer zestien procent geeft meer dan 2.500 euro uit per vakantie. Dit is echter wel de grootste groep, de helft besteedt tussen 750 en 1.500 euro en een op de drie gaat op budget en besteedt minder dan 750 euro.

Reisverzekering niet altijd op orde

Er werd in het onderzoek ook nog gekeken naar het gebruik van de reisverzekering van Nederlandse sneeuwliefhebbers. Een opvallende uitkomst was dat zo’n acht procent op wintersport gaat zonder de dekking van de reisverzekering te checken. Dit is echter wel van groot belang, omdat de meeste standaard doorlopende reisverzekering geen dekking bieden voor medische hulp en schade tijdens wintersport. Je moet dan alle onverwachte kostenposten toch nog uit eigen zak betalen.