5

Op wintersport: bereid je goed voor!

Jaarlijks gaan zo’n miljoen Nederlanders op wintersport. Hoe bereid jij je voor op de wintersportvakantie? Hoewel je bepaalde omstandigheden, zoals de sneeuwval, niet in de hand hebt, kan je verschillende voorbereidingen treffen om optimaal en onbezorgd te kunnen genieten van je wintersportvakantie. Zo kan je vooraf al aan je conditie werken, de juiste beschermende kleding dragen, je huid beschermen tegen de zon en tot slot, aanvullende wintersportdekking afsluiten bij je doorlopende reisverzekering.

Risico’s van wintersport

Uit cijfers van het Zwitsers onderzoeksbureau BFU blijkt dat tussen 2016 en 2017 ruim 65.000 wintersporters verwondingen op hebben gelopen. Het overgrote deel van deze ongelukken, zo’n 90%, zijn eenzijdig. Je kan hierbij denken aan een val bij een sprong of een mislukte bocht. De blessures, breuken en verwondingen worden het meest opgelopen aan de knieën (37%), onderbenen, voeten en enkels (16%) en de bovenarm en schouders (19%). Uit de cijfers blijkt bovendien dat snowboarders vooral letsel opliepen aan schouders, armen en handen.

Maatregelen om de risico’s zo laag mogelijk te houden

Om zo min mogelijk risico te lopen op nare gebeurtenissen, kan je verschillende voorbereidingen treffen om veilig en onbezorgd van je wintersport te kunnen genieten.

  • Zorg voor voldoende beschermende kleding op de piste: draag een helm om jezelf tegen hoofdletsel te beschermen en overweeg pols-, elleboog- en kniebescherming;
  • Wat betreft je gezicht: denk aan de huidbescherming en neem voldoende zonnebrand/lippenbalsem met UV-bescherming mee. Zorg ook voor een beschermende skibril;
  • Zorg ervoor dat je ski- of snowboarduitrusting is afgesteld op je lichaam;
  • Zorg voor een goede basisconditie: wintersport vraagt veel energie van je lichaam en zonder conditie en gewenning van spieren kan dit zijn negatieve weerslag hebben op je lichaam.

Denk ook aan je reisverzekering

In het nare geval dat er iets mis gaat op of rond de piste, is het belangrijk een kortlopende- of doorlopende reisverzekering met aanvullende wintersportdekking af te sluiten. Met deze aanvullende dekking ben je onder meer verzekerd voor de hoge kosten van repatriëring, reddingsactie op de piste met traumahelikopter of banaan, niet gebruikte skipassen en skilessen en schade aan je wintersportuitrusting. Meer weten of reisverzekeringen vergelijken? Bekijk onze top 5 reisverzekeringen en check de aanvullende wintersportdekking!