Nederland

Een weekje kamperen op de Utrechtse heuvelrug, een weekendje Amsterdam met je vrienden of drie dagen naar een muziekfestival… steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van Nederland en brengen graag hun vrije dagen in eigen land door. Maar hoe zit dit precies met de reisverzekering? Ben je voor uitstapjes in Nederland ook verzekerd? Je leest hier meer over het claimen van zaken tijdens een vakantie in eigen land.

Definitie vakantie in Nederland

Er zijn in Nederland vele opties om van je vrije dagen te genieten, bijvoorbeeld in de natuur of in een amusementspark. Voor jou voelt een dagje weg misschien al als vakantie, maar voor de reisverzekeraar is dit niet altijd het geval. Voor deze verzekeraars is er één belangrijk punt dat bepaalt of je op reis bent geweest en dus in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de reisverzekering: de overnachting. Wanneer je kunt aantonen dat je ergens in Nederland een geboekte overnachting hebt, dan geldt je uitstapje officieel als een reis. Een dagje pretpark zal bij de meeste reisverzekeringen dus niet onder de dekking vallen, terwijl een weekendje in Zeeland dit wel doet.

Reisverzekering Nederland

Een reisverzekering is zeker niet alleen handig wanneer je naar het buitenland gaat. Tijdens je vakantie in eigen land kun je via de reisverzekering profiteren van bijvoorbeeld de volgende (aanvullende) dekkingen:

 • Vergoeding voor verlies van reisdocumenten
 • Vergoeding voor diefstal van bagage (ook bijvoorbeeld je fiets)
 • Vervangend vervoer
 • Vergoeding voor schade aan gehuurde accommodatie

Er is een aantal reisverzekeraars dat een speciale dekking voor Nederland aanbiedt, maar bij de meeste reisverzekeringen moet je gewoon een Europa-dekking kiezen om in Nederland verzekerd te zijn. Een doorlopende reisverzekering met buitenlanddekking is ook erg handig wanneer je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Nederland besluit om toch nog even in Duitsland of België te gaan winkelen. Of wanneer je later in het jaar nog een weekendje weg wilt in Nederland en een buitenlandse reis wilt maken! Je bent dan automatisch al verzekerd en kunt zo vertrekken.

Aanvullende dekkingen reisverzekering

Je kunt meestal voor een groot deel zelf bepalen wat jouw reisverzekering precies dekt. Het is natuurlijk zonde om voor een wintersportdekking te betalen wanneer je nooit gaat skiën. Let bij een vakantie in Nederland vooral goed op een dekking voor de volgende zaken:

 • Zorg er tijdens een fietsvakantie voor dat je een reisverzekering met een brede vergoeding voor gestolen spullen hebt en voor de sportfietsers kan ook een aanvullende ongevallendekking van pas komen.
 • Een weekendje weg in eigen land bestaat bij veel mensen uit een hotelovernachting + spa- en wellness centre. Deze arrangementen dienen eigenlijk altijd geboekt te worden zijn niet goedkoop. Zorg in deze gevallen daarom voor een reisverzekering met dekking voor annulering.
 • Tijdens een stedentrip is het altijd verstandig om goed verzekerd te zijn voor diefstal en ongevallen.

Kamperen

Er zijn ontzettend veel Nederlanders die van kamperen houden. Je hoeft hiervoor niet altijd naar het buitenland, dit kan natuurlijk ook heel goed op een van de vele (natuur)campings die ons land rijk is. Wanneer je gaat kamperen is een reisverzekering erg handig, je dekt zo onder andere een alternatieve overnachting bij schade aan je tent en een vergoeding voor schade aan tent (tot maximaal bedrag). Voor het claimen van schade is het wel noodzakelijk dat je de aankoopbon van de tent nog hebt. Schade als gevolg van wateroverlast of brand en opzettelijke schade valt niet onder de dekking. Wanneer je een reisverzekering met pechhulp hebt, dan valt de caravan hier ook vaak onder.

Zakelijke reizen

Zakelijke reizen zijn bijna altijd een uitzondering op de normale reisverzekering. Er wordt door de meeste reisverzekeringen dus geen dekking geboden voor zakelijke reizen. Het privégedeelte van een zakelijke reis wordt wel vaak gedekt. Moet je dus voor zaken in Maastricht zijn en besluit je zelf om hier te overnachten en betaal je hier ook zelf voor? Dan valt de overnachting wel onder je reisverzekering.

Tips

Nog wat handige tips om een aantal veelvoorkomende problemen tijdens vakanties in Nederland te voorkomen:

 • Kijk vooral bij een bezoek aan de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag uit voor zakkenrollers en oplichters.
 • Let op zomerse dagen in het begin van het jaar goed op wanneer je een bezoek brengt aan het strand. De zee is dan nog te koud om in te zwemmen en kan tot onderkoeling leiden.
 • Spullen die gestolen worden uit een tent, worden vaak niet vergoed via de reisverzekering maar vallen onder je eigen risico. Verzekeraars stellen namelijk de eis dat de spullen achter slot bewaard worden.
 • Ook in Nederland geldt dat je bij diefstal altijd aangifte moet doen om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de reisverzekering.
 • Wanneer je langere tijd in de natuur doorbrengt is het belangrijk dat je regelmatig op teken controleert en een tekentangetje meeneemt. Er zijn steeds meer teken en deze beten kunnen erg gevaarlijk zijn. Let ook goed op de giftige eikenprocessierups.
 • Let goed op wanneer je in Nederland in natuurwater zwemt, wateren die besmet zijn met blauwalg kunnen zowel mensen als dieren ernstig ziek maken.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.