5

Wandelvakantie

De wandelschoenen zijn ingelopen, de looproute is uitgestippeld en ook de kuiten zijn opgewarmd. Kortom: je staat al bijna in de startblokken om te beginnen aan jouw wandelvakantie! Om écht alles op rolletjes te laten verlopen, raden wij aan om toch nog even naar jouw reisverzekering te kijken of als je deze nog niet hebt, om deze af te sluiten. Zo loop je tijdens het wandelen niet tegen onnodige risico’s aan en kun je je volledig gaan focussen op het kilometervreten tijdens jouw ultieme wandelvakantie.

Wát de reisverzekering precies wel en niet dekt is verschillend per reisverzekeraar. Veelal biedt de basisverzekering hulp tijdens in de hierop volgende situaties. Wanneer je nog meer zekerheid wilt, kun je kiezen uit extra modules die van toepassing zijn op jouw wandelvakantie.

Medische kosten

Of je nu het Pieterpad gaat aflopen, een trekking langs de hutten in de Alpen gaat doen, de Kilimanjaro gaat beklimmen of een bedevaart richting Santiago de Compostella gaat doen: wees je ervan bewust dat je een flinke, lichamelijke, inspanning levert gedurende deze vakantie. Fysieke ongemakken of eventuele ongelukken liggen daardoor altijd op de loer. Het laten behandelen hiervan zorgt dikwijls voor extra kosten omdat in het buitenland afwijkende zorgtarieven gelden. Deze additionele kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed door jouw zorgverzekeraar. Een reisverzekering met aanvullende dekking medische kosten helpt jou om deze extra kosten wél te overbruggen zodat jij later niet op de blaren hoeft te lopen.

Soms kan het zo zijn dat je door jouw ziekte of blessure eerder of op een andere manier dan geboekt terug naar huis moet. Jouw reisverzekering kan hierbij een grote steun zijn. Naast de financiële afhandeling, zorgen zij ook voor een manier zodat jij veilig en wel thuis komt. Erg fijn, omdat jij in deze situatie wel iets anders aan jouw hoofd hebt.

Verlies en Diefstal

Daarnaast kun je tijdens jouw wandelvakantie helaas niet weglopen voor zaken zoals verlies en diefstal van je bagage. Je zult tijdens jouw avontuur vast niet veel bagage meenemen, maar de goederen die je mee hebt kunnen wel van hoge waarde zijn. Denk hierbij aan een mobiele telefoon, fotocamera, GPS-apparatuur of een tablet. Het is altijd een grote domper op de reis wanneer je iets kwijtraakt of erger nog, wanneer er iets van jou wordt gestolen. Een reisverzekering met voldoende bagagedekking kan ik dit soort situaties een kleine troost bieden. De waarde van de verloren of gestolen goederen (tot een bepaald bedrag) is dan gedekt.

Wanneer in het buitenland jouw portemonnee en/of jouw reisdocument(en) (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) kwijtraken of gestolen worden, liggen de zaken vaak nog iets gecompliceerder. Omdat in deze situaties ingewikkelde zaken geregeld moeten worden met de ambassade en/of de lokale overheid, kun je veelal hulp verwachten van jouw verzekeraar.

Schade aan materiaal

Elke wandelaar weet: een goede uitrusting is het halve werk. Natuurlijk slijt het materiaal na enige tijd, omdat je het tijdens het lopen intensief gebruikt. Echter kan het voorkomen dat buiten jouw ‘schuld’ om, door onmacht, de uitrusting schade oploopt. Wanneer jij kan aantonen dat jij deze schade niet kon voorkomen, keert de reisverzekering de waarde van het materiaal uit of vergoedt het de aanschaf van een nieuwe uitrusting.

Inzetten van hulpacties

Uiteraard ben je goed voorbereid op jouw wandelvakantie en weet je precies wat je doet. Maar soms heb je de omstandigheden niet geheel in de hand. Zo kan het weer onverwacht omslaan, kun je te maken krijgen met pech onderweg of onverhoopt verdwalen op jouw wandelroute. Wanneer de situatie uit hand dreigt te lopen, kan het zover komen dat er opsporing- of reddingsacties worden opgezet. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat iedereen zo gezond mogelijk terugkomt, maar aan dit soort handelingen kleeft helaas wel een flink prijskaartje. Gelukkig is de reisverzekeraar er in deze situaties om financiële hulp te bieden.

Onverwacht afbreken van de vakantie

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan voorkomen dat je jouw wandelvakantie vroegtijdig moet afbreken. Dit kan komen door een blessure die het doorwandelen niet mogelijk maakt, maar ook zaken zoals het overlijden van familie of vrienden zijn redenen om eerder naar huis te moeten keren. Alsof de situatie nog niet rot genoeg is, zit je later ook nog eens met de financiële onkosten die dit alles met zich meebrengt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het omboeken van de terugreis, de kosten van de overnachtingen die je niet maakt of wandelarrangementen die je van te voren hebt geboekt. Een reisverzekering met annuleringsverzekering helpt jou om deze zaken te annuleren en onkosten te dekken (mits je voor de extra module annuleringsverzekering hebt gekozen).

Hulp van de alarmcentrale

Zoals in de meeste voorbeelden al naar voren komt, biedt een goede reisverzekering meer dan alleen financiële hulp. Een reisverzekering heeft direct contact met de Nederlandse Alarmcentrale zodat in situaties van nood, je altijd geholpen wordt door mensen die hier kennis van hebben en jouw taal spreken. Want wanneer je de reisverzekering nodig hebt, is dit veelal om vervelende zaken op te lossen. Dan is een helpende hand uit Nederland een (blaar)pleister op de wond!

Vergeet niet: een reisverzekering is pas geldig als jouw vakantie aantoonbaar is. Denk hierbij aan een ticket/overnachtingen/boekingen etc. Wanneer je jouw reis niet kunt aantonen, is de reisverzekering niet aan de orde.

Doorlopende reisverzekering

Je kunt ervoor kiezen om elke vakantie een nieuwe reisverzekering af te sluiten. Echter is het in de meeste gevallen voordeliger om een doorlopende reisverzekering te kiezen. Wanneer je meer dan 21 dagen per jaar op reis bent, heb je het bedrag er vaak al uit. Je bent je er niet altijd van bewust, maar je bent vaker weg dan je denkt! Naast de wandelvakantie ga je wellicht nog wel een weekendje weg naar de Veluwe (om te oefenen?), op citytrip in Mei of op wintersport tijdens de Kerstvakantie.

Overtuigd? Bekijk hier onze reisverzekering vergelijker, kies de verzekering en modulen die bij jouw passen en sluit deze gelijk af!