Doorlopende vs kortlopende reisverzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering kan je kiezen uit een doorlopende of een kortlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering zal automatisch aflopen en wordt ook wel een aflopende of tijdelijke reisverzekering genoemd. Een doorlopende reisverzekering heeft minimaal een looptijd van een jaar en wordt dus ook wel langlopend genoemd.

De voor- en nadelen op een rij

De vraag of een kortlopende of een doorlopende reisverzekering beter bij jouw wensen past is eenvoudig te beantwoorden aan de hand van de voor- en nadelen van beide typen reisverzekeringen. Beide soorten reisverzekeringen hebben erg specifieke eigenschappen.

Voordelen Kortlopende reisverzekering

  • Loopt automatisch af;
  • Alleen betalen voor de dagen die je op vakantie bent;
  • Geheel op maat samen te stellen van één vakantie.

Nadelen Kortlopende reisverzekering

  • Duurder wanneer je langer dan 21 dagen of meerdere keren per jaar op vakantie gaat.

Voordelen Doorlopende reisverzekering

  • Altijd verzekerd op vakantie, ook wanneer je ‘last-minute’ besluit te vertrekken;
  • Één keer regelen en eenmalig de afsluitpremie betalen;
  • Goedkoper wanneer je meerdere malen per jaar of lange periodes per jaar op vakantie gaat;
  • Tussentijds aan te passen.

Nadelen Doorlopende reisverzekering

  • Loopt na het eerste jaar door met een maandelijkse opzegtermijn wanneer je hem niet opzegt.

Verschillen in premie tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering

De premie voor een kortlopende reisverzekering wordt bepaald door het aantal dagen dat je op vakantie gaat en de aanvullende dekking die je in het reisverzekeringspakket opneemt. De premie voor een doorlopende reisverzekering is een vast bedrag dat je per maand of per jaar betaalt. De hoogte van dit bedrag wordt mede bepaald door de aanvullende modules die in het pakket opgenomen worden en het maximum verzekerde bedrag.

Verschillen in dekking tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering

Doordat de dekkingen en voorwaarden van verzekeringen uiteenlopen is het lastig om verzekeringen één op één te vergelijken. Dit geldt vaak ook voor kortlopende- en doorlopende reisverzekeringen. Over het algemeen is de dekking van een doorlopende reisverzekering echter uitgebreider dan die van een kortlopende.

Dit verschil ontstaat doordat een doorlopende reisverzekering in sommige gevallen ook dekking biedt voor geboekte arrangementen en weekeindjes weg in binnen- en buitenland. Ga je bijvoorbeeld een weekeinde in een Nederlands hotel of bungalowpark doorbrengen, dan zal je hier over het algemeen geen verzekering voor afsluiten. Doordat de premie voor een kortlopende reisverzekering per dag dusdanig veel hoger is, kan een doorlopende reisverzekering al snel goedkoper zijn. Omgerekend ben je vanaf 21 dagen vakantie per jaar voordeliger uit en zal je in de regel ook tijdens extra uitstapjes verzekerd zijn.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.