Ongevallen

Als je een mooie bestemming hebt gevonden, een fijne accommodatie hebt gekozen en je spullen hebt ingepakt, ben je helemaal klaar om een mooie vakantie tegemoet te gaan! Gelukkig gaat het meestal voorspoedig en kom je met mooie vakantieverhalen en foto’s terug om met iedereen te delen. Echter lopen vakanties niet altijd zoals verwacht en kunnen er ongelukken gebeuren die een nare afloop hebben. In dit artikel lichten we de aanvullende ongevallendekking toe die bij een reisverzekering afgesloten kan worden.

Wat is een aanvullende ongevallendekking?

Een aanvullende ongevallendekking is een extra module die naast de reisverzekering afgesloten kan worden. Door deze dekking af te sluiten, beperk je de financiële gevolgen van een ongeval, blijvende invaliditeit of zelfs overlijden tijdens je reis. Een belangrijke voorwaarde is dat het overlijden of de blijvende invaliditeit een direct gevolg moeten zijn van een ongeval wat zich tijdens de reis heeft voorgedaan.

Verschil met een gewone reisverzekering

Een gewone reisverzekering dekt de basiszaken, zoals het verliezen van de bagage en persoonlijke hulpverlening wanneer je in nood bent. De aanvullende ongevallendekking biedt dekking wanneer je blijvend letsel oploopt door een ongeval op reis en is hiermee een stuk uitgebreider dan je basis reisverzekering.

Dekking

Een aanvullende ongevallendekking dekt over het algemeen de kosten van het letsel wat ontstaan is door de volgende

punten:
 • Zonnesteek, verdrinking, verstikking, uitdroging, verhongering, bevriezing en uitputting;
 • Een val in het water of een andere vloeistof met besmetting als gevolg;
 • Vergiftiging: acuut en niet door genees-, genot- of voedingsmiddelen veroorzaakt;
 • Spierscheuring, ontwrichting en verstuiking: acuut en ontstaan door een ongeval;
 • Tetanus, wondinfectie en/of bloedvergiftiging door of na een ongeval;
 • Verergering van het letsel of complicaties na een medische behandeling als gevolg van het ongeval.

De dekking kan per verzekeraar verschillen. Lees daarom goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering door.

Wat wordt er uitgekeerd?

Wanneer je slachtoffer bent geworden van een ongeluk en je in het ziekenhuis terecht bent gekomen, bepaalt de arts welk percentage van de totale verzekeringswaarde je uitgekeerd krijgt. Dit percentage staat in verhouding tot het opgelopen letsel en de ernst van het ongeluk. Als de arts je bijvoorbeeld voor 10% invalide verklaard, krijg je ook 10% van het bedrag wat verzekerd is uitgekeerd. Alleen wanneer je bent overleden, dekt de verzekering het volledige bedrag.

Uitgekeerde bedragen

De hoogte van het bedrag dat vergoed wordt, kan uiteenlopen van €5.000 tot €112.500. Dit is afhankelijk van:

 1. Je verzekeraar;
 2. Overlijden of blijvende invaliditeit en het soort ongeluk. Zo worden bij ongevallen met de motor vaak lagere uitkeringen gegeven dan bij overige ongevallen;
 3. De leeftijd. Bij veel verzekeraars wordt het verzekerde bedrag verlaagd bij ouderen en bij jongeren onder de 18 jaar.

De bedragen die voor jou gelden, kunnen ook teruggelezen worden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Voorwaarden

Voor alle bovengenoemde punten geldt dat het ongeval niet veroorzaakt mag zijn door:

 • Deelname aan een wedstrijd;
 • Gevolgen van teveel alcohol of verdovende middelen;
 • Opzet, roekeloosheid of schuld;
 • Gevaarlijke of bijzondere sporten zoals diepzeeduiken of wintersport, tenzij meeverzekerd. Deze sporten kunnen meeverzekerd worden door een aanvullende dekking voor gevaarlijke sporten of een aanvullende wintersportdekking af te sluiten.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.