5

Oceanië

Benieuwd hoe de andere kant van de wereld eruit ziet? Reis dan af naar Oceanië en ontdek de veelzijdigheid! Het continent Oceanië ligt ten zuidoosten van Azië en omvat bekende reisbestemmingen als Nieuw-Zeeland, Australië en Fiji. Oceanië kenmerkt zich door witte zandstranden en helderblauw water met prachtig koraal. Het binnenland is veelal vulkanisch, bergachtig en erg vruchtbaar. Echter kent het continent ook gevaren, zoals slechte, onverharde wegen, misdaad en grote, dodelijke diersoorten. Ook de normen en waarden zijn anders en de cultuurverschillen zijn enorm omdat het continent aan de andere kant van de wereld ligt. In dit artikel helpen we je met tips voor een goede voorbereiding, zodat jij gerust en goed verzekerd op reis kunt.

Reisverzekering Oceanië

Het is sterk aan te raden een reisverzekering af te sluiten voor jouw reis naar Oceanië. In de volgende situaties biedt deze verzekering hulp:

  • Schade aan de accommodatie;
  • 24/7 hulp van de alarmcentrale;
  • Verlies of beschadiging van je bagage;
  • Verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen;
  • Noodzakelijke medische hulp.

Welke reisverzekering je het best kunt kiezen is soms lastig te bepalen. Wij hebben daarom een reisverzekeringen vergelijker voor je opgesteld.

Aanvullende dekkingen

Ook het afsluiten van een of meerdere aanvullende dekkingen is aan te raden bij je verre reis. Je reisverzekering dekt alleen de basiszaken, terwijl een reis naar Oceanië al snel wat avontuurlijker is en meer risico’s met zich meebrengt. Onderstaande aanvullende dekkingen kunnen daarom goed van pas komen:

  • Gevaarlijke sporten: Oceanië is een continent vol mogelijkheden voor avontuurlijke sporten zoals diepzeeduiken, vulkanen beklimmen of paragliden. Houd er rekening mee dat ongevallen tijdens het beoefenen van deze sporten niet worden gedekt door je reisverzekering;
  • Medische dekking: bij een ongeval in het buitenland heb je te maken met een eigen risico wat niet wordt vergoed door je reisverzekering. Sluit de aanvullende medische dekking af zodat je je je eigen risico niet zelf hoeft te betalen;
  • Reddingsoperaties: als je een vulkaan beklimt, een tocht door de jungle maakt of op een berg staat en je kunt niet verder door bijvoorbeeld een val, kunnen de kosten voor de redding flink oplopen. Je kunt het vergelijken met een gipsvlucht en de aanvullende module reddingsoperatie kan de kosten dekken.

Maak je een lange reis?

Omdat het continent Oceanië aan de andere kant van de wereld ligt, leent het zich uitstekend om een langere reis te maken. Backpacken, tijdelijk werken of stage lopen wordt hier veel gedaan, maar is niet zomaar mogelijk zonder je reisverzekering aan te passen. Veel reisverzekeringen dekken namelijk maar tot 45 of 60 aaneengesloten reisdagen. Wanneer je langer gaat reizen, is de Globetrotter reisverzekering een goede optie.

Reisdocumenten

  • Paspoort: voor het reizen naar Oceanië is het verplicht te reizen met een geldig paspoort. Zorg dat deze ook na aankomst in het continent nog geruime tijd geldig is, sommige landen hanteren een geldigheid van zes maanden;
  • Visum: voor een aantal landen, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland is het verplicht een visum aan te vragen. Fiji, de Cookeilanden en Samoa zijn te bezoeken zonder visum, mits je er korter dan een maand (voor Fiji geldt vier maanden) verblijft;
  • Retourticket: een aantal landen vragen om een bewijs dat aantoont dat je het land gaat verlaten. Dit bewijs kan een retourvlucht of bijvoorbeeld een bus ticket zijn.

Vaccinaties

Afhankelijk van je bestemming in Oceanië, worden de volgende inentingen aanbevolen:

  • Fiji en de Cookeilanden: DTP en hepatitis A, bij verblijf langer dan drie maanden ook hepatitis B en buiktyfus;
  • Samoa: vaccinatie tegen DTP wordt aanbevolen, hepatitis B wordt aanbevolen bij verblijf langer dan drie maanden;
  • Nieuw-Zeeland en Australië: geen verplichte of aanbevolen vaccinaties.

Alleen een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je uit een land met een hoog risico voor gele koorts komt. Een andere bestemming? Bekijk de website van de GGD voor een duidelijk overzicht van de verplichte en aanbevolen vaccinaties.

Persoonlijke veiligheid

Misdaad, berovingen en straatcriminaliteit maar ook bosbranden, orkanen en cyclonen komen voor in Oceanië. Zorg altijd dat waardevolle spullen thuis of in de kluis van je accommodatie achtergelaten zijn en let te allen tijde op je bagage. Een aanvullende bagagedekking kan handig zijn als je toch veel en/of waardevolle spullen met je mee wilt nemen, zoals een camera. Tevens is het aan te raden na te kijken wat de beste reisperiode is voor het land dat je wilt bezoeken. Vermijd de periodes waarin veel orkanen of bosbranden voorkomen om je veiligheid te kunnen waarborgen.

Tips

  • Zorg dat je voor vertrek de instellingen van je bankpas wijzigt naar buiten Europa;
  • Bescherm jezelf goed tegen de zon, die is feller dan in Europa;
  • Neem voldoende DEET mee tegen de muggenbeten. In sommige delen heerst Dengue en ook het Zika-virus kan overgedragen worden.