Calamiteitenfonds

‘Calamiteiten’ en ‘vakantie’ zijn twee termen die je het liefste niet bij elkaar ziet. Echter heb je dat niet altijd zelf in de hand. De kans is klein, maar soms kunnen er tijdens jouw verblijf incidenten voorkomen waarover je geen controle hebt. Denk hierbij aan natuurrampen zoals orkanen, aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. Maar ook zaken zoals burgeroorlogen, opstanden of andere soortgelijke situaties. Meestal lees je over dit soort voorvallen in de media, maar wat gebeurt er als het jezelf overkomt? Daarvoor is het zogenoemde ‘calamiteitenfonds’ opgezet. Lees hier alles over de werking hiervan.

Vormen van dreiging

De hiervoor genoemde voorbeelden zijn de meest voorkomende vormen van calamiteiten tijdens de vakantie. Het gaat kort gezegd om situaties die erg bijzonder en daardoor als ‘abnormaal’ worden bestempeld. Daarnaast zijn de situaties af te bakenen door bijvoorbeeld tijdsduur, een bepaalde kracht of de omvang. Duidelijke voorbeelden zijn:

  • Natuurrampen zoals aardbevingen, bosbranden, orkanen en vulkaanuitbarstingen.
  • Zogenoemde ‘molest’ zoals terroristische dreiging, rellen of oorlog

Calamiteiten voor vertrek

Stel je hebt een reis geboekt naar een bepaalde bestemming, maar je hoort dat er ineens dreiging is op de desbetreffende plek. Er wordt bijvoorbeeld gevreesd voor bosbranden of er is sprake van een verhoogde terroristische dreiging. In dit geval kan de zogenoemde dekkingsbeperking worden ingesteld. Dit houdt in dat je zonder kosten jouw reis kan annuleren bij de reisorganisatie. Let op: dit kan vanaf 30 dagen voor het begin van jouw reis.

Calamiteiten gedurende de vakantie

Wanneer je al op reis bent en je komt ineens in een van de eerder genoemde situaties terecht, schakel dan zo snel mogelijk jouw reisorganisatie in. Leg de situatie zo duidelijk mogelijk uit zodat de reisorganisatie de beste stappen kan ondernemen om zo snel mogelijk tot de beste oplossing te komen. Zo kan het zijn dat jij en jouw reisgezelschap naar een andere plek worden gebracht of kan er zelf besloten worden dat de situatie te onveilig is geworden en de reis afgebroken moet worden. Natuurlijk staat de veiligheid voorop, maar het is natuurlijk uiterst vervelend dat je niet van de vakantiedagen kunt genieten, waar je uiteindelijk wel voor hebt betaald. Om gedupeerde reizigers hierin tegemoet te komen, is het Calamiteitenfonds opgericht.

Keuzes van het Calamiteitenfonds omtrent de uitkering

Het kan zijn dat tijdens je vakantie calamiteiten zijn voorgevallen waardoor jouw reis is beïnvloed. Je zal vervolgens z.s.m. op de website van het calamiteitenfonds vinden welke besluiten er zijn genomen door de Commissie van het fonds omtrent de calamiteit. Deze besluiten zijn geheel onafhankelijk en bevatten de data waarop een uitkeringsvatbare situatie is vastgesteld. Deze situatie is gebaseerd op de gevolgen die een bepaalde vorm van dreiging heeft gehad op activiteiten van reisorganisaties. Dit kan gaan om georganiseerde tripjes op de desbetreffende plek, maar ook om het bereiken van de plek van bestemming of omgeboekte terugreizen. Als jouw situatie valt binnen de uitkeringsperiode, kun je een claim indienen om geld terug te vragen voor de niet genoten aspecten van de vakantie.

Aanvraag claim

Op de website van het Calamiteitenfonds kun je stap voor stap zien welke zaken je moet ondernemen om de claim in te dienen bij jouw reisorganisatie. Deze zal op haar beurt de claim bij het Calamiteitenfonds neerleggen. De zaken die je zelf moet aanleveren zijn vooral specificaties van de te ondernemen activiteiten die zijn gestremd door de calamiteiten, duidelijke beschrijvingen van de situaties en bewijsstukken zoals programmaboekjes, reserveringen etc. (voor zover mogelijk).

Aansluiten bij het Calamiteitenfonds

Wanneer je je wilt aansluiten bij het Calamiteitenfonds, moet je altijd eerst bekijken of de reisorganisatie waar jij de vakantie boekt aangesloten is bij de het Calamiteitenfonds. Dit kun je opzoeken op het internet, maar ook altijd even vragen wanneer je de reis boekt. Het aansluiten bij het fonds doe je door het betalen van slechts €2,50 per boeking (met een maximum van 9 personen per boeking). Let op: alleen boekingen en reservering die gemaakt zijn via de reisorganisatie vallen onder het Calamiteitenfonds. Zaken die je onafhankelijk hebt geboekt zoals vliegtickets, dagtripjes of huurvoertuigen, vallen niet onder het Calamiteitenfonds.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.