5

Duitsland

Duitsland is een groot land en heeft het meeste aantal inwoners van de Europese Unie. Dankzij haar afmetingen heeft ons buurland ook veel te bieden als vakantieland. Het is een land met cultuur en geschiedenis, moderne steden en prachtige natuurgebieden. Een fijne vakantiebestemming waar je niet lang voor hoeft te reizen! Vergeet echter ook voor een vakantie dichtbij huis niet om de juiste voorbereidingen te treffen en een reisverzekering af te sluiten.

Reizen naar Duitsland

Zowel de actieve vakantieganger als de cultuursnuiver zit goed in Duitsland. Zo is de regio Sauerland met haar bergketens een geliefde wintersportbestemming en zijn ook fiets- en wandelvakanties in het land populair. Voor een meer ontspannende reis kun je een van de vele Duitse kastelen bezoeken, zoals het prachtige Slot Neuschwanstein in Beieren. En vergeet natuurlijk ook de vele charmante steden en het bijzondere Berlijn niet. Duitsland is een modern en veilig land. Je kunt ook hier echter te maken krijgen met criminaliteit en andere onvoorziene gebeurtenissen. Het is belangrijk om hier een reisverzekering voor af te sluiten en de nodige voorbereidingen te treffen. In het geval dat je Duitsland voor de sneeuw bezoekt is een goede reisverzekering helemaal belangrijk.

Praktische zaken en documenten

Reizen naar ons buurland Duitsland is vanwege de Europese Unie zeer eenvoudig. Wanneer je met de auto reist zijn er bijvoorbeeld geen grenscontroles. Wel ben je verplicht om een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij je te hebben. Neem verder de volgende documenten mee:

Je kunt in Duitsland gewoon met je Nederlandse bankpas pinnen. Wel zijn er een aantal banken die een extra bijdrage vragen wanneer je er geld opneemt en niet bij die bank aangesloten bent. Dit wordt voordat de transactie wordt gemaakt aangegeven op de automaat, let hier daarom goed op.

Gezondheidszorg in Duitsland

De zorg in Duitsland is van hoge kwaliteit. De ziekenhuizen zijn modern, de artsen zijn goed opgeleid en alles is goed georganiseerd. Daarnaast staan Duitse ziekenhuizen in Nederland bekend om hun korte wachttijden. Tijdens een vakantie in Duitsland zal je dus in goede handen zijn wanneer er iets gebeurt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de spoedeisende behandelingen in Duitsland duurder kunnen uitvallen dan de Nederlandse prijs. Hiervoor ben je niet standaard verzekerd, maar moet je een reisverzekering met aanvullende medische kosten dekking hebben. Ook tandartsbehandelingen zijn niet standaard verzekerd. De aanvullende medische kosten dekking verzekerd onder andere:

 • Medische behandelingen boven het Nederlandse tarief
 • Behandelingen in klinieken

Reisverzekering

Een zakkenroller die in Berlijn je iPhone steelt, autopech op de Duitse autobahn of een gebroken voet door een ongeval tijdens je fietsvakantie… een reisverzekering kan je in vele gevallen helpen. Zo heb je tijdens je vakantie in Duitsland met een reisverzekering in de meeste gevallen standaard een dekking voor:

 • Vergoedingen voor schade aan accommodatie
 • Diefstal of verlies van spullen en reisbagage
 • Hulp van een alarmcentrale

Daarnaast kun je dit naar wens uitbreiden met handige aanvullende dekkingen, zoals voertuighulp en annulering. Let op: soms zijn medische kosten ook een aanvullende dekking.

Aanvullende dekkingen reisverzekering

Met wat voor doel jij naar Duitsland vertrekt is van invloed op de dekkingen die jouw reisverzekering zeker moet hebben. Let op de volgende punten:

 • Vooral in de grote steden zijn er veel zakkenrollers en dieven. Verzeker daarom tijdens een citytrip je bagage goed en ook een medische dekking is belangrijk.
 • Duitsland is natuurlijk vlakbij en veel mensen kiezen er daarom voor om met de auto te reizen. Met een dekking voor pechhulp binnen Europa en een ongevallendekking kun je ontspannen op reis. Je hebt dan bijvoorbeeld recht op vervangend vervoer of een vervangende bestuurder.
 • Voor Nederlanders is Duitsland nog altijd een van de populairste wintersportbestemmingen. Een aanvullende wintersportdekking verzekert je voor ongevallen tijdens deze gevaarlijke sport.

Zorg ervoor dat jouw reisverzekering compleet is en minimaal deze zaken dekt. Je kunt dit controleren in de polisvoorwaarden van de reisverzekering.

Tips

De regels zijn in Duitsland niet altijd gelijk aan de regels in Nederland. Vooral op de autowegen zijn er grote verschillen. Houd tijdens je vakantie rekening met de volgende dingen:

 • In Duitsland wordt de brandstof E10 aangeboden, soms als vervanging voor Euro 95. Check van tevoren of jouw auto hiervoor geschikt is, want het kan schade aanbrengen aan de auto.
 • Als buitenlandse automobilist hoef je nog geen tol te gaan betalen op de federale wegen in Duitsland.
 • De roamingkosten voor internetten in het buitenland zijn in de Europese Unie in december 2015 afgeschaft. Je kan dus gewoon internetten afhankelijk van je telefoonabonnement.
 • Het is verplicht om in Duitsland bij winters weer met winterbanden te rijden. In bergachtige gebieden is het daarnaast soms verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. Dit wordt door verkeersborden aangegeven.
 • Op de Duitse snelwegen geldt geen maximumsnelheid. Het wordt echter aangeraden om je aan de adviessnelheid te houden en let altijd op de verkeersborden. Wanneer je echt veel te hard rijdt kan dit bij een ongeval van invloed zijn op de vergoeding van je verzekering.