5

Georgië

Een Georgische kerk in Georgië
Het Alaverdi klooster, ten noord-oosten van Tbilisi

Steeds meer mensen weten dit land in de Kaukasus te vinden. Georgië ligt al eeuwen, zo niet millennia op het kruispunt der beschavingen. Vanuit het noorden wordt dit land beïnvloed door Russische- en Sovjet invloeden, vanuit het zuiden kent het land invloeden uit Turkije en Perzië. Deze mengelmoes van culturen, keukens en architectuur is wat Georgië zo’n interessant land maakt. Niet gek dus dat steeds meer mensen naar Georgië op vakantie gaan. Op deze pagina vind je meer informatie over reisverzekeringen voor Georgië, een visum voor Georgië en meer.

Basics voor een reis naar Georgië

De beste tijd om Georgië te bezoeken, hangt van van je interesses. Tussen december en maart is Georgië een uitstekende plek om te skiën. In de zomer kun je aan de Zwarte Zee goed vertoeven. In de lente en herfst lenen de prachtige natuur en bergen zich uitstekend voor lange wandeltochten of (wild)kamperen. Georgië heeft in ieder seizoen iets te bieden.

In Georgië spreken ze natuurlijk Georgisch. Deze taal is voor buitenlanders moeilijk te leren, maar met ‘gamarjoba’ (hallo) en ‘madloba’ (bedankt) kom je al een heel eind. Qua vreemde talen kom je vooral in de hoofdstad, Tbilisi, goed weg met Engels. De jongere generatie spreekt goed Engels. Buiten de grote steden en bij de oudere generaties geldt Russisch nog steeds als de lingua franca.

Visum voor Georgië

Goed nieuws, Nederlandse burgers hebben geen visum nodig voor een reis naar Georgië. Wel heb je een paspoort nodig om naar Georgië te reizen. Zorg er voor dat je paspoort geldig is voor de duur van je verblijf in Georgië.

Betalen en pinnen in Georgië

In Georgië betalen ze met Georgische lari (GEL). Je kunt in Georgië gewoon met je Nederlandse betaalpas geld uit de muur halen. Daarnaast kun je op de meeste plekken gewoon met een pinpas of Apple Pay betalen.

Check voordat je naar Georgië reist of je bankpas wereldwijd geld op kan nemen. Sommige banken staan standaard in Europa. Het is eenvoudiger om dit vanuit Nederland te regelen dan op het vliegveld in Tbilisi.

Vaccinaties voor Georgië

Bij vaccinaties voor vakanties denk je waarschijnlijk eerder aan tropische oorden in Azië. Toch kan het goed zijn om je voor je vakantie naar Georgië te verdiepen in de richtlijnen rondom vaccinaties.

Er zijn voor Georgië geen verplichte vaccinaties. Wel beveelt de GGD reizigers naar Georgië aan om in ieder geval gevaccineerd te zijn tegen:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A (Besmettelijke geelzucht
 • BMR (Bof, Mazelen en Rode hond)
 • Hepatitis B
 • TUberculose (TBC)
 • Rabiës
Georgische wijnvaten
De Kvevri, Georgische wijnvaten die al duizenden jaren worden gebruikt voor wijnproductie.

Reisverzekering voor Georgië

Sluit voordat je naar Georgië gaat een goede reisverzekering af, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Een reisverzekering vergoed ook een eventuele repatriëring.

Andere kosten die worden vergoed indien nodig zijn:

  • Schade of verlies van bagage. Een lange vlucht met veel overstappen brengt natuurlijk ook extra risico´s met zich mee
  • Gebruikmaken van spoedeisende hulp
  • Schade aan je accomodatie

Moeite met het kiezen van de juiste reisverzekering? Kijk nu bij de reisverzekeringen vergelijker.

Veiligheid in Georgië

Het grootste gedeelte van Georgië heeft een geel reisadvies. Dit land wordt over het algemeen als veilig ervaren. Voor de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië in het noorden van het land geldt een rood reisadvies. Vanwege de Russische bezetting van deze gebieden geldt hier een rood advies.