Wie betaalt een gipsvlucht?
Sneeuw, zon en spectaculaire pistes… Wintersport is voor velen de leukste vakantie van het jaar. Iedere winter vertrekken we massaal naar de wintersportoorden. Het staat echter ook bekend als een gevaarlijke reisbestemming, omdat er toch honderden Nederlanders jaarlijks een gipsvlucht moeten nemen. Het was vorige week al overal in het nieuws; de eerste gipsvlucht van het wintersportseizoen 2014-2015 is alweer geland. Maar wat is deze vlucht precies? En hoe verzeker je de kosten van deze gipsvlucht?
Wat is een gipsvlucht?
In de wintermaanden kun je eigenlijk niet om het woord `gipsvlucht` heen, regelmatig is het een onderwerp in het nieuws. Deze speciale vorm van vervoer bestaat sinds de jaren 90 en steeds meer Nederlanders moeten er helaas gebruik van maken. Jaarlijks vliegen er vanuit de populairste wintersportgebieden gipsvluchten naar Nederland. De meeste gipsvluchten komen uit Oostenrijk en vliegen van vliegveld Innsbruck naar vliegveld Rotterdam The Hague. Deze dienst wordt georganiseerd via een samenwerking van de alarmcentrales van Eurocross Assistance, ANWB, Allianz Global Assistance, VHD en SOS International met meerdere luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars. Deze speciale vluchten worden ingezet om geblesseerde wintersporters op de juiste manier te vervoeren. Meestal moeten deze patiënten namelijk liggend reizen. Naast de vlucht wordt ook vervoer vanaf het vliegveld naar huis geregeld, meestal per speciale taxi maar ook per ambulance. De organisatie International Medical Care (IMC) regelt dit.
Kosten gipsvlucht
Een gipsvlucht kost al snel een paar duizend euro. Omdat de patiënten veelal liggend vervoerd worden, passen er slechts een beperkt aantal mensen in zo`n vliegtuig. Dit maakt de vlucht exclusiever en maakt de prijs van de gipsvlucht nog hoger. Daarnaast brengt ook het ambulance- of taxivervoer van en naar het vliegtuig kosten met zich mee. De meest voorkomende blessures tijdens wintersport zijn de gebroken schouder, been, arm, rugletsel en verstuikte knieën. Een groot aantal aandoeningen waarbij speciaal vervoer naar Nederland dus echt nodig is.
Hoe verzekeren?
Dat je een zorgverzekering en een reisverzekering hebt wil nog niet betekenen dat je verzekerend bent voor gipsvluchten. Je zorgververzekering vergoedt alleen medische, spoedeisende hulp tegen het Nederlandse tarief en gipsvluchten vallen hier niet onder. Reisverzekeringen vergoeden ook niet standaard de kosten van gipsvluchten, bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet je hiervoor een aanvullende wintersportdekking afgesloten hebben. Dit komt omdat de kosten voor medische hulp in wintersportgebieden vaak een stuk hoger liggen dan het standaard Nederlandse tarief en reisverzekeraars dit dus niet in hun standaard verzekeringspakket willen meenemen. Om gedekt te zijn voor een gipsvlucht is de reisverzekering met wintersportdekking dus de enige optie.
Medische uitzonderingen
Meestal is iedereen die met een gipsvlucht reist al behandeld voor zijn blessure en heeft vooral nog speciaal vervoer nodig en een check-up in Nederland. Het kan echter ook zo zijn dat jouw vervoer uit medische noodzaak gedaan wordt, omdat je zo snel mogelijk naar de juiste behandelaar moet. In dat geval valt de reis niet onder de wintersportdekking, maar ben je gedekt door de basis- en aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische dekking.
Maak de juiste keuze
Wanneer je gaat wintersporten is het dus belangrijk dat je niet zomaar genoegen neemt met een standaard reisverzekering. Lees altijd de polisvoorwaarden zodat je de juiste verzekering kiest. Ga je vaker per jaar op vakantie en ben je ook een fervente wintersporter? Dan is een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking waarschijnlijk de goedkoopste optie. Bij een kortlopende reisverzekering betaal je namelijk iedere keer polis- en administratiekosten.