Griekenland
Het charmante Griekenland is een populaire bestemming voor eilandhoppers, maar ook het vaste land met haar ruige bergen, waarvan Olympus misschien de bekendste is, zal niet snel vervelen.
Algemene informatie
Bij Griekenland denk je meteen aan eilanden. Over hoeveel eilanden Griekenland precies telt lopen de meningen uiteen. Getallen variëren van 700 tot 9000. Officieel telt Griekenland ‘maar’ 230 eilanden, waarvan er 112 bewoond zijn.
Ook op gebied van kunst en cultuur is Griekenland een interessante bestemming. Het land wordt ook wel gekenmerkt als het begin van onze huidige westerse beschaving en kent een rijke geschiedenis op gebied van kunst en cultuur. Overal in het land vind je overblijfselen uit de Griekse oudheid en mythologie.
En natuurlijk staat Griekenland ook bekend om haar mooie stranden, waarvan velen het ecologische label van de Blauwe Vlag dragen. Om de kwaliteit te waarborgen worden het zeewater en de stranden elk jaar onderzocht.
Reisadvies Griekenland
Over het algemeen geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor heel Griekenland een groen reisadvies af. Als Europees land wordt Griekenland door toeristen over het algemeen als veilig ervaren. Dit, in combinatie met de warme zomers, prachtige stranden en lokale keuken maakt Griekenland tot een perfect vakantieland.
Wanneer je Griekenland in de zomer bezoekt is het goed om het nieuws in de gaten te houden. Door aanhoudend droog weer en hoge zomerse temperaturen kunnen bos- en natuurbranden ontstaan in Griekenland. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en evacuaties tot gevolg hebben. Het is daarom sterk aan te raden een reisverzekering af te sluiten bij een vakantie naar Griekenland.
Verder kennen een aantal Griekse eilanden een grote stroom aan Syrische, Afghaanse en Afrikaanse vluchtelingen. Dit zijn vooral de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros, Limnos, Kos, Kreta en Rhodos. Een vakantie op deze eilanden is nog steeds mogelijk. Wel kan het zijn dat je geconfronteerd wordt met een vluchtelingenstroom tijdens je vakantie. Maar, je helpt de lokale bevolking en de vluchtelingen juist door op vakantie te gaan naar een van deze eilanden.
Klimaat
Het grootste gedeelte van Griekenland heeft te maken met een mediterraan klimaat, maar door het bergachtige landschap kunnen er in de winter ook lage temperaturen en sneeuwval voorkomen. Vanaf mei is de temperatuur aangenaam en tot en met september of oktober blijft dat zo en kun je er goed terecht voor een heerlijke vakantie. Hittegolven komen veelvuldig voor, temperaturen tot boven de 40 graden zijn vooral in juni, juli en augustus geen uitzondering. In augustus gaan bovendien de Grieken zelf op vakantie. Vermijd die periode dus als je geen fan bent van hele hoge temperaturen of drukte.
Praktische zaken en documenten
Griekenland is sinds 1981 lid van de EU. Je kunt met je Nederlandse paspoort of identiteitsbewijs het land in, maar zorg er wel voor dat deze nog lang genoeg geldig is. Verder zijn nog een aantal andere praktische zaken:
- Je Nederlandse rijbewijs is in Griekenland gewoon geldig
- Je betaalt in Griekenland net als in andere EU-landen met de Euro
- In Griekenland spreekt men Grieks, maar met Duits of Engels kun je meestal ook uit de voeten
- Neem je Europese zorgpas, EHIC, mee
Onderweg
De meest logische optie om naar Griekenland te gaan is het vliegtuig. Vliegen is snel en makkelijk. Je bent er met een paar uur en je kunt, eenmaal daar, gemakkelijk een auto huren. Maar je kunt ook met de ferry naar Griekenland. Je moet hiervoor wel eerst naar Italië, daar zijn verschillende plaatsen waar je kunt opstappen. Het eerste deel van de reis doe je dan gewoon op eigen vervoer.
Veiligheid
Het is in Griekenland een tijdje erg onrustig geweest door de vele demonstraties en stakingen als gevolg op de bezuinigingsmaatregelen, maar sinds 2013 is de rust grotendeels teruggekeerd. Nu is het reizen naar Griekenland veilig, maar er bestaat nog steeds kans dat er een demonstratie plaatsvindt als je er vakantie viert. Het advies is om demonstraties vooral uit te weg te gaan.
Goed om te weten: in Griekenland is het verboden om foto´s te maken van militaire objecten zoals gebouwen, vliegtuigen en marineschepen. Ook vliegtuigspotten is strafbaar.
Bosbranden komen door het droge klimaat veel voor in Griekenland. Houd het nieuws in de gaten om niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bovendien is Griekenland aardbevingsgevoelig, maar zware aardbevingen zal je niet snel meemaken. Er bestaat kans op een lichte aardbeving, dus volg ook hiervoor de media om op de hoogte te blijven.
Gezondheid
Niet overal in Griekenland heb je even goede toegang tot kwalitatieve medische zorg. Vooral op de eilanden kan het lastig zijn als je specialistische hulp nodig hebt. Bij noodgevallen zijn er helikopters beschikbaar. Nog een paar dingen om rekening mee te houden:
- In Griekenland komt hondsdolheid voor. Word je door een zoogdier gebeten? Neem meteen contact op met een arts
- Neem voorzorgsmaatregelen om je te weren tegen tekenencefalitis: gebruik DEET en eet of drink geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk
- Het advies is om preventieve maatregelen te nemen tegen malaria. Neem voor een actueel advies hierover contact op met je eigen huisarts of gezondheidscentrum
- Het kraanwater in Griekenland kun je veilig drinken
- Kom je in Griekenland in een ziekenhuis terecht of maak je gebruik van specialistische zorg, neem dan rechtstreeks contact op met je zorg- of reisverzekeraar
Griekenland maakt deel uit van het Schengengebied. Dit betekent dat je een Schengenverklaring bij je moet hebben als je tijdens je reis medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen. Sterke pijnstillers, ADHD-middelen en bepaalde slaapmiddelen vallen hier bijvoorbeeld onder.
Reisverzekering
Sluit een goede reisverzekering af, want je Nederlandse zorgverzekeraar dekt niet alle kosten als je in Griekenland medische zorg nodig hebt. Bovendien dekt je reisverzekeraar andere kosten die je reis kunnen opleveren, zoals:
- Schade of verlies van je bagage op de heen- of terugweg
- Hulp van een 24/7 alarmcentrale
- Schade aan je accommodatie
Kijk op de pagina vergelijken voor een overzicht van verschillende voordelige reisverzekeringen.
Aanvullende verzekering
Er zijn in Griekenland oneindig veel mogelijkheden om een adrenalinekick te krijgen. Zo kun je er onder andere achter een speedboot aan zweven, deltavliegen, abseilen of raften. Deze activiteiten zijn niet geheel zonder gevaar, dus het is verstandig in dat geval voor de aanvullende dekking gevaarlijke sporten te kiezen. Aanvullende verzekeringen zijn bovendien handig in de volgende situaties:
- Als je een auto huurt kun je een dekking aanvragen voor pechhulp en vervangend vervoer
- Bij dure vluchten en hotels is het handig om een annuleringsverzekering af te sluiten
- Je kunt altijd bij een ongeluk betrokken raken, het is dan erg handig om een aanvullende dekking te hebben voor ongevallen en rechtsbijstand
Kijk goed naar de voorwaarden van een aanvullende verzekering, en stem deze af op het soort reis die je gaat maken en de bestemming. Zo kun je onbezorgd op reis!
Tips
- Politiek en religie gaan in Griekenland prima samen, zo blijkt wel op 25 maart. Dan worden zowel de Maria Boodschap als de Griekse onafhankelijkheid gevierd
- De zeldzame schildpad Caretta caretta heeft zijn broedplaats op verschillende stranden in Griekeland. Om deze diersoort te beschermen gelden er op deze plekken speciale regels
- Buiten juli en augustus om kun je elke eerste zondag van de maand gratis terecht in Athene om de oudheden te aanschouwen