5

Pechhulp reisverzekering

Als je met de auto op vakantie gaat is het fijn om zorgeloos weg te kunnen rijden. Met familie, vrienden of alleen de auto in en even helemaal weg. Maar stel je voor dat je ergens halverwege, ver buiten Nederland, pech krijgt. De motor begint te roken en je staat zomaar langs de snelweg. Gelukkig biedt een reisverzekering voor dit soort pech een aanvullende module, de pechhulp module.

Direct pechhulpverzekeringen vergelijken

Met deze module ben je verzekerd voor de eventuele kosten van reparatie of een vervangend voertuig. Je kunt bij pech ook gebruik maken van de alarmcentrale van de verzekeraar zodat je eenvoudig een pechhulpverlener kunt bereiken. Hoe de pechhulp reisverzekering precies in elkaar zit lees je hier.

Wat is een pechhulp reisverzekering?

Een pechhulp reisverzekering wordt afgesloten om je te verzekeren tegen autopech tijdens je vakantie. De dekking van deze verzekering geldt niet alleen tijdens de reis of vakantie zelf. Ook onderweg naar het vakantieadres ben je verzekerd voor pechhulp.

De precieze dekking van de pechhulp reisverzekering verschilt per verzekeraar. Vaak kan de standaarddekking worden uitgebreid met aanvullende modules. Meer informatie over de dekking van deze verzekering vind je onder het kopje ‘voertuighulp’.

Losse versus doorlopende pechhulp reisverzekering

Verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen twee varianten verzekeringen voor pechhulp: de doorlopende- en de losse pechhulp verzekering. Maar, wat is precies het verschil tussen deze twee verzekeringen? En welke polis past het beste bij jouw persoonlijke situatie?

Wat is een doorlopende pechhulp reisverzekering?

De doorlopende pechhulp reisverzekering is een aanvullende module van de doorlopende reisverzekering. Wanneer je een doorlopende reisverzekering afsluit kun je kiezen om, tegen betaling van extra premie, ook een aanvullende module pechhulp af te sluiten. Hiermee ben je het gehele jaar verzekerd voor pech onderweg tijdens je reizen.

Wat is een losse pechhulp verzekering?

Anders dan bij de doorlopende variant is een losse pechhulp verzekering niet een aanvullende module van je reisverzekering. De losse verzekering sluit je per vakantie los af bij een aparte pechhulpspecialist. De meeste algemene losse pechhulp verzekeringen hebben Europadekking. Als je buiten Europa op vakantie gaat kun je kiezen voor aanvullende werelddekking.

Voor- en nadelen van de verschillende pechhulpverzekeringen

Stel je voor: je krijgt een klapband in de auto die je geleend hebt van een van je beste vrienden. Het vervelende is natuurlijk dat dit niet je eigen voertuig is, krijg je dan wel gewoon pechhulp verleend? Er dient hier een onderscheid te worden gemaakt tussen de losse pechhulpverzekering en de pechhulpverzekeringen als onderdeel van de reisverzekering. De verzekering is in bepaalde gevallen persoonsgebonden, andere verzekeringen zijn kentekengebonden.

Pechhulpverzekering: persoons- of kentekengebonden?

Bedenk voor het afsluiten van een losse pechhulp verzekering goed of je de verzekering persoons- of kentekengebonden wilt afsluiten. Als je met meerdere bestuurders een auto deelt tijdens je vakantie kan het verstandig zijn om een kentekengebonden pechhulp reisverzekering af te sluiten. Anderzijds, als je van plan bent om zelf meerdere auto’s te rijden is het slim om een persoonsgebonden pechhulp reisverzekering af te sluiten.

Persoonsgebonden

Een voordeel van de ‘losse’ pechhulp verzekering is dat je deze op naam afsluit: de verzekering is persoonsgebonden. Het maakt dus niet uit in welke auto je op dat moment rijdt, jij als persoon bent verzekerd voor pechhulp. Er geldt echter wel vaak een maximum van 2 verschillende kentekens op jaarbasis. Je kan dus meerdere voertuigen onder één pechhulpverzekering onderbrengen: handig als je bijvoorbeeld een auto en een motor in je bezit hebt. Je bespaart hierdoor een extra pechhulpverzekering uit die je anders voor je motor had moeten afsluiten. Ook maakt het niet uit, nu je jezelf verzekert, hoe oud je auto of motor is. Dit beïnvloedt niet de hoogte van de premie voor je pechhulpverzekering. Hoe zit het nu eigenlijk met de overige aanbieders?

Kentekengebonden

Voor de overige pechhulpverzekeringen, ook de aanvullende pechhulpverzekeringen afgesloten via je autoverzekering, geldt namelijk dat de hulpverlening kentekengebonden is. Het maakt in een dergelijk geval dus niet uit of je vriendin, moeder of één van je vrienden in de auto rijdt op het moment van pech. Bovendien is het handig, indien je meerdere voertuigen hebt, deze allemaal te voorzien van een pechhulpverzekering.

De dekking van een pechhulp reisverzekering

Over het algemeen is het niet mogelijk om het over één precieze dekking te hebben wanneer men over de dekking van een pechhulp reisverzekering spreekt. Dit komt doordat er verschillen zijn in de dekking per verzekeraar. Ook zijn er diverse aanvullende modules die de dekking van een pechhulp reisverzekering vergroten. Kijk daarom altijd goed in de voorwaarden van de polis voordat je een verzekering afsluit.

Aanvullende dekking

Bovenop de basisdekking van de verschillende losse pechhulpverzekeringen kan je deze dekking ook uitbreiden met verschillende optionele dekkingen:

  • Passagiersvervoer naar huis;
  • Vervangend vervoer, bij Allianz is het zelfs mogelijk een vervangende motor te krijgen;
  • Dekking voor het leegpompen van je tank (als gevolg van het tanken van verkeerde brandstof);
  • Extra pechhulp, meerdere keren pechhulp dan standaard verzekerd;
  • Meerdere kentekens toevoegen aan je verzekering;
  • Bedrijfswagendekking;
  • Woonplaatsdekking.

Welke pechhulp reisverzekering afsluiten?

Stel je voor: je krijgt pech wanneer je bijna op de bestemming bent aangekomen. Als dit gebeurt ben je natuurlijk blij dat je de alarmcentrale van de pechhulp reisverzekering kunt bellen. Deze zorgen er voor dat je vervangend vervoer krijgt én dat de kosten worden gedekt, mits het binnen de voorwaarden valt. Als dit goed klinkt kan een pechhulp reisverzekering een goede keus zijn voor jouw situatie. Maar, kies je dan voor een doorlopende- of een losse pechhulp reisverzekering?

Wanneer je al een doorlopende reisverzekering hebt is het vaak eenvoudiger en goedkoper om de aanvullende module pechhulp te activeren. Een nadeel hiervan is dat je geen keuze hebt tussen verschillende aanbieders van pechhulp reisverzekeringen.

Als je wel een eigen keuze wil maken kun je kiezen voor een losse pechhulp verzekering. Ook als je niet vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat, kan het handiger zijn om een losse verzekering af te sluiten.

Pechhulpverzekering bij je auto- of reisverzekering

Naast de mogelijkheid een losse pechhulpverzekering af te sluiten, kan je ook in aanvulling op je auto- of reisverzekering een aanvullende pechhulp module of pechhulpverzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekeringen kunnen tegen een voordelige aanvullende premie worden aangeboden, omdat je al een auto- of reisverzekering bij dezelfde verzekeraar hebt afgesloten. Een nadeel van de aanvullende verzekeringen die ‘vastgeplakt’ zitten aan je reis- of autoverzekering is dat de dekking moeilijk uitgebreid kan worden.

Pas op voor dubbele verzekering

Wil je een losse pechhulp reisverzekering afsluiten? Pas dan op voor een dubbele verzekering. Kijk goed naar de voorwaarden van bijvoorbeeld je autoverzekering of reisverzekering om te zien of je niet al bent verzekerd voor pechhulp.