Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Aanvullend verzekeren

Met de reisverzekering ben je verzekerd voor problemen tijdens je reis. Onder schade valt zowel materiële- als persoonlijke schade. Verder is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om aanvullende modules te activeren. Deze modules verzekeren bijvoorbeeld wintersport, medische kosten, en pechhulp aan voertuigen.

De dekking van de reisverzekering kan verdeeld worden in verschillende categorieën. Omdat de precieze voorwaarde per verzekeringsmaatschappij kunnen verschillen noemen wij hieronder alleen de meest belangrijke en meest voorkomende.

Aansprakelijkheid

De vergoeding die wordt uitgekeerd bij schade aan logies wordt door verzekeraars vaak ‘ aansprakelijkheid’ genoemd. Een echte aansprakelijkheidsverzekering gaat nog verder dan een reisverzekering en dekt alle gemaakte schade. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor claims tot honderdduizenden euro’s.

Bagage

De meeste reisverzekeringen verzekeren de reisbagage standaard. Wat er precies vergoed wordt verschilt echter per verzekeraar. Zo zijn er per verzekeringsmaatschappij verschillen in de maximumvergoeding en het te betalen eigen risico. De bagage zelf wordt door verzekeraars in sub categorieën verdeeld. Denk hierbij aan film- en fotoapparatuur, reisdocumenten, kampeerspullen, horloges, sieraden en hobby- en sportuitrusting. Bij beschadiging van bagage vergoedt de reisverzekering mogelijk de reparatiekosten.

Meer informatie over de aanvullende dekking bagage

Buitengewone kosten

Met buitengewone kosten bedoelen verzekeraars de extra verblijfskosten die gemaakt worden als je noodzakelijk langer op de vakantiebestemming moet blijven. Een reisverzekering met een dekking voor buitengewone kosten is extra handig wanneer je op wintersport gaat. Zo zijn worden bijvoorbeeld gipsvluchten, eventuele terugkeer naar Nederland, opsporing, redding en berging vergoed door de reisverzekering. Ook het terugkeren naar Nederland wanneer een familielid ziek wordt of overlijdt wordt vergoed.

Lees hier meer over de vergoeding van buitengewone kosten

Europa- of Werelddekking

Bij het afsluiten van een kortlopende of doorlopende reisverzekering is doorgaans je reis in Europa verzekerd. Ga je naar een ander continent reizen? In dat geval kan je de aanvullende dekking ‘Wereld’ afsluiten, voor bijvoorbeeld je reis naar Azië, Afrika, Amerika of Oceanië.

Lees hier meer over de aanvullende werelddekking

Geld en cheques

Met de module voor geld en cheques ben je verzekerd voor geld en cheques die je met je meedraagt. Je kunt deze dus declareren bij je verzekering indien ze verloren of gestolen worden. Let wel op, er geldt altijd een maximumbedrag.

De precieze dekking en welke module van toepassing is, verschilt sterk per type ongeval en per reisverzekering. Kijk voordat je op vakantie gaat goed naar de polisvoorwaarden van jouw reisverzekering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gevaarlijke sporten

Tijdens je reis zal je verschillende activiteiten ondernemen, waaronder misschien ook een aantal risicvolle sporten. Voorbeelden van ‘gevaarlijke sporten’ zijn paragliden, parachutespringen, skydiven, raften, kiten of bergbeklimmen en deze activiteiten worden niet standaard gedekt door je reisverzekering. Hiervoor dien je de aanvullende dekking gevaarlijke sporten af te sluiten, deze dekking valt soms samen met de wintersportdekking.

Lees hier meer over de aanvullende dekking gevaarlijke sporten

Medische kosten

Een zorgverzekering vergoedt over het algemeen alleen de medische kosten die je in Nederland ook zou maken. Als je in een land op vakantie bent waar de medische kosten hoger liggen dan in Nederland is het handig om de module medische kosten van een reisverzekering af te sluiten. Er zit echter wel een voorwaarde aan deze dekking: de medische ingreep moet noodzakelijk zijn. Een cosmetische ingreep in het buitenland wordt niet vergoed door een reisverzekering. Het is aan te raden om direct contact op te nemen met de alarmcentrale van de reisverzekering wanneer je naar een buitenlands ziekenhuis gaat. Dringende tandheelkundige zorg in het buitenland wordt over het algemeen niet vergoed door deze module, hiervoor dien je je apart te verzekeren.

Lees hier meer over de aanvullende dekking medische kosten

Ongevallen

Je kunt eenvoudig aanspraak maken op je reisverzekering als je tijdens je vakantie een ongeval krijgt. Op welke module van de reisverzekering je aanspraak kunt maken verschilt per ongeval. Zo ga je bij een ongeluk met een motorvoertuig naar de module pechhulp, als jij of een van je medereizigers gewond raakt maak je weer aanspraak op de module medische kosten.

Lees meer op onze pagina ongevallen

Persoonlijke hulpverlening

Denk bij persoonlijke hulp aan directe hulp van de verzekeraar, bijvoorbeeld telefonisch. Hier kun je aanspraak op maken wanneer je gezondheidsproblemen hebt of administratieve ondersteuning nodig hebt na diefstal. De verzekeraar kan je helpen bij het ontvangen van noodzakelijke medicijnen en helpt je verder bij verlies van paspoort en visum.

Bekijk hier meer informatie over persoonlijke hulpverlening

Rechtsbijstand

Je moet er niet aan denken, maar het kan voorkomen dat je juridische kosten maakt in het buitenland. Juridisch advies en bijstand wordt vergoed door je reisverzekering. Ook juridische zaken die worden afgehandeld in Nederland maar wel betrekking hebben op de reis worden vergoed.

Meer informatie over de aanvullende dekking rechtsbijstand

Schade logies

Bij schade aan het hotel, appartement of het verblijf waar je de vakantie doorbrengt, wil je natuurlijk ook goed verzekerd zijn. Deze dekking valt vaak onder een aparte module van de reisverzekering. De vergoeding die wordt uitgekeerd verschilt weer per verzekeraar, neem altijd goed de polisvoorwaarden door.

Telecommunicatiekosten

Als je in het buitenland in de problemen komt en telefonisch contact moet opnemen met de alarmcentrale van de reisverzekeraar veroorzaakt dit hoge telefoonkosten. De telefoontjes die je in geval van problemen moet plegen worden vergoed door de reisverzekering.

Verlengde reisduur

Langer op reis? En is de basisdekking van je doorlopende reisverzekering niet toereikend? In dat geval kan je bij veel reisverzekeraars de aanvullende dekking voor een verlengde reisduur afsluiten.

Op onze pagina verlenge reisduur lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Voertuighulp of pechhulp dekking

De extra module voertuighulp of ‘pechhulp’ vergoedt pechhulp in het buitenland. De precieze dekking verschilt per verzekeraar. Meestal vallen de kosten gemaakt bij reparatie langs de weg, repatriëring van een kapot voertuig naar Nederland en vervangend vervoer onder de module pechhulp van de reisverzekering.

Meer informatie over de aanvullende dekking voertuighulp

Wintersport

Als je op wintersport gaat is het belangrijk te checken of je huidige reisverzekering aanvullende dekking biedt voor wintersportreizen. De meeste reisverzekeringen dekken de risico’s die wintersport met zich mee brengt niet standaard. Wil je wel verzekerd zijn tegen deze risico’s? Dan dien je een aanvullende module of verzekering voor wintersport af te sluiten. Met deze verzekering ben je onder meer verzekerd voor hulpverlening tijdens je wintersportvakantie en opsporings- en reddingskosten. Ook als je door ziekte of een ongeluk niet meer kunt wintersporten, krijg je een vergoeding voor skipassen, skilessen en al betaalde huur van je ski’s of snowboard.

Lees dan meer over reisverzekeringen voor wintersporters en sluit er gelijk een af.

Zakenreizen

Meestal vallen zakenreizen niet onder een standaard reisverzekering. Als je veel reist voor werk kan het verstandig zijn om een aparte zakenreisverzekering af te sluiten. Let wel goed op dat je geen dubbele verzekering afsluit`; het kan zijn dat je werkgever al een zakenreisverzekering voor je af heeft gesloten. Lees hier meer over zakenreisverzekeringen.