Reis- en annuleringsverzekering

Reis- en annuleringsverzekering

Wanneer je op reis gaat wil je niet hoeven na te denken over (financiële risico’s). Deze kunnen betrekking hebben op ongevallen voor of tijdens je reis. Het afsluiten van een reisverzekering zorgt ervoor dat je met een goed gevoel op reis kunt gaan. Een annuleringsverzekering daarentegen dekt eventuele annuleringskosten nog voordat je op pad gaat. Een combinatie van deze twee verzekeringen zorgt ervoor dat je voordeliger tegen het totaalplaatje verzekerd bent. Lees hier meer over een reis- en annuleringsverzekering.

De combinatie van zowel een reisverzekering als een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat je goed verzekerd op pad kunt. Op deze manier ben je zowel verzekerd voor de kosten die gebonden zijn aan het annuleren van je reis als voor medische kosten of het beschadigen of zoekraken van bagage. Naast financiële hulp heb je met een reis- en annuleringsverzekering vaak ook recht op hulp in het land waar je op vakantie bent.

Welke oorzaken van annulering precies gedekt worden, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Ook voor de reisverzekering zelf zijn er verschillende voorwaarden van toepassing. In de alinea ‘dekking’ lees je meer over de voorwaarden. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden van de verzekeringsmaatschappij in kwestie voor een actueel overzicht van deze voorwaarden.

Wanneer een reis- en annuleringsverzekering afsluiten?

Om erachter te komen wanneer en waarom je een reis- en annuleringsverzekering af moet sluiten, moet er eerst naar de verzekering zelf worden gekeken. Er bestaan twee verschillende versies van deze verzekering: de kortlopende reis- en annuleringsverzekering en de doorlopende reis- en annuleringsverzekering.

Wie vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat, doet er goed aan om de doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Deze is vaak goedkoper dan meerdere kortlopende reis- en annuleringsverzekeringen. Ook scheelt het denkwerk over verzekeringen voordat de vakantie begint en kan je je focussen op de voorpret. De kortlopende variant is waarschijnlijk het beste voor jou als je één keer per jaar voor twee tot drie weken op vakantie gaat. Het voordeel van een kortlopende reis- en annuleringsverzekering ten opzichte van een doorlopende is dat je geen langlopende verplichting aangaat. Je gaat een contract aan per vakantie in plaats van per jaar.

De annuleringsverzekering wordt afgesloten om het geld dat een geboekte vakantie gekost heeft terug te kunnen vragen wanneer je door onvoorziene omstandigheden niet meer op deze reis kunt gaan. Je kunt de annuleringsverzekering of per reis afsluiten, of kort daarna. Voor vertrek is het niet meer mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor zowel de risico’s die een annulering met zich meebrengt als voor medische kosten en bagage? Dan kan de reis- en annuleringsverzekering een uitkomst zijn.

Vergelijk en bespaar

Vergelijk direct de meest afgesloten reis- en annuleringsverzekeringen, vind degene die het beste bij jou past en sluit deze gelijk af!

Dekking

De dekking die een reis- en annuleringsverzekering biedt, verschilt per verzekeraar. Om toch zoveel mogelijk inzicht te kunnen bieden in deze verzekeringspolis hebben wij hieronder de vergoedingen van zowel de annuleringsverzekering als de reisverzekering op een rijtje gezet.

Dekking reisverzekering

Met de reisverzekering ben je verzekerd voor problemen op de reis zelf. Onder schade valt zowel materiële- als persoonlijke schade. Verder is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om extra modules te activeren. Deze modules verzekeren bijvoorbeeld wintersport, medische kosten, en hulp aan voertuigen.

De dekking van de reisverzekering kan verdeeld worden in verschillende categorieën. Omdat de precieze voorwaarde per verzekeringsmaatschijpij kunnen verschillen noemen wij hieronder alleen de meest belangrijke en meest voorkomende.

Ongevallen

Je kunt eenvoudig aanspraak maken op je reisverzekering als je tijdens je vakantie een ongeval krijgt. Op welke module van de reisverzekering je aanspraak kunt maken verschilt per ongeval. Zo ga je bij een ongeluk met een motorvoertuig naar de module voertuighulp, als jij of een van je medereizigers gewond raakt maak je weer aanspraak op de module medische kosten.

Reisbagage

De meeste reisverzekeringen verzekeren de reisbagage standaard. Wat er precies vergoed wordt verschilt echter per verzekeraar. Zo zijn er per verzekeringsmaatschappij verschillen in de maximumvergoeding en het te betalen eigen risico. De bagage zelf wordt door verzekeraars in sub categorieën verdeeld. Denk hierbij aan film- en fotoapparatuur, reisdocumenten, kampeerspullen, horloges, sieraden en hobby- en sportuitrusting. Bij beschadiging van bagage vergoedt de reisverzekering mogelijk de reparatiekosten.

Persoonlijke hulp

Denk bij persoonlijke hulp aan directe hulp van de verzekeraar, bijvoorbeeld telefonisch. Hier kun je aanspraak op maken wanneer je gezondheidsproblemen hebt of administratieve ondersteuning nodig hebt na diefstal. De verzekeraar kan je helpen bij het ontvangen van noodzakelijke medicijnen en helpt je verder bij verlies van paspoort en visum.

Geld en cheques

Met de module voor geld en cheques ben je verzekerd voor geld en cheques die je met je meedraagt. Je kunt deze dus declareren bij je verzekering indien ze verloren of gestolen worden. Let wel op, er geldt altijd een maximumbedrag.

De precieze dekking en welke module van toepassing is, verschilt sterk per type ongeval en per reisverzekering. Kijk voordat je op vakantie gaat goed naar de polisvoorwaarden van jouw reisverzekering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Buitengewone kosten

Met buitengewone kosten bedoelen verzekeraars de extra verblijfskosten die gemaakt worden als je noodzakelijk langer op de vakantiebestemming moet blijven. Een reisverzekering met een dekking voor buitengewone kosten is extra handig wanneer je op wintersport gaat. Zo zijn worden bijvoorbeeld gipsvluchten, eventuele terugkeer naar Nederland, opsporing, redding en berging vergoedt door de reisverzekering. Ook het terugkeren naar Nederland wanneer een familielid ziek wordt of overlijdt wordt vergoed.

Zakenreizen

Meestal vallen zakenreizen niet onder een standaard reisverzekering. Als je veel reist voor werk kan het verstandig zijn om een aparte zakenreisverzekering af te sluiten. Let wel goed op dat je geen dubbele verzekering afsluit`; het kan zijn dat je werkgever al een zakenreisverzekering voor je af heeft gesloten. Lees hier meer over zakenreisverzekeringen.

Rechtsbijstand

Je moet er niet aan denken, maar het kan voorkomen dat je juridische kosten maakt in het buitenland. Juridisch advies en bijstand wordt vergoed door je reisverzekering. Ook juridische zaken die worden afgehandeld in Nederland maar wel betrekking hebben op de reis worden vergoed.

Wintersport

De meeste reisverzekeringen bieden een aparte wintersport module aan. Wat er tijdens de wintersport onder de algemene reisverzekering valt verschilt per verzekeraar. Specifieke wintersport kosten waartegen je jezelf kunt verzekeren zijn bijvoorbeeld:

 • Verlies of diefstal van wintersport materiaal
 • De kosten van niet genoten wintersportdagen
 • Soms worden andere risicosporten, zoals duiken en parachutespringen, ook verzekerd door de wintersportverzekering

Lees meer over de dekking van een reisverzekering voor wintersport.

Telecommunicatiekosten

Als je in het buitenland in de problemen komt en telefonisch contact moet opnemen met de alarmcentrale van de reisverzekeraar veroorzaakt dit hoge telefoonkosten. De telefoontjes die je in geval van problemen moet plegen worden vergoed door de reisverzekering.

Medische kosten

Een zorgverzekering vergoedt over het algemeen alleen de medische kosten die je in Nederland ook zou maken. Als je in een land op vakantie bent waar de medische kosten hoger liggen dan in Nederland is het handig om de module medische kosten van een reisverzekering af te sluiten. Er zit echter wel een voorwaarde aan deze dekking: de medische ingreep moet noodzakelijk zijn. Een cosmetische ingreep in het buitenland wordt niet vergoed door een reisverzekering. Het is aan te raden om direct contact op te nemen met de alarmcentrale van de reisverzekering wanneer je naar een buitenlands ziekenhuis gaat. Dringende tandheelkundige zorg in het buitenland wordt over het algemeen niet vergoed door deze module, hiervoor dien je je apart te verzekeren.

Voertuighulp

De extra module ‘ voertuighulp’ vergoedt pechhulp in het buitenland. De precieze dekking verschilt per verzekeraar. Meestal vallen de kosten gemaakt bij reparatie langs de weg, repatriëring van een kapot voertuig naar Nederland en vervangend vervoer onder de module voertuighulp van de reisverzekering.

Schade logies

Bij schade aan het hotel, appartement of het verblijf waar je de vakantie doorbrengt, wil je natuurlijk ook goed verzekerd zijn. Deze dekking valt vaak onder een aparte module van de reisverzekering. De vergoeding die wordt uitgekeerd verschilt weer per verzekeraar, neem altijd goed de polisvoorwaarden door.

Aansprakelijkheid

De vergoeding die wordt uitgekeerd bij schade aan logies wordt door verzekeraars vaak ‘ aansprakelijkheid’ genoemd. Een echte aansprakelijkheidsverzekering gaat nog verder dan een reisverzekering en dekt alle gemaakte schade. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor claims tot honderdduizenden euro’s.

Dekking annuleringsverzekering

Net als bij een reisverzekering verschilt bij de annuleringsverzekering de precieze dekking per verzekeraar. Echter, de vergoeding valt wel in twee categorieën te verdelen: kosten die gemaakt zijn voor vertrek en kosten die gemaakt worden als je tijdens de reis zelf eerder moest terugkeren of later kon vertrekken.

Kijk voor de dekking van je reisverzekering in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Over het algemeen worden de volgende redenen van annulering geaccepteerd door reisverzekeraars:

 • Onvrijwillige werkloosheid van de verzekerde.
 • Overlijden, ziekte of letsel veroorzaakt door ongeval van de verzekerde of familie uit de eerste en tweede graad.
 • Niet in staat zijn om inenting te ontvangen vanwege medische reden.
 • Verlies of beschadiging van privévervoermiddel.
 • Schade aan de woning of het bedrijf waar je werkt waardoor je dringend thuis of op je werk nodig bent. De schade moet ontstaan zijn door explosie, brand, diefstal of natuurgeweld.
 • Schade aan het reis verblijf door bovengenoemde oorzaak
 • Complicaties gerelateerd aan zwangerschap die een annulering noodzakelijk maken
 • Als je een donortransplantatie moet ondergaan.
 • Ziekte, letsel veroorzaakt door een ongeval of het overlijden van familie of vrienden bij wie je in het buitenland zou verblijven.
 • Echtscheiding kan binnen de vergoeding vallen.
 • Diefstal of verlies van vereiste reisdocumenten.
 • Het te laat arriveren op de reisbestemming door vertraagd openbaar vervoer.
 • De onverwachte oplevering van een koopwoning of het aangeboden krijgen van een huurwoning.

Premie

De premie van een reisverzekering bestaat voor een deel uit de premie van de basisreisverzekering en daarnaast uit aanvullende modules. Een doorlopende reisverzekering is af te sluiten voor iedereen in het gezin, kinderen (tot vijf jaar) zijn meestal gratis meeverzekerd. Een doorlopende reisverzekering wordt normaal gesproken jaarlijks betaald. Voor een kortlopende reisverzekering sluit je per reis een verzekering af. De premie wordt dus ook per reis, van te voren betaald. Als je een doorlopende reisverzekering niet opzegt wordt deze jaarlijks automatisch verlengd.

De premie van een annuleringsverzekering is weer anders geregeld dan bij een reisverzekering. Bij sommige reisverzekeringen is de annuleringsverzekering slechts een extra module. Bij andere verzekeraars wordt de premie anders berekend. Voor kortlopende annuleringsverzekeringen gaat vaak op dat de premie 5.5% tot 6.5% van de reissom is. Net als bij een reisverzekering kun je extra dekkingen kiezen bij een annuleringsverzekering.

Als je meer dan eens per jaar een buitenlandse reis maakt kan het al snel lonen om een doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Hierdoor hoef je niet voor iedere reis een aparte verzekering af te sluiten en ben je vaak goedkoper uit. Vergelijk de meest afgesloten reis- en annuleringsverzekeringen en sluit er gelijk een af.

Voorwaarden

Uiteraard verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Wel zijn er algemene voorwaarden die voor bijna alle reis- en annuleringsverzekeringen opgaan. Zo moet je bijvoorbeeld aangifte doen van verlies of diefstal van eigendommen om een vergoeding te kunnen krijgen. Ook zijn kinderen tot vijf jaar vaak gratis meeverzekerd, maar moet je hen hiervoor wel aanmelden bij de verzekeraar. Verder verschillen ook de maximaal verzekerde bedragen en het te betalen eigen risico. Kijk voor het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering goed in de polisvoorwaarden voor de precieze voorwaarden.

Tips

Vergelijk reis- en annuleringsverzekeringen niet alleen op de premie maar ook op de voorwaarden. Een lagere premie kan betekenen dat je tegen een lager maximaal bedrag verzekerd bent of dat de voorwaarden die gelden strenger zijn.

Ga voor jezelf na of je voordeliger uit bent met een doorlopende- of kortlopende reis- en annuleringsverzekering. Vaak kan het al voordeliger zijn om een doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten als je vaker dan één keer per jaar naar het buitenland afreist.

Als je een doorlopende reis- en annuleringsverzekering hebt en van te voren weet dat je een periode niet op vakantie gaat, kan het voordeliger zijn om de doorlopende verzekering stop te zetten. Als je weer op vakantie gaat kun je deze doorlopende reis- en annuleringsverzekering weer afsluiten. Op deze manier ben je toch verzekerd en ben je goedkoper uit.

Wat veel mensen niet weten is dat een doorlopende reisverzekering ook overnachtingen in Nederland dekt. Hiermee zijn weekendjes weg en festivals dus verzekerd door de doorlopende reisverzekering. De voorwaarde hieraan is dat je de bonnetjes van je overnachting moet kunnen overleggen.

Zelf een reis- en annuleringsverzekering afsluiten? Vergelijk dan hier de meest afgesloten reis- en annuleringsverzekeringen en sluit gelijk de beste voor jouw situatie af!

(Visited 1 times, 1 visits today)