5

Globetrotter verzekering

Wat een heerlijk vooruitzicht! Je gaat voor lange tijd op reis. Of je nu gaat backpacken, studeren in het buitenland of voor een half jaar vrijwilligerswerk gaat verrichten: een goede voorbereiding is het halve werk! Op je checklist mag het afsluiten van een reisverzekering dan ook niet ontbreken. Doorlopende reisverzekeringen hebben echter een maximale reisduur. Dit is bij lange reizen vaak problematisch voor de dekking van je reisverzekering. Om deze reden bieden verschillende reisverzekeraars de speciale globetrotter verzekering aan.

Direct globetrotterverzekeringen vergelijken

Wat is een globetrotter verzekering?

Deze bijzondere reisverzekering is toegespitst op lange reizen met een reisduur van tenminste 3 maanden. Deze reisverzekering is dus uitermate geschikt voor:

Andere namen voor een globetrotter verzekering zijn lang op reis verzekering of wereldreisverzekering.

Waarom een globetrotter reisverzekering?

De belangrijkste reden om deze verzekering af te sluiten is dat je tijdens lange reizen sneller in aanraking komt met bepaalde reisrisico’s. Bij een lange, verre reis met diverse bestemmingen en activiteiten is de kans nu eenmaal groter dat je mogelijk betrokken raakt bij een ongeluk, te maken krijgt met diefstal, verlies of bijvoorbeeld schade aan je bagage. Andere noodsituaties zijn ook denkbaar: er kan bijvoorbeeld ook iets gebeuren met dierbaren thuis. Tot slot zal je misschien sneller risicovolle activiteiten ondernemen zoals duiken, trekking, abseilen of rafting.

Wanneer een globetrotter verzekering afsluiten?

Je hebt een globetrotter verzekering nodig als je langer op reis gaat dan de maximale reisduur die wordt gedekt binnen een reguliere, doorlopende reisverzekering. De grens ligt meestal tussen de 60 en 90 dagen, afhankelijk van de reisverzekeraar. Ga je niet langer dan drie maanden weg? Dan heb je waarschijnlijk aan een doorlopende reisverzekering voldoende. Check hiervoor de voorwaarden en dekking.

Ga je bovendien (tijdelijk) werken in het buitenland? Ook dan is je doorlopende reisverzekering niet geldig en biedt een globetrotter reisverzekering uitkomst.

Dekking globetrotter verzekering

Afhankelijk van de reisverzekeraar, vallen bepaalde vergoedingen onder de standaarddekking en andere onder aanvullende dekkingen. Doorgaans worden de volgende zaken standaard gedekt:

 • O.S.-hulpverlening (vergoeding van noodzakelijke verblijfs- en reiskosten door een ongeval, terugreis naar Nederland bij ziekte of overlijden van familie)
 • Telecommunicatiekosten
 • Bagage (waaronder elektrische apparaten, tot een bepaald bedrag)
 • Medische kosten (aanvullend bij het aanhouden van je Nederlandse zorgverzekering of volledige medische dekking)
 • Ongevallen (uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden)

De volgende aanvullende gewenste dekkingen kunnen worden afgesloten:

 • Aansprakelijkheid
 • Rechtsbijstand
 • Gevaarlijke of bijzondere sporten en wintersport
 • Pechhulp voor reizen met een motorvoertuig

Wie zijn er verzekerd op de polis?

Je sluit in principe de globetrotter verzekering af voor jezelf. Of je de globetrotter verzekering voor meerdere personen kan afsluiten is afhankelijk van de reisverzekeraar. Niet elke verzekeraar biedt deze mogelijkheid. Bij bepaalde verzekeraars kan je echter tot maximaal 9 personen op de polis meeverzekeren.

Geldigheid globetrotter verzekering en maximale reisduur

De geldigheid van je globetrotter reisverzekering is afhankelijk van het aantal maanden dat je gaat reizen. Tijdens je reis kan je het aantal maanden overigens uitbreiden indien je de reis wilt verlengen. Er geldt echter wel een maximale reisduur, ook voor de globetrotter reisverzekeringen. Je kan doorgaans maximaal 1 tot 2 jaar aaneengesloten op reis.

Dekkingsgebied globetrotter verzekering

Je hebt de keuze uit twee dekkingsgebieden: Europa of Wereld. Onder Europa-dekking vallen:

 • Alle landen in Europa
 • Niet-Europese landen: Canarische eilanden, Madeira, de Azoren en Rusland (gedeelte aan de westzijde van de Oeral). Ook alle niet-Europese landen grenzend aan de Middellandse Zee vallen onder de dekking.

Werken in het buitenland: kan dit?

De dekking van een globetrotter verzekering blijft geldig als je gaat werken: dat geldt voor zowel een baan als bijbaan in bijvoorbeeld de horeca of op een kantoor. Ga je risicovol werk verrichten? Neem dan contact op met je reisverzekeraar. Mogelijk dien je een toeslag te betalen om de geldigheid van je verzekering te waarborgen.

Verblijf in Nederland: verzekerd?

Het is mogelijk om met je globetrotter tijdelijk terug te keren naar Nederland, bijvoorbeeld om de kerstdagen met de familie door te brengen of voor een andere belangrijke gelegenheid even terug te gaan. Bepaalde reisverzekeraars hanteren een maximumaantal dagen, bijvoorbeeld maximaal 21 dagen.

Wat kost een globetrotter reisverzekering?

De kosten van een globetrotter verzekering zijn sterk afhankelijk van de gekozen basis- en aanvullende dekkingen en je reisduur. Op de pagina van de globetrotter verzekeraars kan je eenvoudig, aan de hand van je persoonlijke wensen, de premie per maand berekenen voor de reis die je in gedachten hebt. Bepaalde reisverzekeraars bieden bovendien interessante kortingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor jongvolwassenen tot 27 jaar.

Extra diensten en services

Bij globetrotter verzekeraars kan je rekenen op handige extra diensten waar je tijdens je reis gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld een persoonlijke reis-assistent, waar je terecht kan voor allerlei reis gerelateerde vragen. Daarnaast bestaan er diensten als contact met de reisarts voor medisch advies of advies bij inenting. Ook de geld service kan je uit de brand helpen. Indien je de bankpas bent verloren door diefstal, verlies of beschadiging, heb je geen toegang meer tot je eigen geld. De reisverzekeraar kan je dan tijdelijk geld ter beschikking stellen om de nodige kosten te kunnen betalen tot er een oplossing is.

Uitschrijven gemeente bij een lange reis

Indien je langer dan 8 maanden gaat reizen, zal je je officieel moeten uitschrijven uit de BRP (Basisregistratie Personen). Indien je binnen een jaar in totaal 8 maanden in het buitenland verblijft (deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn) is uitschrijving 5 dagen voor vertrek verplicht.

Afsluiten globetrotter verzekering

Bij het afsluiten van een globetrotter verzekering is het handig op de volgende zaken te letten:

 • De reisduur (deze kan je eventueel verlengen tijdens je reis tot max. 2 jaar)
 • De bestemmingen (reis je alleen binnen Europa of ook andere continenten?)
 • Je activiteiten (ga je bijzondere, risicovolle activiteiten beoefenen, zoals duiken of wintersport?)
 • Je bagage (neem je bijzondere of extra waardevolle bagage mee?)
 • De zorgverzekering (ben je aanvullend verzekerd voor medische kosten boven het Nederlandse tarief in het buitenland via je zorgverzekering of globetrotter verzekering?)

Aan de hand van deze aandachtspunten kan je globetrotter verzekeringen vergelijken en de meest passende verzekering, afgestemd op jouw lange reis afsluiten.

Opzeggen doorlopende reisverzekering

Je kan de globetrotter verzekering (eerder) opzeggen. Indien je geen schadeclaim hebt ingediend en je reis eerder wordt afgebroken, heb je mogelijk recht op premierestitutie. Er kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld dat je minstens een maand voor het einde van de globetrotter verzekering terugkeert.

Veelgestelde vragen over de globetrotter verzekering

Wat voor reisverzekering heb ik nodig als ik langer dan een jaar op reis ga?

Elke reisverzekering heeft een maximale reisduur: wanneer je langer dan deze maximale reisduur op vakantie gaat, is je verzekering niet meer geldig. Het verschilt per verzekeraar hoe lang de maximale reisduur is, maar bij geen enkele verzekeraar kun je met een doorlopende reisverzekering langer dan een jaar aaneengesloten op vakantie. Wil je dit wel dan dien je te kijken naar een zogenaamde ‘globetrotter reisverzekering’. Deze verzekering is speciaal voor mensen die langer dan een jaar verzekerd op reis willen gaan.

Wat is een globetrotter verzekering?

Een globetrotter verzekering is een reisverzekering, speciaal voor mensen die langer dan een jaar aaneengesloten willen reizen.

Waar kan ik een globetrotter verzekering afsluiten?

Veel verzekeraars bieden een doorlopende reisverzekering aan, maar weinig verzekeraars hebben een globetrotter verzekering. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke reisverzekeraars een globetrotter verzekering aanbieden in onze reisverzekeringen vergelijker.