EHIC

Wanneer je op vakantie gaat of een weekendje weg bent, kan de Europese zorgkaart erg handig zijn. Maar ook wanneer je stage loopt of tijdelijk in het buitenland werkt, is de kaart prettig om te hebben. Zo hoef je als student de hoge zorgkosten niet voor te schieten, maar wordt dit door de verzekeringen onderling opgepakt.

De Europese zorgkaart wordt ook wel EHIC (European Health Insurance Card) genoemd. Als je een basiszorgverzekering hebt, heb je recht op deze kaart. Met de EHIC toon je aan dat je verzekerd bent bij noodzakelijke medische zorg in Europa en de volgende landen:

  • Liechtenstein;
  • IJsland;
  • Macedonië;
  • Zwitserland;
  • Australië (vasteland).

Vergoedingen

Het voordeel van de EHIC is dat je de kosten niet voor hoeft te schieten, maar dit onderling met je verzekeraar geregeld wordt. De kosten worden tegen het Nederlands tarief vergoed, tenzij er een aanvullende medische dekking voor kosten in het buitenland afgesloten is. Het afsluiten van een aanvullende medische dekking biedt een goede oplossing om medische kosten boven het Nederlands tarief voor de betreffende behandeling te declareren.

Persoonsgebonden kaart

Op de kaart staan je persoonlijke gegevens. Wanneer je met het gezin op vakantie gaat en iedereen met de EHIC verzekerd wil zijn, moet er dus per gezinslid een persoonlijke kaart aangevraagd worden. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar.

Hoe kan je de Europese zorgkaart aanvragen?

Het aanvragen kan gratis gedaan worden via je eigen zorgverzekeraar of bij het CAK. De Europese zorgkaart wordt dan uiterlijk vier werkdagen na je aanvraag toegestuurd. Op deze manier wordt het makkelijk gemaakt bij last-minute vakanties verzekerd te zijn. Tevens is het mogelijk de kaart aan te vragen via de website van je eigen zorgverzekeraar. De geldigheidsduur is te zien op de achterkant van de kaart en verschilt per zorgverzekeraar.

Verschillen Europese zorgkaart en Nationale zorgpas

  • De Europese zorgkaart is een garantie voor de zorgverlener dat je recht hebt op zorg. De Nationale zorgpas biedt deze garantie niet en geeft niet dezelfde rechten;
  • Wanneer je in bezit bent van een EHIC hoeven de kosten die gemaakt worden over het algemeen niet vooraf betaald te worden. Ook wanneer er hulp van een fysiotherapeut of huisarts nodig is, hoef je de kosten niet zelf voor te schieten. Als je alleen in het bezit bent van een Nationale zorgpas is dit vaak wel het geval. Wel is het aan te raden een kopie van de rekening te vragen en deze goed te bewaren als hier eventueel onduidelijkheid over komt te bestaan;
  • Met de EHIC heb je recht op dezelfde zorg als de inwoners van het land waar je op dat moment verblijft. Met de Nationale zorgpas is dit niet het geval en heb je alleen recht op de vergoeding volgens de regels van je Nederlandse zorgverzekeraar.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.