Opzeggen
Wanneer je niet tevreden bent over je reisverzekering, de komende periode niet op vakantie gaat of over wilt stappen naar een ander soort reisverzekering, dan wil je waarschijnlijk je huidige reisverzekering opzeggen. Voor het opzeggen van de reisverzekering zijn zowel de verzekeraar als de verzekerde aan enkele regels gebonden.
Wordt mijn reisverzekering automatisch verlengd?
Het stilzwijgend verlengen van verzekeringen behoort sinds 1 januari 2010 tot het verleden. Het Verbond van Verzekeraars heeft destijds vastgesteld dat de opzegtermijn en voorwaarden voor opzeggen duidelijk gecommuniceerd moeten worden met de klant. Het opzeggen van en overstappen naar een nieuwe verzekering is hierdoor een stuk duidelijker geworden.
De reisverzekeraar moet jou dus op tijd op de hoogte stellen van de verlenging van de reisverzekering. Om te vermijden dat je onverzekerd raakt, mag de verzekeraar de reisverzekering vervolgens wel automatisch verlengen.
Wanneer kan ik mijn reisverzekering opzeggen?
De looptijd van de meeste reisverzekeringen is één jaar. Je kunt je reisverzekering opzeggen aan het einde van je contract, je moet dit echter doen voor de contractvervaldatum en rekening houden met de opzegtermijn. De opzegtermijn bij de meeste reisverzekeringen is 1 à 2 maanden. In geval van een kortlopende reisverzekering loopt je reisverzekering automatisch af na de verzekerde periode.
Om hier echter zeker van te zijn moet je de polisvoorwaarden van je verzekering doornemen. Verzekeraars zijn verplicht tijdig te vermelden per wanneer het contact eventueel verlengd wordt en wat je rechten bij het opzeggen zijn.
Tip! Wanneer de verzekering al een keer verlengd is, kan je de verzekering dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand!
Hoe moet ik mijn reisverzekering opzeggen?
Opzeggen doe je schriftelijk of per email. Het is belangrijk dat je aangeeft per wanneer je de verzekering wil laten beëindigen. Tevens is het handig je polisnummer te vermelden. Voor het opzeggen van je reisverzekering kun je gebruik maken van één van onze gratis voorbeeldbrieven.
Download hier onze gratis Opzegbrief per direct
Download hier onze gratis Opzegbrief per contractvervaldatum
Veelgestelde vragen over het opzeggen van een reisverzekering
Een reisverzekering moet je in de meeste gevallen schriftelijk opzeggen, of per e-mail. Dit is ook het meest verstandig, want wanneer je de verzekering telefonisch opzegt, kun je lastiger bewijzen dat je de verzekering hebt opgezegd. In de opzegbrief dien je informatie te zetten, zoals je contactgegevens en het polisnummer. Ook is het handig als je in de brief of mail aangeeft, per welke datum je de reisverzekering op wil zeggen.
Dit verschilt per verzekeraar, maar de meeste reisverzekeringen zijn na een jaar maandelijks of tweemaandelijks opzegbaar. Check de polisvoorwaarden van je verzekering om te kijken welke voorwaarden van toepassing zijn op jouw reisverzekering.
Dit ligt eraan welke reisverzekering je hebt. Heb je een kortlopende reisverzekering, dan loopt deze vanzelf af en hoef je deze ook niet op te zeggen. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan dien je deze wel zelf stop te zetten. Dit is verstandig wanneer je niet vaak meer op vakantie gaat, gemiddeld is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende wanneer je vaker dan twee keer per jaar op vakantie gaat. Ga je regelmatig in eigen land weg of naar festivals? Zet dan niet zomaar je doorlopende reisverzekering stop, want deze is ook van toepassing op tripjes in eigen land.
Een overeenkomst eindigt wanneer iemand komt te overlijden. Toch blijven verzekeringen soms doorlopen, als een familielid of vriend deze niet actief stop zet. Het is dus altijd verstandig om familie of andere naasten te laten weten, welke verzekeringen je hebt, zodat ze niet opgezadeld worden met kosten of een speurtocht naar documenten, wanneer je komt te overlijden.
Bij sommige verzekeringen is het mogelijk om ze tijdelijk op te schorten, in bijzondere gevallen. Helaas is dit niet mogelijk bij je reisverzekering, je kunt een reisverzekering alleen opzeggen. Kun je door bijzondere omstandigheden een tijd niet op vakantie, dan is opschorten dus helaas geen optie.